Opinie Dopegyt

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Dopegyt? Czy zauważyliście poprawę w kontrolowaniu nadciśnienia tętniczego, zwłaszcza w okresie ciąży? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak senność, bóle głowy, osłabienie czy inne niepożądane objawy? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób rozważających terapię tym lekiem – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Biorę Dopegyt od niespełna sześciu miesięcy i jak na razie bardzo dobrze trzyma mi ciśnienie, zdecydowanie lepiej niż wcześniejsze leki, które brałam. Wcześniej miałam m.in. klonidynę i szczerze mówiąc, w moim przypadku była ona wręcz niebezpieczna – źle się po niej czułam i bałam się brać kolejne dawki. Przy Dopegycie jest u mnie dużo stabilniej, choć nie obyło się bez trudnych początków. Czytałam i też sama zauważyłam, że na początku mogą pojawić się bóle głowy i u mnie faktycznie tak było. Kluczowe okazało się branie leku codziennie o tej samej porze i w tej samej dawce, naprawdę co do minuty. Po mniej więcej tygodniu bóle głowy zaczęły ustępować, jakby lek „ułożył się” w organizmie. Z mojego doświadczenia wynika, że Dopegyt musi się wyrównać w organizmie, a żeby działał najlepiej, trzeba utrzymywać stały poziom leku. Początek bywa ciężki i te bóle głowy potrafią dać w kość, ale jeśli przetrwa się kilka dni i jest się konsekwentnym, to później naprawdę się uspokaja i działa tak, jak powinien.

Zaczynałam od 250 mg Dopegytu dwa razy dziennie, a po trzech tygodniach dawka została zwiększona do 500 mg dwa razy dziennie. Taki schemat był po to, żeby zmniejszyć ryzyko omdleń i gwałtownych skutków ubocznych na starcie.

U mnie pojawiła się suchość w ustach, zawroty głowy i jeszcze kilka drobnych dolegliwości, ale za każdym razem ustępowały po 3–5 dniach. Najważniejsze było to, żeby organizm miał czas się przyzwyczaić. Dopegyt dostałam dlatego, że staram się o ciążę, więc zostałam na niego przestawiona z Diovanu.

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć jedno: zwiększanie dawki powoli naprawdę robi ogromną różnicę. Dzięki temu uniknęłam większych problemów i dziś mogę powiedzieć, że ciśnienie mam w końcu pod kontrolą. Gdybym miała coś doradzić innym, to właśnie to – nie spieszyć się z dawką, bo Dopegyt odwdzięcza się stabilnym działaniem, jeśli da mu się czas.

Chyba jestem wyjątkiem, ale u mnie Dopegyt nie spowodował żadnych skutków ubocznych, poza tym, że faktycznie obniżył ciśnienie. Lekarz nefrolog włączył mi go na czas pierwszej ciąży i przez cały ten okres ciśnienie było dobrze kontrolowane.

Po porodzie brałam Dopegyt jeszcze przez około 2 miesiące, kiedy ponownie staraliśmy się o dziecko, i również nie zauważyłam żadnych problemów. Zero senności, zero zawrotów głowy, nic niepokojącego. Wiem, że wiele osób skarży się na zmęczenie czy ospałość, ale u mnie na szczęście nic takiego się nie pojawiło. Z mojego doświadczenia Dopegyt sprawdził się bardzo dobrze i był po prostu „bezproblemowy”.

Biorę Dopegyt już prawie 4 lata. Został mi przepisany w momencie, gdy zaszłam w ciążę. Przez cały okres ciąży bardzo dobrze kontrolował ciśnienie, mimo że hormony robiły swoje i bałam się, że będzie z tym problem.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, to u mnie właściwie pojawił się jeden, ale dość uciążliwy – ogromne zmęczenie. Jestem zmęczona praktycznie cały czas, nawet po przespanej nocy. Nie mam innych większych dolegliwości, ale ta ciągła senność i brak energii potrafią dać w kość. Mimo to, biorąc pod uwagę, że Dopegyt skutecznie trzyma ciśnienie w ryzach, szczególnie w ciąży, u mnie bilans nadal wypada na plus.

Mój lekarz początkowo nie był przekonany do włączenia Dopegytu, głównie dlatego, że lek wymaga regularnego przyjmowania co kilka godzin. Zanim zaczęłam terapię w dawce 250 mg, moje ciśnienie uparte nie chciało spaść poniżej 150/90, niezależnie od tego, jakie leki wcześniej były stosowane.

Po miesiącu od rozpoczęcia leczenia Dopegytem zauważyłam wyraźną poprawę – ciśnienie obniżyło się do około 130/80. Wtedy dawka została zwiększona do 500 mg i po kolejnym miesiącu wyniki były już naprawdę bardzo dobre, bo 115/62.

Oprócz Dopegytu na stałe przyjmuję także atenolol 100 mg, Diovan 320 mg oraz furosemid 80 mg na nadciśnienie, a dodatkowo inne leki związane z cukrzycą typu 2, nadczynnością tarczycy oraz jaskrą. Mimo obaw na początku, w moim przypadku Dopegyt okazał się kluczowym elementem, który w końcu pozwolił realnie opanować ciśnienie.