Odstawienie Pramolanu (opipramol), szczególnie jeśli nastąpiło nagłe, może prowadzić do różnych objawów odstawiennych.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pramolan/jakie-sa-skutki-odstawienia-pramolanu
Odstawienie Pramolanu (opipramol), szczególnie jeśli nastąpiło nagłe, może prowadzić do różnych objawów odstawiennych.
Od kilku miesięcy przyjmuję Pramolan z powodu nerwicy i stanów lękowych. Ostatnio zastanawiam się nad odstawieniem leku, ale obawiam się, jakie mogą być tego skutki. Czy ktoś z Was ma doświadczenie w odstawianiu Pramolanu? Jakie objawy towarzyszyły Wam po zaprzestaniu jego stosowania? Czy lęki wróciły z większą siłą?
Odstawiałam Pramolan po około roku stosowania, więc chętnie podzielę się swoim doświadczeniem. Na początku bałam się, że objawy nerwicy wrócą, ale postanowiłam działać zgodnie z zaleceniami lekarza. Najważniejsze to nie robić tego nagle – ja stopniowo zmniejszałam dawkę przez kilka tygodni.
Pierwsze dni po całkowitym odstawieniu były trochę trudne. Czułam lekkie zawroty głowy i byłam bardziej drażliwa. Miałam też problemy ze snem, ale starałam się wtedy relaksować przed pójściem spać – pomagała mi ciepła kąpiel i czytanie książki. Po około dwóch tygodniach wszystko wróciło do normy.
Pamiętam, że mój znajomy też odstawiał Pramolan, ale zrobił to zbyt szybko i miał silniejsze objawy odstawienne, takie jak nudności i intensywne lęki. Dlatego naprawdę polecam cierpliwość i stopniowe zmniejszanie dawki.
Ważne jest też wsparcie bliskich i rozmowy z nimi o tym, co się przeżywa. Ja regularnie chodziłam na spacery z przyjaciółką, co pomagało mi się odprężyć i zapomnieć o stresie.