Odstawienie leku Topamax (topiramat) powinno być dokładnie zaplanowane i przeprowadzone pod nadzorem lekarza, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych, takich jak nawrót napadów padaczkowych lub nasilenie migren, jak również objawów odstawiennych. Zazwyczaj proces ten obejmuje stopniowe zmniejszanie dawki leku w ciągu kilku tygodni lub nawet miesięcy, w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta, dawki, jaką przyjmował, oraz czasu trwania terapii.
Biorę go na migrenę od ponad roku (100 mg dziennie) i z jednej strony naprawdę mi pomógł – miałam po 10–12 ataków w miesiącu, a teraz 2–3, więc różnica kolosalna. Ale z drugiej strony mam wrażenie, że jestem jakaś „wolniejsza”, zapominam słów, czasem się zacinam w połowie zdania i to mnie zaczyna męczyć.
Zastanawiam się nad odstawieniem, tylko boję się, że migreny wrócą ze zdwojoną siłą. Czy schodziliście powoli? Ile to trwało? Czy były jakieś objawy po zmniejszeniu dawki?
Będę wdzięczna za każdą historię, bo człowiek niby czyta ulotki, ale życie to życie…
Ja odstawiałam Topamax w zeszłym roku, też brałam 100 mg na migrenę. U mnie było tak, że na początku czułam się jak geniusz – zero migren, waga w dół, super. A potem zaczęło się to „zamglenie mózgu”. Szłam do sklepu i zapominałam, po co. Rozmawiałam z mężem i w połowie zdania nie wiedziałam, jakiego słowa użyć. Śmieszne to było tylko przez chwilę, potem już mniej. Schodziłam bardzo powoli – najpierw do 75 mg, po jakichś dwóch tygodniach do 50 mg, potem 25 mg i dopiero zero. Całość chyba z dwa miesiące. Na 50 mg przez chwilę częściej bolała mnie głowa, ale nie tak jak przed leczeniem. Najgorsze było to, że bałam się każdego bólu, że to „powrót potwora”. Finalnie migreny wróciły, ale nie w takiej skali jak kiedyś. Teraz mam może 4–5 w miesiącu i jakoś żyję. Za to głowa jakby jaśniejsza, pamięć lepsza. Także da się, tylko serio nie rób tego z dnia na dzień, bo mózg to nie włącznik światła.
Ja brałem Topamax na padaczkę, więc trochę inna historia, ale może coś Ci to da. U mnie odstawienie było dużo bardziej stresujące, bo wiadomo – strach przed napadem. Brałem 200 mg dziennie i schodziłem bardzo powoli, co tydzień o 25 mg. Trwało to wieki, miałem wrażenie, że już nigdy nie skończę. Przy niższych dawkach byłem bardziej nerwowy, gorzej spałem, jakby organizm się buntował. Ale po jakimś czasie się uspokoiło. Co ciekawe, dopiero po całkowitym odstawieniu zobaczyłem, jak bardzo ten lek wpływał na moją koncentrację – nagle czytanie książki przestało być męką. Z mojej perspektywy najważniejsze było to, żeby robić to etapami i obserwować siebie. Każdy organizm reaguje inaczej. Jedni przejdą suchą stopą, inni będą mieć huśtawkę przez kilka tygodni. Ale da się to zrobić, tylko trzeba cierpliwości i spokoju.