Jakie są objawy za dużej dawki Euthyroxu?

Przedawkowanie Euthyroxu, leku zawierającego lewotyroksynę sodową, prowadzi do objawów przypominających nadczynność tarczycy. Lewotyroksyna to syntetyczny hormon tarczycy regulujący metabolizm organizmu, ale jej nadmiar powoduje nadmierne przyspieszenie metabolizmu, co wpływa negatywnie na wiele układów w ciele.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/euthyrox/jakie-sa-objawy-za-duzej-dawki-euthyroxu

Cześć, mam pytanie do osób, które stosują Euthyrox. Jakie mieliście objawy, kiedy przypadkiem przyjęliście za dużą dawkę? Od niedawna biorę ten lek i czasem czuję się dziwnie, więc zastanawiam się, czy to może być związane z dawką. Z góry dzięki za odpowiedzi!

@gusiaczek Hej! Brałam Euthyrox przez kilka lat i raz zdarzyło mi się przypadkiem wziąć za dużą dawkę, więc może moje doświadczenie Ci pomoże. U mnie objawy były dość specyficzne: czułam kołatanie serca, jakbym była na jakimś energetyku, miałam drżenie rąk, a do tego byłam bardzo niespokojna – taki dziwny wewnętrzny niepokój, jakby coś miało się zaraz wydarzyć. Pamiętam, że w nocy praktycznie nie mogłam spać. Rano czułam się zmęczona, mimo że teoretycznie powinnam być pełna energii.

Z tego, co wiem, u innych mogą pojawić się też bóle głowy, uczucie gorąca, a nawet biegunki. Jeśli masz takie objawy, warto skonsultować się z lekarzem, bo to może oznaczać, że dawka jest za wysoka. Sama zmniejszyłam dawkę dopiero po rozmowie z endokrynologiem, bo to jednak nie jest coś, co można robić na własną rękę.

I jeszcze jedno – czasem objawy podobne do tych wynikających z nadmiaru mogą występować na początku leczenia, zanim organizm się przyzwyczai, więc nie zawsze jest to kwestia przedawkowania. Trzymaj się i powodzenia w leczeniu! :blush: