Po Dopegycie pojawia się po około 4–6 godzinach, natomiast pełne i wyrównane działanie leku zazwyczaj po 48–72 godzinach systematycznego przyjmowania.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dopegyt/ile-dziala-dopegyt/
Po Dopegycie pojawia się po około 4–6 godzinach, natomiast pełne i wyrównane działanie leku zazwyczaj po 48–72 godzinach systematycznego przyjmowania.
Dostałam Dopegyt na nadciśnienie i zastanawiam się, po jakim czasie on w ogóle zaczyna działać. Biorę dopiero kilka dni, a ciśnienie raz lepsze, raz gorsze. Czy to normalne? Kiedy Wy zauważyłyście poprawę?
U mnie Dopegyt nie zadziałał z dnia na dzień, więc spokojnie, nie panikuj. Pierwsze dni to w zasadzie zero efektu, za to byłam strasznie senna, jakby mnie ktoś przejechał walcem. Dopiero po około tygodniu zaczęłam widzieć, że ciśnienie się trochę uspokaja i nie skacze tak jak wcześniej. Pełny efekt miałam chyba po dwóch tygodniach, wtedy już pomiary były w miarę równe. Znam kilka dziewczyn, które brały Dopegyt w ciąży i każda mówiła to samo – to nie jest lek, który działa od razu, trzeba dać mu czas. Ta senność u mnie też minęła, więc warto przetrwać początek.
Ja miałam trochę inne odczucia, bo pierwsze obniżenie ciśnienia zauważyłam dość szybko, ale to było takie nierówne. Jednego dnia super, drugiego znowu wysoko i już myślałam, że lek nie działa. Dopiero po około 10–14 dniach wszystko się ustabilizowało. Najgorsze były początki – zmęczenie, brak energii, zawroty głowy jak za szybko wstałam. Koleżanka z sali porodowej brała Dopegyt jeszcze dłużej i mówiła, że u niej pełna stabilizacja była dopiero po trzech tygodniach. Z tego co widzę po sobie i innych, Dopegyt działa wolno, ale równomiernie, więc cierpliwość to podstawa.