Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Diuver w leczeniu nadciśnienia tętniczego i obrzęków? Czy zauważyliście poprawę w kontroli ciśnienia krwi oraz redukcję obrzęków? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak zaburzenia elektrolitowe, zawroty głowy, zaburzenia żołądkowo-jelitowe czy inne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.
Mój lekarz przepisał mi Diuver w bardzo niskiej dawce 5 mg co drugi dzień, w połączeniu z 25 mg spironolaktonu raz dziennie. Po 15 dniach stosowania pojawiły się u mnie szumy uszne w lewym uchu, mimo że diuretyki pętlowe, takie jak Diuver, rzadko powodują ten efekt uboczny.
Biorę Diuver od dłuższego czasu, odkąd nagle zaczęłam zatrzymywać wodę w organizmie. Podobny problem miała moja babcia ze strony mamy, mniej więcej w tym samym wieku, więc trochę mnie to wtedy zaniepokoiło. U mnie Diuver sprawdza się bardzo dobrze — naprawdę pomaga zejść z nadmiaru wody i obrzęków. Trzeba tylko pamiętać, żeby mieć w pobliżu toaletę, bo u mnie zaczyna działać dość szybko, czasem już po około pół godzinie. Nie zauważyłam u siebie większych skutków ubocznych, ale staram się pilnować potasu i regularnie robię badania kontrolne, bo przy lekach moczopędnych to jednak ważne. Ogólnie u mnie efekt jest bardzo dobry i jestem zadowolona.
Nie mam jeszcze pewności, czy to na pewno po Diuverze, ale zaczęłam podejrzewać, że od kiedy go biorę, moja skóra jakby szybciej straciła jędrność i elastyczność. Po około dwóch miesiącach stosowania zauważyłam większe „obwisanie” skóry na szyi i taki bardziej pomarszczony, suchy efekt na skórze ramion. Wcześniej byłam raczej zadowolona ze swojej skóry, więc ta zmiana trochę rzuciła mi się w oczy. Nie wiem, czy to kwestia samego leku, utraty wody, wieku, nawodnienia czy elektrolitów, ale mam wrażenie, że skóra zrobiła się bardziej wiotka i mniej napięta niż wcześniej.
Wrzucam zdjęcie, bo może ktoś miał podobnie przy Diuverze. Biorę go już około trzech lat i przez długi czas było naprawdę w porządku — dobrze ściągał nadmiar wody, obrzęki były mniejsze i generalnie miałam poczucie, że lek robi swoje. Ostatnio jednak coraz bardziej zauważam, że jak zaczyna działać i mocniej „ściąga” ze mnie płyny, to później zostaję kompletnie bez siły. Nie chodzi tylko o zwykłe zmęczenie, tylko takie osłabienie, jakby organizm był wypompowany.
Do tego doszedł dziwny posmak w ustach, trochę metaliczny albo po prostu nieprzyjemny, czego wcześniej chyba nie miałam albo nie zwracałam na to aż tak uwagi. Zastanawiam się, czy to może być kwestia odwodnienia, elektrolitów, potasu, czy po prostu po tych latach organizm gorzej toleruje Diuver. Sam efekt moczopędny nadal jest, więc pod tym względem działa, ale to późniejsze zmęczenie i ogólne „rozbicie” zaczyna mi już mocno przeszkadzać. Coraz bardziej myślę, żeby zapytać o zmianę leku albo dawki, bo wcześniej miałam wrażenie, że działał łagodniej, a teraz po prostu za bardzo mnie ścina.
Miałam naprawdę duże obrzęki na całym ciele i już zaczynało mnie to mocno męczyć, bo czułam się ciężka, napuchnięta i taka „zalana” wodą. Po rozpoczęciu stosowania Diuveru różnica była u mnie bardzo wyraźna. Już po około tygodniu brania leku opuchlizna prawie całkowicie zeszła. Nie spodziewałam się, że efekt będzie aż tak widoczny w tak krótkim czasie. Mam nadzieję, że w kolejnym tygodniu wszystko wróci już całkiem do normy, bo na razie wygląda to naprawdę obiecująco.
U mnie Diuver okazał się dobrym lekiem moczopędnym, szczególnie że mam też problem z cukrzycą. Wcześniej brałem hydrochlorotiazyd i po zmianie na Diuver zauważyłem sporą różnicę — średnie wartości glukozy spadły mi mniej więcej ze 162 do 121 w ciągu około trzech tygodni.
Na plus zauważyłem też to, że po zmianie leku nie mam już takiego problemu ze sprawnością seksualną jak wcześniej. Oczywiście każdy organizm reaguje inaczej, ale u mnie ta zmiana wyszła zdecydowanie na korzyść. Diuver dobrze działa moczopędnie, a przy okazji mam wrażenie, że mniej miesza mi w cukrze i samopoczuciu niż poprzedni lek.
Stosowałam Diuver przez kilka lat i przez większość czasu byłam naprawdę zadowolona z efektów. Lek dobrze zmniejszał obrzęki nóg, opuchlizna była wyraźnie mniejsza i ogólnie miałam poczucie, że nadmiar wody jest lepiej kontrolowany.
Problem pojawił się nagle, kiedy mocno się odwodniłam — miałam przez kilka godzin wymioty, takie suche odruchy wymiotne, do tego biegunkę i bardzo złe samopoczucie. Skończyło się wizytą na SOR-ze i pobytem w szpitalu. W szpitalu nie podawano mi już Diuveru i po powrocie do domu też na razie do niego nie wróciłam. Z jednej strony wcześniej lek dobrze zmniejszał obrzęki nóg, ale po takim epizodzie odwodnienia zaczęłam dużo ostrożniej podchodzić do jego działania.