Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Alventa? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu depresji lub zaburzeń lękowych? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.
Zaczęłam mieć ataki paniki, gdy miałam 26 lat. Na początku wszystko rozwijało się powoli, ale po pół roku było już naprawdę źle. Nie byłam w stanie robić rzeczy, które wcześniej były dla mnie zupełnie normalne – latanie samolotem, przebywanie w miejscach publicznych, w zamkniętych przestrzeniach, a nawet zwykła jazda samochodem dalej od domu stawała się koszmarem.
Chodziłam do kilku psychologów, którzy próbowali pomóc mi poprzez biofeedback i rozmowy. To dawało chwilową ulgę, ale lęki nie odpuszczały. Dopiero po kolejnych sześciu miesiącach zgodziłam się pójść do psychiatry. Przekonał mnie, żebym spróbowała leku Alventa (czyli wenlafaksyna o przedłużonym uwalnianiu) – i Boże, jak ja się cieszę, że go posłuchałam.
Już po trzecim, może czwartym dniu WSZYSTKIE OBJAWY ZNIKNĘŁY. Dosłownie. Lubię to porównywać do sytuacji, jakby ktoś nagle zapalił światło w całkowicie ciemnym pokoju. Wszystkie czarne myśli, nocne drżenie, bóle brzucha – wszystko po prostu odeszło.
To było jak odzyskanie siebie – szybko, spokojnie, bez walki. I do dziś nie mogę uwierzyć, że tak długo zwlekałam z rozpoczęciem leczenia farmakologicznego. Gdyby ktoś mi wcześniej powiedział, że Alventa może tak bardzo odmienić moje życie, nie czekałabym ani chwili.
Chciałam się podzielić czymś pozytywnym – zaczęłam brać Alventę! Jestem PRZERAŻONA za każdym razem, gdy mam zacząć nowy lek, dlatego przez lata tego unikałam. Po prostu się bałam, jakbym miała oddać kontrolę nad swoim ciałem. Kiedy lekarz zaproponował mi Alventę, oczywiście przeczytałam wszystkie najgorsze opinie w internecie i powiedziałam sobie: „Nie ma mowy, nie biorę tego”.
Ale dziś mogę szczerze powiedzieć – to był najłagodniejszy lek, jaki kiedykolwiek brałam.
Zaczęłam od 37,5 mg, potem przeszłam na 75 mg, a teraz jestem na 112,5 mg. I jedyne skutki uboczne, jakie miałam, to suchość w ustach – serio, nic poza tym. A mam bardzo wrażliwy organizm i zawsze źle znoszę leki. A tutaj? Jak ręką odjął.
Zaczynam też zauważać poprawę w lękach, powoli, ale wyraźnie. Lekarz mówił, że docelowo mamy dojść do 150 mg, żeby zadziałała też noradrenalina, więc zobaczymy. Ale już teraz czuję, że idziemy w dobrym kierunku.
Dlatego błagam – nie bój się tak jak ja! Jestem typową panikarą, wszystko mnie stresuje, a z tym lekiem naprawdę było łatwo. Jeśli się wahasz – spróbuj. Może to będzie właśnie ten krok, który wszystko zmieni.
Widzę, że wiele osób narzeka na odstawienie Alventy albo na skutki uboczne. I oczywiście – one istnieją, nie będę udawać, że nie. Ale z całego serca mam nadzieję, że ten lek nigdy nie zostanie wycofany, bo dla takich osób jak ja to jedyny ratunek.
Próbowałam wcześniej różnych rzeczy – no i wiadomo, benzo też kiedyś pomagały, ale teraz to już prawie niemożliwe, żeby ktoś ci to przepisał na dłużej. A Alventa to jedyna rzecz, która kiedykolwiek naprawdę mi pomogła. Mam poważną depresję, silną fobię społeczną i napady paniki, które rozwalały mi życie. Ten lek sprawił, że w ogóle mogę żyć jak człowiek – wychodzić z domu, rozmawiać z ludźmi, funkcjonować w pracy, w sklepie, na ulicy. I powiem coś, co może zabrzmi ostro, ale uważam, że ten lek nie jest dla każdego. Jeśli masz lekką depresję albo chwilowe stany lękowe, to może lepiej spróbować czegoś łagodniejszego, terapii, pracy nad sobą. Ale jeśli jesteś w takim stanie, jak ja byłam – kiedy nie jesteś w stanie nawet umyć zębów, nie wspominając o wyjściu z domu – to czasem trzeba czegoś mocniejszego. I tak, odstawianie bywa trudne, ale dla wielu z nas to jedyne, co działa. To nie jest wybór między lekkością a ciężarem – to wybór między istnieniem a wegetacją. Dzięki Alvencie ja wróciłam do życia. I nie wstydzę się tego powiedzieć.
Po latach zmagania się z fobią społeczną i atakami paniki postanowiłam w końcu coś z tym zrobić. Przeczytałam sporo o lekach z grupy SNRI i SSRI, w tym o Alvencie, i jak pewnie wiele osób – strasznie się bałam tych wszystkich skutków ubocznych, które ludzie opisują w internecie. Mimo to poszłam do lekarza, który przepisał mi Alventę. Na początku było trochę trudniej – miałam mdłości, chwilami większy niepokój i problemy z opóźnionym wytryskiem, ale nic, z czym nie dałoby się żyć. Po około sześciu tygodniach wszystko się unormowało i… jakby ktoś zdjął mi z pleców ogromny ciężar. Czuję się spokojniejsza, bardziej pewna siebie, nie analizuję każdej sytuacji w głowie, nie roztrząsam wszystkiego, a co najważniejsze – nie miałam już ani jednego ataku paniki. Naprawdę czuję się jak inny człowiek. Każdy organizm reaguje inaczej, ale dla mnie to był strzał w dziesiątkę i dziś bardzo się cieszę, że zaryzykowałam.
Od ośmiu miesięcy zmagałam się z depresją poporodową. Na początku spróbowałam Zoloftu, ale czułam się po nim jeszcze gorzej niż przedtem – było tylko ciężej, ciemniej, bez nadziei. Wtedy lekarz zaproponował Alventę i mogę powiedzieć, że uratowała mi życie. To naprawdę była dla mnie ogromna ulga, wręcz błogosławieństwo. Biorę ją trochę ponad trzy tygodnie i czuję, że depresja po prostu… odeszła. Mam znowu siłę, chęć do życia, wraca mi spokój, którego nie czułam od miesięcy. Na początku były skutki uboczne – głównie nudności – ale zaczęły już znikać i wszystko się stabilizuje. Obecnie jestem na dawce 37,5 mg, ale lekarz planuje ją nieco zwiększyć w najbliższych tygodniach. Jeśli boisz się złych opinii w internecie, błagam – nie daj się nimi przestraszyć. Dla mnie ten lek naprawdę działa i był przełomem w najtrudniejszym momencie mojego życia.
To zabawne, bo wiele z komentarzy, które tu czytam, przypomina mi moje samopoczucie z czasów ciąży. Coś musi być na rzeczy – może Alventa faktycznie wpływa jakoś na hormony. U mnie na szczęście praktycznie nie było skutków ubocznych – na początku tylko lekkie zaparcia, ale poradziłam sobie z nimi naturalnymi sposobami. Co ciekawe, nawet jak czasem nie wezmę tabletki o stałej porze, to nie mam żadnych dramatycznych objawów odstawienia.
Przyznam, że wcześniej próbowałam kilku SSRI i na większość byłam uczulona, a generalnie nie jestem fanką leków – raczej unikam ich, jeśli się da. Ale tutaj czuję, że to ma sens, więc planuję brać Alventę przez minimum rok, żeby jakoś się wyregulować.
Obecnie jestem w czwartym miesiącu i zauważyłam, że często jestem zmęczona – nie wiem, czy to kwestia samego leku, czy raczej tego, co się teraz dzieje w moim życiu. Poza tym zauważyłam, że łatwiej pojawiają mi się siniaki. Biorę najmniejszą dawkę, czyli 37,5 mg dziennie.
Ale są też plusy – wróciło mi libido po prawie dwóch latach, co jest dla mnie naprawdę dużą zmianą na lepsze. I choć na wadze ubyło tylko kilka funtów, to widzę, że wyglądam szczuplej, ciało się jakby bardziej wyrzeźbiło. Dla mnie to działa – i nawet jeśli nieidealnie, to zdecydowanie warto.