Tak, chudnięcie po włączeniu Nexpramu jest możliwe i występuje u części osób – zwłaszcza w pierwszych tygodniach leczenia.
Temat jest powiązany z:https://medyk.online/lek/nexpram/nexpram-chudniecie-czy-to-normalne/
Tak, chudnięcie po włączeniu Nexpramu jest możliwe i występuje u części osób – zwłaszcza w pierwszych tygodniach leczenia.
Cześć wszystkim. Od tygodnia biorę Nexpram na stany lękowe i zauważyłam, że zaczęłam chudnąć. Nie stosuję żadnej diety, jem jak zwykle, ale apetyt trochę mniejszy i jakoś tak brzuch jakby mniej wzdęty. Czy to normalne? Miałyście tak? Nie ukrywam, że trochę mnie to stresuje, bo nie wiem, czy coś się nie dzieje. Będę wdzięczna za jakieś doświadczenia.
Też tak miałam! I to nie raz. Brałam Nexpram dwa razy w życiu – raz po rozstaniu z ojcem moich dzieci, drugi raz po śmierci taty. I za każdym razem – pierwsze tygodnie to był taki rollercoaster, że głowa mała. Ale z wagą… no właśnie. Chudłam! I to tak z 4 kilo w trzy tygodnie. Z jednej strony fajnie, bo zawsze mi coś tam zwisało tu i ówdzie, ale z drugiej byłam przerażona, bo ja przecież jadłam jak zwykle – może mniej, ale nie żeby się głodzić.
Lekarka mówiła, że to dość częste – że SSRI potrafią na początku tak działać. Apetyt się zmniejsza, człowiek się przestaje objadać ze stresu, no i też jelita trochę się uspokajają, bo nie ma tych nerwów. Ja np. ciągle chodziłam z żołądkiem ściśniętym, a jak zaczęło działać to poczułam ulgę i lżej się robiło – też psychicznie, ale i fizycznie.
A jeszcze pamiętam, że koleżanka z pracy też brała – i mówiła dokładnie to samo. Miała nadwagę, a potem w ciągu miesiąca zeszła o dwa rozmiary, mimo że twierdziła, że nie ćwiczy. Więc moim zdaniem – nie ma się co martwić, ale warto obserwować. U mnie po jakimś czasie waga się ustabilizowała i wrócił apetyt. Teraz jestem już bez leków, ale jak znowu wrócą moje jazdy, to chyba bym wolała chudnąć na tym Nexpramie niż tyć z nerwów i zajadać wszystko dookoła.
U mnie było trochę inaczej, ale coś w tym jest… Zaczęłam brać Nexpram, jak najmłodszy poszedł do przedszkola, a ja miałam totalny zjazd – lęki, bezsenność, ciągle beczałam. Dostałam 10 mg na początek. I już po paru dniach zaczęłam mieć takie uczucie „ściągnięcia” w brzuchu. Nie mdłości, ale nie chciało mi się jeść. Normalnie codziennie jadłam kanapki z szynką i ogórkiem na śniadanie, a tu nagle – patrzę na to i blee…
No i co? W dwa tygodnie poszły ze mnie 3 kilo. A ja nie mam z czego schudnąć – 160 cm wzrostu i 54 kg na start! Bałam się, że zaraz będę wyglądać jak cień człowieka. Ale potem jakoś się to wyrównało – apetyt wrócił, waga się zatrzymała. Powiem Ci, że z tego co czytałam i słyszałam, to Nexpram często tak działa – zwłaszcza na początku. Znam dwie dziewczyny z grupy wsparcia na FB, które też pisały, że po Nexpramie im zeszło parę kilo, ale potem wracało jak tylko nastrój się poprawiał.
Więc spokojnie – chyba że chudniesz bardzo szybko i do tego czujesz się słabo albo tracisz miesiączkę, to wtedy trzeba koniecznie iść do lekarza. Ale jak to tylko 1-2 kilo i czujesz się w miarę okej, to może być po prostu reakcja organizmu na lek. Trzymaj się i pamiętaj – to minie.