Nonpres rano czy wieczorem?

Czas przyjmowania leku Nonpres może być różny i zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne potrzeby pacjenta, zalecenia lekarza prowadzącego oraz interakcje z innymi lekami lub składnikami diety.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nonpres/nonpres-rano-czy-wieczorem/

Jak Wy go bierzecie – rano czy wieczorem? Lekarz powiedział, że pora nie jest aż tak kluczowa, ale wiadomo, człowiek i tak się zastanawia, co lepsze w praktyce. U mnie to nowy lek i nie wiem, czy lepiej brać go na dzień, czy na noc. Jak to wygląda u Was z doświadczenia?

Biorę Nonpres już chyba z półtora roku i na początku też się nad tym głowiłam. Najpierw brałam rano, bo mam wtedy wszystkie leki „z głowy” i łatwiej pamiętać. Działało ok, ale miałam czasem takie lekkie osłabienie przed południem, nic strasznego, tylko uczucie, że chętnie bym się położyła. Potem spróbowałam brać wieczorem i u mnie to się lepiej sprawdziło, bo jak coś mnie przymuliło, to po prostu zasypiałam. Znam też koleżankę, która bierze Nonpres rano i nie widzi żadnej różnicy, więc chyba to bardzo indywidualne. Najważniejsze, żeby brać codziennie o tej samej porze, bo jak się zacznie przestawiać co chwilę, to tylko chaos.

Ja może nie odpowiem idealnie na pytanie, ale podzielę się swoim doświadczeniem. U mnie Nonpres jest jednym z kilku leków na serce i ciśnienie, więc musiałam wszystko jakoś poukładać. Zaczęłam brać rano, bo wieczorem często zapominałam i potem stres, czy wzięłam, czy nie. Rano po śniadaniu idzie mi to automatycznie. Nie zauważyłam, żeby pora dnia miała jakiś wielki wpływ na działanie, bardziej liczy się regularność. Mój mąż też bierze podobne leki i mówi to samo – lepiej wybrać jedną porę i się jej trzymać. Także według mnie rano albo wieczorem to już kwestia wygody i tego, jak kto reaguje.