Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Cogiton u osób z chorobą Alzheimera (łagodna lub umiarkowana postać otępienia)? Czy zauważyliście poprawę pamięci, orientacji, codziennego funkcjonowania lub ogólnego kontaktu z bliską osobą po włączeniu Cogitonu? Jakie skutki uboczne pojawiły się w trakcie terapii, np. nudności, biegunka, bóle lub zawroty głowy, bezsenność, nadmierna senność w ciągu dnia, pogorszenie apetytu albo problemy z sercem (zwolnienie tętna)? Czy mieliście sytuacje, w których trzeba było zmniejszyć dawkę lub przerwać leczenie? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozważają rozpoczęcie terapii Cogitonem u siebie lub u bliskiego.
Mój tata przyjmował Cogiton przez wiele lat i u niego poprawa pamięci była właściwie natychmiastowa. Zaczął od dawki 2,5 mg przez około miesiąc, a potem przeszedł na 5 mg. Efekty pojawiły się już po paru dniach — był bardziej przytomny, lepiej kojarzył fakty i mniej gubił wątek podczas rozmów. Co ważne, nie miał żadnych skutków ubocznych, zero nudności, zero zawrotów głowy, pełna tolerancja leku.
Moja znajoma również stosowała Cogiton przez długie lata i również z bardzo dobrym skutkiem. Jej lekarz mówił nam, że czasem potrzeba nawet do sześciu miesięcy, żeby lek w pełni „zaskoczył”, ale w jej przypadku poprawa pojawiła się po około czterech–sześciu tygodniach. Dzięki temu zaczęła dużo lepiej funkcjonować w codziennych sprawach i odzyskała sporą część jasności umysłu.
Mój mąż miał poważne problemy poznawcze i psychiczne po ciężkim epizodzie hipertermii. Męczyły go silne bóle karku, nie potrafił złożyć pełnego zdania, unikał mówienia i był ciągle przygnębiony oraz płaczliwy. Włączono mu niską dawkę Cogitonu i dosłownie po dwóch dniach zauważyłam wyraźną poprawę — zarówno w mowie, jak i w nastroju. Lekarz spróbował odstawić Cogiton, ale pogorszenie było natychmiastowe: znowu problemy z wypowiedziami, gorsza pamięć, mniejsza jasność umysłu. Po ponownym włączeniu wszystko wróciło na właściwe tory. Mąż przyjmuje Cogiton już ponad rok i efekt jest po prostu świetny — wciąż widać stopniową poprawę i coraz większą stabilność jego funkcjonowania. Trudno stwierdzić, czy miał jakiekolwiek skutki uboczne, bo po tym epizodzie i tak nic w jego stanie nie było „normalne”, ale samo działanie Cogitonu okazało się dla nas ogromnym wsparciem.
Mój 76-letni mąż przyjmuje Cogiton od pół roku i naprawdę widzę wyraźną poprawę — jego koncentracja i pamięć krótkotrwała zaczęły się stabilizować, a codzienne rozmowy znowu wyglądają normalnie. Ta wcześniejsza „mgła” zniknęła i wreszcie rozmawiamy, a nie tylko ja kieruję każdym jego ruchem i przypominam o wszystkim po kolei. Minusem jest jednak spadek wagi i przede wszystkim koszmary senne, które pojawiły się kilka miesięcy po rozpoczęciu terapii. Przez 30 lat był przekonany, że prawie w ogóle nie śni, a teraz potrafi obudzić się trzy razy w nocy bardzo pobudzony, przestraszony albo nawet odruchowo machając rękami, co raz czy dwa mnie uderzyło. Rano niczego nie pamięta i jest tym autentycznie przerażony. Zastanawiam się, jak inni radzą sobie z tymi realistycznymi, intensywnymi snami podczas leczenia Cogitonem — czy komuś udało się je złagodzić albo czy z czasem same minęły?
Na początku było naprawdę ciężko – pierwsze 5 dni po włączeniu Cogitonu to był istny koszmar, zachowanie kompletnie „odjechane”, wszystko rozchwiane i bardzo niepokojące. Po tym pierwszym etapie sytuacja zaczęła się jednak wyraźnie poprawiać: jej pamięć wróciła do w miarę przyzwoitego poziomu, zaczęła dużo lepiej pamiętać to, co robiła dwa–trzy dni wcześniej, mniej się gubiła w codziennych sprawach i łatwiej było się z nią porozumieć. Z mojego doświadczenia – jeśli ktoś zaczyna Cogiton, naprawdę warto dać sobie co najmniej tydzień, zanim podejmie się decyzję, czy leczenie kontynuować, czy nie. U jednych efekty pojawiają się szybciej, u innych poprawa jest mniejsza albo bardziej rozciągnięta w czasie, więc trzeba trochę cierpliwości. Ja cieszę się, że nie przerwałyśmy terapii po tych ciężkich pierwszych dniach, bo z perspektywy czasu widzę, że decyzja o pozostaniu przy leku była dla niej bardzo dobra.