Karbis może być przyjmowany zarówno rano, jak i wieczorem, ale najważniejsze jest regularne przyjmowanie go o tej samej porze każdego dnia, aby utrzymać równomierny poziom leku we krwi. Wybór odpowiedniej pory dnia zależy od indywidualnych preferencji i reakcji organizmu na lek, jak również od zaleceń lekarza.
Ja biorę rano i u mnie to się najlepiej sprawdza. Na początku też się zastanawiałam, czy nie lepiej wieczorem, ale lekarz powiedział mi, że przy tym leku ważniejsze jest żeby brać codziennie o tej samej porze, a nie sama godzina. Rano po prostu łatwiej mi pamiętać, bo łykam go od razu po śniadaniu. Ciśnienie mam po nim wyrównane i nic dziwnego się nie dzieje, więc już nie kombinuję.
U mnie odwrotnie — przeniosłam na wieczór, bo po porannej tabletce miałam takie lekkie osłabienie i czasem kręciło mi się w głowie. Wieczorem jest mi wygodniej, bo przesypiam ten moment i normalnie funkcjonuję w dzień. Z tego co czytałam i co mi tłumaczono, ten lek można brać rano albo wieczorem, byle regularnie i nie raz tak, raz tak. Jak ktoś dobrze się czuje po porannej dawce, to rano też jest okej.