Kiedy Berodual, a kiedy Ventolin?

Berodual jest stosowany w leczeniu przewlekłych chorób układu oddechowego, takich jak przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) i astma oskrzelowa, działając poprzez rozszerzenie oskrzeli. Ventolin natomiast jest lekiem doraźnym, używanym głównie w nagłych atakach astmy, szybko rozszerzającym oskrzela i łagodzącym objawy duszności.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/berodual/kiedy-berodual-a-kiedy-ventolin

Czy Berodual i Ventolin działają tak samo? Do tej pory, gdy pojawiały się problemy z oddychaniem, stosowałam inhalacje z Berodualu, aby rozszerzyć oskrzela. Teraz zalecono mi leczenie Ventolinem w związku z ostrym astmatycznym zapaleniem oskrzeli, ale lekarz nie wspomniał nic o kontynuacji Berodualu.

Czy w tej sytuacji powinnam odstawić Berodual? Czy te leki się wykluczają? A może ich działanie jest podobne, ale Ventolin ma dodatkowe właściwości lecznicze?

Z tego, co pamiętam, Berodual działa podobnie do Ventolinu, ale jego efekt pojawia się wolniej i utrzymuje się dłużej. Ventolin jest natomiast idealny przy nagłych dusznościach i zaostrzeniach. Kiedyś stosowałam lek, który był połączeniem środka rozszerzającego oskrzela i sterydu, a w czasie zaostrzeń dodawałam Ventolin bez zmiany pozostałych leków.

W przypadku zaostrzenia najpierw biorę Ventolin – pomaga rozszerzyć oskrzela, co zwiększa skuteczność działania sterydu podanego później. Warto pamiętać, że Ventolin sam w sobie nie leczy przyczyny problemu – do wyleczenia konieczne jest włączenie sterydu.

Oba leki działają na zasadzie rozszerzania oskrzeli, zapewniając szybkie i krótkotrwałe efekty. Nie powinno się ich stosować jednocześnie, ponieważ żaden z nich nie zwalcza stanu zapalnego.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
Czy to możliwe, że Ventolin nie leczy? Hmmm…
Dobrze rozumiem, że Ventolin to nie steryd?

Berodual i Ventolin są lekami o szybkim działaniu, które można stosować w przypadku duszności. Berodual to lek złożony, który łączy działanie cholinolityczne (bromek ipratropium) i beta-2-mimetyczne (fenoterol). Efekt jego działania pojawia się już po około 5 minutach i utrzymuje się dłużej niż w przypadku Ventolinu. Ventolin, zawierający salbutamol, jest przeznaczony głównie do nagłych ataków duszności. Jego działanie również rozpoczyna się szybko, zazwyczaj w ciągu kilku minut, ale utrzymuje się krócej.