Milurit jest lekiem stosowanym w leczeniu dny moczanowej i innych schorzeń związanych z podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi. Wybór optymalnego czasu dawkowania leku zależy od różnych czynników, takich jak preferencje pacjenta, styl życia czy inne przyjmowane leki.
Znam osoby, które brały lek rano i wieczorem. Ja sam zaczynałem od wieczornej dawki, bo bałem się, że rano zapomnę. Z czasem przerzuciłem się na poranki, bo to pasowało do mojego śniadania i innych suplementów. Nie widziałem różnicy w działaniu, ale poranna rutyna pomogła mi lepiej pamiętać o regularnym zażywaniu.
Czy ktoś pytał lekarza, o jakiej porze najlepiej przyjmować Milurit — rano czy wieczorem? Dostałem receptę bez żadnych dodatkowych zaleceń i nadal nie udało mi się uzyskać konkretnej odpowiedzi.
Najlepiej codziennie o tej samej porze. Wybierz godzinę, która Ci odpowiada. Przy większych dawkach, na przykład powyżej 300 mg, można podzielić dawkę na dwie pory. Sam biorę niewielką dawkę, ale dzielę ją na dwie części i wyniki kwasu moczowego są dobre.
Z technicznego punktu widzenia pora nie ma większego znaczenia. Allopurynol jest przekształcany w organizmie do oksypurynolu, który utrzymuje się w organizmie ponad dobę. Najważniejsze, żeby przyjmować lek codziennie.
Od 8 lat przyjmuję 200 mg dziennie. Zdarzało mi się brać tabletkę o różnych porach dnia. Lekarz powiedział, że pora nie ma znaczenia — najważniejsze, żeby nie zapominać.
Miałem właśnie zadać identyczne pytanie. Od 3–4 miesięcy biorę Milurit rano, ale kilka razy zapomniałem o tabletce i zastanawiam się nad przeniesieniem dawki na wieczór. Na opakowaniu mam informację, żeby brać lek po posiłku. Czy 3–4 godziny po jedzeniu nadal będzie w porządku?
Najważniejsze, żeby lek nie podrażniał żołądka. Gdy brałem go wieczorem, miałem bardzo nieprzyjemne koszmary. Odstawiłem Milurit i koszmary zniknęły. Kiedy później wróciłem do leczenia, zacząłem przyjmować go wcześniej, podczas posiłku, i ten skutek uboczny znacznie się zmniejszył.
Zacząłem stosować Milurit dwa dni temu. Uznałem, że skoro napady dny często nasilają się nocą, gdy człowiek się nie rusza, to lepiej brać lek wieczorem, żeby wtedy poziom kwasu moczowego był najniższy.
W informacjach o leku nie ma zalecenia, żeby przyjmować go rano albo wieczorem. Najlepsza jest więc pora, o której najłatwiej pamiętać o tabletce. Nie lubię przyjmować leków na pusty żołądek, dlatego wszystkie biorę podczas kolacji albo bezpośrednio po niej.