Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Axia Forte jako środka antykoncepcyjnego? Czy zauważyłyście poprawę w regulacji cyklu miesiączkowego, złagodzenie objawów PMS, zmniejszenie trądziku czy inne korzyści poza samą ochroną przed ciążą? Jakie skutki uboczne pojawiły się u Was w trakcie stosowania, np. nudności, bóle głowy, zmiany nastroju, wahania wagi czy problemy z krążeniem? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które rozważają rozpoczęcie kuracji Axia Forte i chcą poznać realne doświadczenia innych kobiet.
Jestem w trzecim tygodniu stosowania Axia Forte i jak na razie pojawił mi się tylko jeden pryszcz, choć nie mam pewności, czy to od tabletek. Na tę chwilę chyba za wcześnie, by wyciągać ostateczne wnioski. Nie zauważyłam żadnych wahań nastroju, plamień ani krwawień – póki co działa znacznie lepiej niż mój poprzedni preparat, po którym miałam bardzo nieregularne miesiączki i uciążliwe plamienia. Axia Forte przypomina mi trochę działaniem Yaz, tylko szkoda, że nie ma już dodatkowych programów zniżkowych, które mogłyby obniżyć koszt kuracji. Dam znać, jak sprawy będą wyglądać dalej przy dłuższym stosowaniu!
Nasza córka przyjmowała wcześniej Yasmin, ale lekarz zmienił jej terapię na Axia Forte. Stosowała te tabletki przez około trzy lata. Niedawno trafiła na izbę przyjęć z podejrzeniem ataku woreczka żółciowego, jednak badania wykazały, że ma na wątrobie zmianę naczyniową wielkości piłeczki golfowej. Na szczęście rezonans potwierdził, że guz jest łagodny. Lekarz uważa jednak, że jego pojawienie się może być związane właśnie ze stosowaniem antykoncepcji hormonalnej, takiej jak Axia Forte. W związku z tym córka musi odstawić tabletki i za trzy miesiące wykona ponowne badanie MRI. Patrząc na to doświadczenie, doszliśmy do wniosku, że żaden lek nie jest wart takiego ryzyka.
Zdiagnozowano u mnie ciężką postać PMDD około osiem lat temu, kiedy miałam trzynaście lat. Przez dziewięć dni w miesiącu byłam praktycznie przykuta do łóżka – trzy dni przed miesiączką, w jej trakcie i jeszcze po niej. Towarzyszył mi wtedy ogromny ból, migreny, wymioty, gorączki, do tego stopnia, że opuszczałam bardzo dużo zajęć w szkole. Po wyczerpaniu wszystkich możliwych opcji leczenia lekarz zasugerował mi spróbowanie Axia Forte. Stosuję ten lek od mniej więcej sześciu lat i wciąż go przyjmuję, bo nie mam innej alternatywy przy mojej chorobie. Choć świadomość możliwych skutków ubocznych mnie czasem przeraża, to w obecnej sytuacji – studiując – nie mogę sobie pozwolić na to, by miesiąc w miesiąc wypadać z zajęć i leżeć w łóżku.
Axia Forte naprawdę zmieniła moje życie – nie muszę już cierpieć tak jak dawniej i mogę normalnie funkcjonować. Lekarz mówi mi, że muszę go przyjmować aż do momentu, w którym zdecyduję się na dzieci, żeby mój cykl mógł się „zresetować”. Zdarza mi się odczuwać bóle głowy, ale w przeciwieństwie do wielu innych kobiet zauważyłam odwrotny efekt w sferze libido – u mnie jest ono wręcz wyższe. Moją jedyną obawą pozostaje to, czy niektóre dolegliwości – jak ból nóg czy zadyszka – faktycznie są wynikiem stresu i lęku, jak mi się tłumaczy, czy jednak mogą mieć związek z tabletkami. Mimo tego wiem, że bez Axia Forte nie poradziłabym sobie z moim PMDD i jestem od niej mocno uzależniona w codziennym funkcjonowaniu. Z pełnym przekonaniem polecam ten lek kobietom, które zmagają się z ciężkim PMS lub PMDD, tak jak ja.
Jestem naprawdę zadowolona z Axia Forte! Przyrost wagi był czymś, czego zawsze się obawiałam przy rozpoczęciu antykoncepcji hormonalnej, ale w tym przypadku nie miałam żadnych problemów – wręcz przeciwnie, udało mi się nawet trochę schudnąć. Moja skóra wyraźnie się poprawiła (choć piję też bardzo dużo wody!), a wcześniejsze wahania nastroju znacznie się uspokoiły. Jedynymi minusami były lekki spadek libido i delikatne problemy żołądkowe w pierwszym miesiącu, ale objawy były do opanowania. Ogólnie uważam, że zdecydowanie warto spróbować Axia Forte.
Biorę Axia Forte od wielu lat. Głównym problemem jest to, że jeśli spóźnię się choćby o kilka godzin z przyjęciem tabletki, pojawia się u mnie plamienie utrzymujące się przez kilka dni, co bywa bardzo uciążliwe. Niedawno lekarz poinformował mnie, że preparaty takie jak Axia Forte, zawierające drospirenon i etynyloestradiol, mogą być powiązane ze zwiększonym ryzykiem zakrzepów krwi, dlatego zdecydowałam się na zmianę antykoncepcji na inny środek.