Opinie Dexaprotect

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Dexaprotect (deksametazon w kroplach) przy niezakaźnych stanach zapalnych oka? Czy zauważyliście szybką poprawę (mniejsze zaczerwienienie, ból, pieczenie, światłowstręt) i po ilu dniach? Jak u Was wyglądało dawkowanie i schodzenie z dawki (częstość zakraplania, czas terapii, nawroty po odstawieniu)? Jakie pojawiły się działania niepożądane: chwilowe szczypanie lub zamglenie widzenia, suchość, podrażnienie, wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego (np. „halo” wokół świateł, bóle głowy), spowolnione gojenie nabłonka, a przy dłuższym stosowaniu obawy o zaćmę steroidową lub „zamaskowanie” infekcji? Dajcie też znać o praktyce: odstępy między innymi kroplami (np. antybiotykiem), przerwa od soczewek, sztuczne łzy, wymiana butelki po ~4 tygodniach od otwarcia. Wasze opinie mogą bardzo pomóc osobom rozważającym Dexaprotect i chcącym wiedzieć, kiedy najbardziej działa i na co szczególnie uważać.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Miałem zabieg z użyciem Dexaprotect dwa tygodnie temu. Jak dotąd wszystko przebiega bez komplikacji. Oko, do którego podano preparat, mocno się zaczerwieniło (krwawienie podspojówkowe utrzymywało się około tygodnia), ale nie towarzyszył temu ból. Teraz oko wróciło do normy i nie mam żadnych objawów.

Dziś byłem u okulisty — ciśnienie w oku było podwyższone, ale wciąż w granicach normy. Mój okulista i specjalista siatkówki będą mnie ściśle monitorować w najbliższym czasie. Na ten moment nie mam zastrzeżeń.