Najlepiej rano, na czczo. Jeśli żołądek źle reaguje – rano lub wieczorem, ale zawsze o tej samej porze i z dala od posiłków, które pogarszają wchłanianie.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tardyferon/kiedy-brac-tardyferon/
Najlepiej rano, na czczo. Jeśli żołądek źle reaguje – rano lub wieczorem, ale zawsze o tej samej porze i z dala od posiłków, które pogarszają wchłanianie.
Hej wszystkim
Mam pytanie do osób, które brały albo biorą Tardyferon. W ulotce niby piszą, że najlepiej na czczo, ale kompletnie nie jest napisane, czy lepiej brać rano czy wieczorem. Ja próbowałam rano i średnio to znoszę, bo potem mam mdłości i ciężki żołądek pół dnia. Z kolei wieczorem boję się, że gorzej się wchłonie. Jak Wy to robiliście w praktyce? Rano czy wieczorem i czy miało to znaczenie?
Ja zaczynałam brać rano, bo wszędzie piszą, że najlepiej rano na czczo. No i u mnie dramat – mdłości, odbijanie, czasem aż mi się kręciło w głowie. Wytrzymałam tak tydzień i powiedziałam dość. Przerzuciłam się na wieczór, jakieś 2–3 godziny po kolacji i było niebo a ziemia. Wyniki i tak się poprawiły, ferrytyna poszła w górę, więc w moim przypadku pora dnia nie zrobiła różnicy, a komfort życia ogromną. Koleżanka z pracy też bierze wieczorem, bo rano nie da rady funkcjonować. Moim zdaniem lepiej brać wieczorem regularnie niż rano i co chwilę odstawiać.
U mnie temat był wałkowany długo, bo każdy mówił co innego. Najpierw brałam rano na czczo, popijałam wodą, zero kawy – książkowo. Efekt? Teoretycznie super, ale praktycznie brzuch bolał, zaparcia takie, że masakra. Po miesiącu byłam już zniechęcona. Poczytałam fora i dużo osób pisało, że biorą wieczorem i też działa. Spróbowałam i faktycznie – zero sensacji żołądkowych. Biorę teraz przed snem, kilka godzin po kolacji i jest okej. Wyniki po dwóch miesiącach poprawione, więc chyba najważniejsze to brać regularnie i nie popijać kawą czy herbatą. Z mojego doświadczenia wynika, że pora dnia jest drugorzędna, ważniejsze żeby organizm to tolerował, bo inaczej człowiek prędzej rzuci leczenie niż doczeka poprawy.