Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Axia Plus jako środka antykoncepcyjnego? Czy zauważyłyście poprawę w regularności cykli, zmniejszenie dolegliwości związanych z miesiączką, takich jak bóle czy obfite krwawienia, albo inne pozytywne efekty stosowania? A może pojawiły się skutki uboczne, na przykład bóle głowy, wahania nastroju, spadek libido, przyrost masy ciała, zatrzymywanie wody w organizmie czy problemy skórne? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla kobiet, które rozważają rozpoczęcie antykoncepcji tabletkami Axia Plus i szukają realnych doświadczeń innych użytkowniczek.
Axia Plus mam przepisane już od 8 lat i przez cały ten czas nie miałam absolutnie żadnych problemów. Nie pojawił się u mnie przyrost wagi, a moje miesiączki stały się znacznie lżejsze i łatwiejsze do zniesienia. Dla mnie to lek, który naprawdę dobrze się sprawdził i działa bez żadnych niepożądanych efektów.
Stosuję Axia Plus od dwóch lat i jestem bardzo zadowolona z efektów. Po tych tabletkach nie przybrałam na wadze, a moje miesiączki wreszcie się uregulowały i stały się przewidywalne. Dodatkowo zauważyłam dużą poprawę stanu cery, co było dla mnie ogromnym plusem. Od dziecka cierpię na migreny i obawiałam się, że lek może je nasilić, ale nic takiego się nie stało – częstotliwość ani intensywność bólów głowy się nie zwiększyły. Kiedy zaczynałam antykoncepcję, byłam też na lekach przeciwlękowych, a mimo to nie pojawiły się u mnie żadne objawy depresyjne, nawet po odstawieniu tamtych leków. Mogę śmiało powiedzieć, że Axia Plus to jedna z najlepszych decyzji, jakie podjęłam w kwestii antykoncepcji – naprawdę go lubię.
Stosowałam Axia Plus przez około pięć lat i dopiero po zmianie na inny środek zorientowałam się, jak bardzo poprawiło się moje samopoczucie. Zniknęły problemy z oddychaniem oraz bóle w klatce piersiowej, które wcześniej towarzyszyły mi regularnie. Nie zdawałam sobie sprawy, że mogą być one związane właśnie z tym lekiem. Teraz cieszę się, że zdecydowałam się odstawić go w odpowiednim momencie, bo naprawdę zauważyłam ogromną różnicę. Myślę, że wiele osób mogłoby odczuć podobną poprawę po zmianie.
Zaczęłam brać Axia Plus, ponieważ miałam bardzo bolesne skurcze miesiączkowe, które dosłownie uniemożliwiały mi normalne funkcjonowanie. Od kiedy stosuję te tabletki, bóle całkowicie zniknęły – nie mam już żadnych skurczy i pod tym względem lek działa na mnie świetnie. Jedyną rzeczą, którą zauważyłam i która trochę mnie niepokoi, jest to, że zaczęły mi wypadać włosy bardziej niż zwykle – nie tylko przy czesaniu, ale też w codziennych sytuacjach. Wydaje mi się, że to może być spowodowane właśnie przez Axia Plus, szczególnie że jestem jeszcze młoda i wcześniej nie miałam takich problemów.
To dla mnie najlepsza antykoncepcja! Od momentu, kiedy zaczęły się moje miesiączki, zawsze były one bardzo obfite i bolesne, a do tego próbowałam już różnych metod antykoncepcji – od innych tabletek aż po wkładkę domaciczną Mirena. Axia Plus okazał się absolutnie najlepszym wyborem, jeśli chodzi o regulację cyklu i zmniejszenie intensywności krwawień. Na początku, w pierwszym miesiącu stosowania, miałam lekkie nudności i zdarzało się plamienie międzymiesiączkowe, ale te skutki uboczne całkowicie ustąpiły już w drugim miesiącu. Teraz wreszcie mam poczucie, że moje miesiączki są pod kontrolą i nie rujnują mi życia.
Zaczęłam stosować Axia Plus około dwa lata temu i wtedy praktycznie nie miałam żadnych objawów ubocznych, poza tkliwością piersi. Niedawno wróciłam do tych tabletek po przerwie i teraz zauważyłam, że pojawiło się u mnie plamienie, które utrzymuje się już od kilku dni.
Moje doświadczenia z Axia Plus są raczej pozytywne. Zaczęłam go stosować głównie dlatego, że zmagałam się z silnymi stanami depresyjnymi, pojawiło się też owłosienie na twarzy i przyrost masy ciała. Dodatkowo mam nawracającą torbiel na lewym jajniku, która mocno zaburza moje hormony. Lekarz polecił mi Axia Plus, żeby spróbować ustabilizować sytuację i jak na razie rzeczywiście się to sprawdza. Czuję się jak odmieniona – moje samopoczucie się poprawiło, nastrój jest o wiele lepszy, a apetyt zauważalnie się zmniejszył. Nie widzę jeszcze większych zmian w wadze ani w owłosieniu, ale i tak mam poczucie, że jest dużo lepiej niż wcześniej. Jedyny minus, jaki zauważam, to że jestem bardziej zmęczona – nigdy wcześniej nie potrzebowałam drzemek w ciągu dnia, a teraz coraz częściej mi się to zdarza.
Zawsze miałam zupełnie normalne libido, aż do momentu, kiedy zaczęłam brać Axia Plus – od tego czasu moje pożądanie spadło do zera. I to naprawdę do zera, nie trochę mniej, ale całkowity brak chęci. Czuję, że nigdy nie mam ochoty i dosłownie mnie to wykańcza, bo sprawia, że czuję się bardzo niepewnie i tracę pewność siebie. Dla mnie to ogromny problem i z tego powodu absolutnie nie polecam tego leku.
Zaczęłam stosować Axia Plus po tym, jak zdiagnozowano u mnie zespół policystycznych jajników (PCOS), wcześniej przyjmowałam inne tabletki antykoncepcyjne, ale musiałam z nich zrezygnować z powodu nasilonej depresji i przyrostu masy ciała. Po ponad roku stosowania Axia Plus mogę powiedzieć, że moje samopoczucie psychiczne zmieniło się o 180 stopni – niestety na gorsze. Stałam się bardzo zestresowana, lękliwa i nadmiernie emocjonalna. Z drugiej strony zauważyłam też plusy – nie przytyłam po tym leku, moja cera się poprawiła, a miesiączki stały się bardziej regularne i mniej bolesne. Mimo to mam wrażenie, że nie dam rady długo go stosować ze względu na nasilony niepokój i częste napady płaczu. Wiem jednak, że każda kobieta może reagować inaczej i doświadczenia są bardzo indywidualne.