Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Bonadea jako środka antykoncepcyjnego lub w leczeniu trądziku? Czy zauważyłyście poprawę w stanie skóry oraz regularności cyklu miesiączkowego? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak zmiany nastroju, bóle głowy, przyrost masy ciała czy inne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie stosowania tego leku lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.
Rozpoczęłam stosowanie Bonadea w wieku 14 lat; obecnie mam 21, więc przyjmuję ją od 7 lat. Mam zaawansowaną endometriozę, dlatego zaczęłam stosować tę tabletkę, aby ją leczyć i zachować płodność. Przeszłam laparoskopię. Bonadea sprawiła, że moje miesiączki stały się bardzo lekkie i krótkie lub często znikały. Przed rozpoczęciem antykoncepcji miałam 12-dniowe, niezwykle bolesne i obfite miesiączki. Teraz rzadko krwawię dłużej niż dzień lub dwa, nawet jeśli przyjmuję placebo.
JEDNAKŻE, uważam, że Bonadea spowodowała u mnie niezwykle poważne i przewlekłe problemy: zaburzenia apetytu, prosaki wokół oczu, silny lęk, paraliżującą depresję, bezsenność, wyczerpanie/zmęczenie, ciągłe wzdęcia, przyrost masy ciała o 4,5 kg, nudności, bóle głowy, brak libido, matowe włosy i nierówną skórę. Jestem bardzo zdrowa, ponieważ jestem studentką-sportowcem i stosuję dietę roślinną. Naprawdę rozważam całkowite zaprzestanie stosowania antykoncepcji hormonalnej; to jest naprawdę nie do zniesienia. Wolałabym krwawić przez 12 dni niż czuć się w ten sposób.