Jeśli po Orgametrilu pojawił się bardzo obfity okres, należy dokładnie obserwować intensywność krwawienia i skonsultować się z lekarzem, jeśli jest ono bardzo silne, trwa dłużej niż 7 dni lub towarzyszą mu duże skrzepy i objawy anemii (takie jak osłabienie czy zawroty głowy).
Cześć dziewczyny! Potrzebuję Waszej rady, bo trochę się martwię… Brałam Orgametril na wyregulowanie cyklu i po odstawieniu dostałam strasznie obfity okres. Krwawię dużo mocniej niż zwykle, nawet w nocy muszę zmieniać podpaski. Czy to normalne? Czy któraś z Was też tak miała? Będę wdzięczna za każde słowo, bo stresuję się coraz bardziej .
Wcale Ci się nie dziwię, że się martwisz, bo jak człowiek widzi tyle krwi, to od razu wyobraźnia pracuje na pełnych obrotach… Ale powiem Ci, że ja miałam identycznie! Brałam Orgametril przez 2 miesiące, żeby uspokoić cykl, i po odstawieniu dosłownie zalało mnie jak nigdy wcześniej. Pierwszego dnia myślałam, że to się nigdy nie skończy – musiałam zmieniać podpaskę co godzinę, a w nocy to już spałam na ręczniku, tak się bałam, że coś przecieknie .
Na szczęście moja ginekolożka mnie uspokoiła. Powiedziała, że jak się bierze leki hormonalne, to organizm trochę “kumuluje” i jak potem hormony gwałtownie spadają, to może być taki właśnie mocny okres – coś w stylu oczyszczania. U mnie po 5 dniach wszystko się uspokoiło i następny cykl już był normalny.
Wiem też, że koleżanka z pracy brała Orgametril i miała bardzo podobnie – duże krwawienie, osłabienie, bóle brzucha. Piła wtedy dużo wody, jadła lekkie rzeczy i brała ibuprofen na zmniejszenie krwawienia (tak jej powiedział lekarz, żeby nie brać aspiryny, bo ona rozrzedza krew).
Także jeśli nie masz gorączki, nie mdlejesz i krwawienie nie trwa nie wiadomo ile (np. dłużej niż tydzień bardzo obficie), to raczej spokojnie.