Opinie Elin

Zaczęłam brać Elin głównie ze względu na cerę, bo trądzik zaczął mi coraz bardziej przeszkadzać i miałam wrażenie, że jest mocno związany z hormonami. Na zdjęciu po lewej widać, jak wyglądała moja skóra wcześniej — dużo czerwonych zmian, krostki na policzkach, brodzie i czole, ogólne zaczerwienienie i taka nierówna, podrażniona cera. Nie był to może najgorszy trądzik na świecie, ale dla mnie był bardzo męczący, bo praktycznie cały czas coś się pojawiało i trudno było mi to uspokoić.

Po kilku miesiącach stosowania Elin zauważyłam naprawdę dużą poprawę. Cera zaczęła się wyciszać, nowe wypryski pojawiały się coraz rzadziej, a stare zmiany powoli się goiły. Na zdjęciu po prawej widać już zupełnie inną skórę — dużo gładszą, spokojniejszą i bez takiego ciągłego stanu zapalnego. Nadal zdarzają się pojedyncze niedoskonałości, ale w porównaniu z tym, co było wcześniej, różnica jest ogromna.

Dodatkowo zauważyłam też coś, czego się nie spodziewałam — moje włosy dużo mniej się przetłuszczają. Wcześniej miałam wrażenie, że bardzo szybko tracą świeżość i musiałam je częściej myć. Po czasie stosowania Elin skóra głowy jakby mniej się przetłuszczała, a włosy dłużej wyglądały normalnie. Dla mnie to był bardzo miły efekt uboczny, bo wcześniej naprawdę mnie to denerwowało.

Zmieniły się też miesiączki. Teraz zwykle trwają około pięciu dni, czyli krócej niż przed tabletkami. Krwawienie jest bardziej przewidywalne, łatwiej mi zaplanować sobie wszystko w ciągu miesiąca i ogólnie mam wrażenie, że cykl jest dużo bardziej uporządkowany. Wcześniej okresy były dłuższe i bardziej męczące, więc tutaj też widzę plus.

Jeśli chodzi o antykoncepcję, Elin również spełnia u mnie swoją rolę. Biorę tabletki regularnie i jak dotąd nie było żadnej sytuacji, która by mnie szczególnie zestresowała. Bałam się trochę skutków ubocznych, bo wcześniej czytałam różne opinie o bólach głowy, nudnościach, złym nastroju czy przybieraniu na wadze, ale u mnie na szczęście nic mocnego się nie pojawiło. Nie miałam uporczywych bólów głowy ani mdłości, które utrudniałyby normalne funkcjonowanie.

Ogólnie jestem zadowolona z Elin, szczególnie patrząc na zmianę skóry. Dla mnie największym plusem jest właśnie to, że cera przestała być ciągle zaogniona i w końcu wygląda spokojniej. Wiem, że każda osoba może reagować inaczej, ale u mnie efekty są zdecydowanie pozytywne — mniej trądziku, mniej przetłuszczające się włosy, krótsze miesiączki i większy spokój, jeśli chodzi o zabezpieczenie.