Nonpres a alkohol

Kombinacja Nonpres i alkoholu może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych i zwiększać ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Alkohol jest znanym czynnikiem wpływającym na ciśnienie krwi i funkcje nerek, co jest szczególnie istotne, gdy pacjent jest leczony lekami mającymi wpływ na układ sercowo-naczyniowy i układ wydalniczy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nonpres/czy-stosujac-nonpres-mozna-pic-alkohol/

Czy pijecie alkohol w trakcie leczenia? Chodzi mi raczej o normalne życie – jakaś lampka wina do kolacji, piwo na grillu, nic hardkorowego. Jestem na Nonpresie od niedawna i trochę się zastanawiam, czy to się jakoś „gryzie”, czy raczej bez większej różnicy. Jak to wygląda u Was w praktyce?

Biorę Nonpres już ponad rok, więc coś tam mogę powiedzieć z własnego doświadczenia. Na początku też się stresowałam, bo człowiek naczyta się ulotek i potem boi się wszystkiego. U mnie wygląda to tak, że okazjonalnie piję alkohol i nic złego się nie dzieje, ale podkreślam – okazjonalnie. Jak wypiję kieliszek wina albo jedno piwo, to jest okej, nie kręci mi się w głowie ani nic. Ale raz na weselu trochę przesadziłam i wtedy faktycznie poczułam się słabo, takie dziwne osłabienie i lekkie zawroty. Od tamtej pory wiem, że to nie jest lek „pod imprezy”. Znam też jedną osobę z rodziny, która bierze podobne leki na serce i mówi dokładnie to samo – trochę można, ale bez szaleństw. Myślę, że wszystko zależy od organizmu i dawki, ale rozsądek to podstawa.

Ja powiem tak, bo też biorę Nonpres i długo się zastanawiałam nad alkoholem. Na co dzień nie piję, ale zdarza się jakaś okazja – imieniny, święta, urodziny. U mnie po alkoholu szybciej spada ciśnienie, więc jak wypiję coś mocniejszego, to czuję się jak „z waty”. Dlatego ograniczyłam się do symbolicznych ilości albo wcale. Mój mąż śmieje się, że i tak taniej wychodzi :grinning_face_with_smiling_eyes: Z drugiej strony znam ludzi, którzy biorą Nonpres i normalnie wypiją piwo do meczu i żyją. Wydaje mi się, że najważniejsze to nie traktować alkoholu jak czegoś oczywistego przy tym leku i obserwować siebie. Każdy organizm reaguje inaczej, a Nonpres jednak działa na serce i ciśnienie, więc cudów nie ma.