Benodil jest stosowany w leczeniu kaszlu krtaniowego, który jest często określany jako kaszel szczekający.
Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/benodil/na-jaki-kaszel-jest-benodil
Benodil jest stosowany w leczeniu kaszlu krtaniowego, który jest często określany jako kaszel szczekający.
Cześć wszystkim! Mam pytanie dotyczące Benodilu. Wiem, że to lek wziewny na różne problemy z oddychaniem, ale nie do końca rozumiem, na jaki dokładnie kaszel działa. Czy ktoś z Was stosował go na taki męczący, suchy kaszel, który nie daje spać w nocy? A może lepiej sprawdza się przy tym mokrym, gdzie czuć, że coś zalega? Trochę się waham, czy w ogóle to dla mnie. Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami – co u Was pomogło, a co może nie do końca zadziałało?
Miałam bardzo podobny problem do Twojego – ten suchy, męczący kaszel, który nie daje spać, to była moja zmora przez długi czas. Okazało się, że u mnie było to związane z astmą, o której wcześniej nawet nie miałam pojęcia. Zaczęłam stosować Benodil, bo właśnie hamuje stan zapalny w oskrzelach. Na początku byłam sceptyczna, ale muszę powiedzieć, że po kilku dniach poczułam różnicę – kaszel stał się mniej uciążliwy, a po dwóch tygodniach praktycznie zniknął. Dla mnie największym plusem było to, że w końcu mogłam się wyspać. Jak masz coś podobnego, to może faktycznie spróbuj – warto!
Cześć! Ja stosowałam Benodil przy ostrym zapaleniu krtani, kiedy miałam ten okropny “szczekający” kaszel, który brzmiał, jakbym była psem chorym na gardło. Straszne to było, nie mogłam złapać tchu, a każde słowo kończyło się atakiem kaszlu. Benodil bardzo mi pomógł – już po pierwszych dwóch dniach poczułam, że oddycha mi się łatwiej, a kaszel stał się mniej intensywny. Z czasem zupełnie zniknął, ale pamiętam, że początek był koszmarny. Może masz coś podobnego? U mnie to była ewidentnie kwestia zapalenia górnych dróg oddechowych, więc jak czujesz, że gardło czy krtań Cię drażni, to może to być dobry trop.
Hej! Moje doświadczenia z Benodilem są trochę inne, bo stosowałem go przy astmie. U mnie kaszel nie był szczekający, ale za to taki dziwnie uporczywy, suchy i głęboki. W nocy potrafiłem się dusić, bo miałem wrażenie, że coś „łaskocze” mnie w oskrzelach. Na początku myślałem, że to zwykłe przeziębienie, ale nie przechodziło przez kilka tygodni. Kiedy zacząłem stosować Benodil, od razu poczułem ulgę. Nie powiem, że zadziałał jak magiczna różdżka, ale na pewno kaszel przestał być tak uciążliwy, a ja mogłem normalnie funkcjonować w ciągu dnia. Jeśli masz kaszel, który wydaje się związany z oddechem albo jest suchy i długotrwały, to może warto sprawdzić, czy nie jest to coś podobnego. Powodzenia!