Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Yasminelle jako środka antykoncepcyjnego? Czy zauważyłyście poprawę w regularności cyklu menstruacyjnego oraz stanu skóry? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak bóle głowy, wahania nastroju, zmiany masy ciała czy inne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie stosowania tego leku lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.
Stosowałam Yasminelle przez 10 lat i w końcu zdobyłam się na odwagę, by zmienić metodę antykoncepcji. Same miesiączki były bezproblemowe: lekkie, z minimalnymi skurczami. Jednak okres między ostatnią tabletką a pojawieniem się krwawienia był koszmarny. Jako nastolatka i we wczesnych latach dwudziestych odczuwałam jednodniowe obniżenie nastroju, co uznawałam za akceptowalną cenę za skuteczną antykoncepcję. Obecnie doświadczam paraliżujących migren, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie, a także braku libido. Strach przed ciążą, niekompetentni lekarze i brak edukacji sprawiły, że cierpiałam przez lata. Poznaj swoje ciało i bądź stanowcza. Dla niektórych Yasminelle może być odpowiedni, ale ważne jest, by wiedzieć, kiedy nie działa dla Ciebie.
Stosuję Yasminelle drugi miesiąc, głównie jako antykoncepcję. Przez pierwsze 2–3 tygodnie miałam nudności prawie codziennie — momentami tak mocne, że naprawdę zastanawiałam się, czy nie odstawić tabletek. Ostatecznie postanowiłam przeczekać ten początkowy okres i zobaczyć, czy organizm się przyzwyczai. Przy pierwszym krwawieniu z odstawienia byłam pozytywnie zaskoczona, bo prawie nie miałam skurczów. Normalnie moje miesiączki są bardzo bolesne, obfite i potrafią mnie naprawdę wyłączyć z normalnego funkcjonowania, a tym razem ból był dużo mniejszy. Samo krwawienie też było słabsze niż zwykle.
Na razie więc mam mieszane, ale raczej pozytywne odczucia. Początek był trudny przez nudności, ale jeśli chodzi o krwawienie i bóle miesiączkowe, widzę sporą poprawę. Na ten moment wygląda to całkiem dobrze i mam nadzieję, że z czasem będzie jeszcze stabilniej.
Stosuję Yasminelle drugi miesiąc jako antykoncepcję. Przez pierwsze 2–3 tygodnie było mi niedobrze prawie codziennie, momentami na tyle mocno, że naprawdę rozważałam odstawienie tabletek. Uznałam jednak, że spróbuję jeszcze trochę przeczekać, bo słyszałam, że organizm czasem potrzebuje czasu, żeby przyzwyczaić się do antykoncepcji hormonalnej. Przy pierwszym krwawieniu po rozpoczęciu Yasminelle zauważyłam dużą różnicę na plus. Zwykle mam bardzo bolesne i obfite miesiączki, a tym razem skurcze były minimalne, praktycznie ledwo odczuwalne w porównaniu z tym, co miałam wcześniej. Samo krwawienie też było wyraźnie słabsze. Na ten moment mogę powiedzieć, że początek był dla mnie trudny głównie przez nudności, ale później zaczęłam widzieć pozytywne efekty. Jeśli chodzi o bolesność i obfitość krwawienia, Yasminelle wypada u mnie naprawdę dobrze. Na razie zostaję przy tych tabletkach i obserwuję, jak będzie dalej.
Wcześniej miałam raczej czystą cerę i miesiączki, które były jeszcze do zniesienia. Na początku 2025 roku coś jednak mocno zmieniło się u mnie hormonalnie — nie wiem dokładnie z jakiego powodu, ale cykle zaczęły wyglądać inaczej. Krwawienia były krótsze, za to dużo bardziej bolesne. Ból potrafił być na tyle silny, że musiałam na chwilę usiąść, odpuścić wszystko i po prostu przeczekać najgorszy moment. Do tego bardzo pogorszyła mi się cera, co wcześniej właściwie nie było u mnie problemem. Trądzik zrobił się naprawdę uciążliwy i zaczęło mnie to mocno frustrować, bo nie byłam do tego przyzwyczajona. Później dostałam tabletki Yasminelle. Na początku byłam dość sceptyczna, bo naczytałam się różnych opinii o możliwych skutkach ubocznych, zwłaszcza związanych z nastrojem i ryzykiem zakrzepów. Miałam więc sporo obaw przed rozpoczęciem, ale ostatecznie zdecydowałam się spróbować.
Po pewnym czasie mogę powiedzieć, że u mnie Yasminelle wypada całkiem dobrze. Trądzik nie zniknął w 100%, ale jest zdecydowanie lepiej i cera jest dużo bardziej pod kontrolą. Nie mam już takiego wysypu jak wcześniej, a zmiany są mniej nasilone.
Miesiączki też się poprawiły — są krótsze i praktycznie bezbolesne w porównaniu z tym, co miałam przed rozpoczęciem tabletek. Nadal zdarzają mi się tępe skurcze w dniu, kiedy pojawia się krwawienie, ale są dużo łagodniejsze i łatwiejsze do opanowania niż wcześniej.
Bardzo bałam się też plamień w trakcie cyklu, bo moje koleżanki miały z tym problemy przy antykoncepcji hormonalnej. U mnie na szczęście nie pojawiły się żadne krwawienia międzymiesiączkowe, co było dla mnie dużą ulgą.
Na ten moment jestem zadowolona z Yasminelle. Największe plusy to dla mnie poprawa cery, krótsze i mniej bolesne krwawienia oraz wygoda stosowania.
Biorę Yasminelle od około 7 miesięcy i muszę przyznać, że u mnie sprawdziła się naprawdę dobrze. Na początku miałam dość duże wahania nastroju i pierwszy raz tak wyraźnie odczułam coś w stylu PMS, bo przed rozpoczęciem tych tabletek nie miałam okresu przez około 4 miesiące. Zawsze miałam problem z nieregularnymi miesiączkami i trądzikiem hormonalnym, który nasilał się właśnie wtedy, gdy cykl był rozregulowany. Yasminelle była u mnie pierwszym wyborem i, szczerze mówiąc, bardzo mi pomogła. Miesiączki stały się bardziej przewidywalne, a ja zaczęłam lepiej rozumieć, w którym momencie cyklu jestem. Wcześniej praktycznie nie doświadczałam PMS ani takich zmian emocjonalnych, więc na początku było to dla mnie nowe i trochę zaskakujące, ale z czasem organizm się przyzwyczaił. Największą różnicę zauważyłam jednak w cerze. Trądzik hormonalny bardzo się wyciszył, a skóra wygląda o wiele lepiej niż przed rozpoczęciem tabletek. Nie mogę powiedzieć, że wszystko zmieniło się z dnia na dzień, ale po kilku miesiącach efekt był naprawdę widoczny. Na początku miałam też nudności i wahania nastroju, ale nie pojawiły się u mnie bóle głowy. Nie zauważyłam też typowego przybierania na wadze — wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że sylwetka trochę się zmieniła na plus. Nie wiem, czy to bezpośrednio kwestia tabletek, ale nie miałam tego efektu zatrzymania wody czy nagłego wzrostu masy, którego się obawiałam. Ogólnie jestem bardzo zadowolona z Yasminelle. U mnie pomogła przede wszystkim przy nieregularnych miesiączkach i trądziku hormonalnym, a skutki uboczne na początku były do przejścia. Gdybym miała opisać swoje doświadczenie jednym zdaniem, to powiedziałabym, że początek był trochę emocjonalny i nierówny, ale później efekty zdecydowanie wynagrodziły ten okres adaptacji.
Minusy Yasminelle są u mnie zauważalne, ale na ten moment nie przeważają nad plusami. Zauważyłam niewielki wzrost wagi i trochę mniejsze zainteresowanie seksem, co nie ukrywam — jest dla mnie pewnym minusem. Nie są to jednak na tyle duże problemy, żeby całkowicie przekreślały ten lek.
Największą różnicę na plus widzę w samopoczuciu. Po Yasminelle czuję się dużo bardziej stabilna emocjonalnie, spokojniejsza i mniej „rozchwiana” niż wcześniej. Przed tabletkami PMS potrafił mocno wpływać na mój nastrój, a teraz jest zdecydowanie łagodniejszy. Nie mam takich ostrych spadków nastroju ani napięcia jak wcześniej.
Na plus oceniam też skuteczność antykoncepcyjną i wpływ na cerę. Skóra wygląda lepiej, jest spokojniejsza i mniej problematyczna. Dla mnie to duży plus, bo wcześniej zmiany skórne często nasilały się w zależności od cyklu.
Ogólnie powiedziałabym, że Yasminelle ma u mnie pewne skutki uboczne, ale korzyści są większe. Lepszy nastrój, łagodniejszy PMS, poprawa cery i poczucie bezpieczeństwa antykoncepcyjnego sprawiają, że na razie jestem zadowolona z tego wyboru.
Stosowałam Yasminelle od 14. roku życia, ale niedawno zdecydowałam się ją odstawić, bo skutki uboczne zaczęły być dla mnie zbyt męczące, szczególnie przy stresie związanym ze studiami pielęgniarskimi. Przez długi czas myślałam, że po prostu „tak już mam”, ale z czasem coraz bardziej widziałam, że coś jest nie tak. W pierwszym roku stosowania Yasminelle pojawiły się u mnie bardzo silne, trudne do opanowania zachcianki na jedzenie, przez które przytyłam około 13–14 kg. Moja waga zawsze trochę się wahała, nawet bez tabletek, ale nigdy wcześniej nie przybrałam aż tyle. Najbardziej frustrujące było to, że nawet kiedy próbowałam pilnować diety i ćwiczyć, bardzo trudno było mi zrzucić tę wagę. To był jeden z głównych powodów, dla których zaczęłam myśleć o zmianie tabletek. Z czasem doszły też problemy z nastrojem. Przy dużej ilości nauki i stresie zauważyłam, że jestem bardziej przygnębiona, pojawiały się u mnie myśli, których wcześniej nie miałam, i ogólnie trudniej było mi cieszyć się codziennymi rzeczami. Miałam wrażenie, że Yasminelle wpływa nie tylko na moje ciało, ale też na sposób myślenia i samopoczucie. Mój chłopak, który był ze mną przez cały okres stosowania tych tabletek, również zauważył zmianę w moim nastroju i ogólnym funkcjonowaniu.
Kolejnym problemem były krwawienia międzymiesiączkowe, które pojawiały się praktycznie co miesiąc, zwykle w drugim tygodniu blistra. Było to bardzo irytujące, bo trudno było przewidzieć, kiedy organizm znowu zacznie reagować w taki sposób, mimo że brałam tabletki regularnie.
Do tego całkowicie spadło mi libido. Wcześniej miałam wysoką ochotę na seks i bliskość, a podczas stosowania Yasminelle stopniowo doszłam do momentu, w którym praktycznie nie miałam żadnej potrzeby kontaktu seksualnego ani nawet romantycznej bliskości. To mocno wpływało na moją relację i na moje poczucie kobiecości. Ostatecznie po kilku latach uznałam, że wystarczy. Przyrost wagi, zmiany nastroju, brak energii, spadek libido i regularne plamienia były dla mnie zbyt dużym obciążeniem. Dzisiaj zaczęłam nowe tabletki i mam nadzieję, że organizm lepiej na nie zareaguje. Z Yasminelle zdecydowanie się żegnam.
Stosuję Yasminelle od prawie 4 miesięcy i na ten moment mogę powiedzieć, że jestem naprawdę zadowolona. Największą różnicę widzę w cerze — obecnie nie mam już żadnych aktywnych zmian trądzikowych. Zostały mi głównie przebarwienia po wcześniejszych wypryskach, ale sama skóra jest dużo spokojniejsza niż przed rozpoczęciem tabletek. Dla mnie to ogromna ulga, bo wcześniej ciągle pojawiały się nowe zmiany i trudno było nad tym zapanować. Teraz mam wrażenie, że trądzik został wyciszony, a problem przesunął się bardziej na etap gojenia i wyrównywania kolorytu skóry niż walki z nowymi wypryskami. Na plus oceniam też skuteczność antykoncepcyjną. Przez cały ten czas stosowałam Yasminelle jako główną metodę zabezpieczenia i nie korzystałam z żadnych dodatkowych form antykoncepcji. Do tej pory wszystko jest w porządku, więc pod tym względem również jestem spokojna. Ogólnie dla mnie Yasminelle okazała się dobrym wyborem — cera wyraźnie się poprawiła, aktywny trądzik zniknął, a tabletki spełniają też swoją podstawową funkcję antykoncepcyjną. Na ten moment traktuję to jako podwójną korzyść.
Zaczęłam brać Yasminelle ze względu na problemy związane z endometriozą, ale niestety u mnie te tabletki bardzo źle wpłynęły na psychikę. Z natury jestem raczej pogodną osobą i wcześniej nigdy nie miałam większych problemów z lękiem, depresją ani takim emocjonalnym rozchwianiem. Dlatego tym bardziej zaskoczyło mnie to, jak mocno zmieniło się moje samopoczucie po rozpoczęciu tabletek.
To był dla mnie jeden z najtrudniejszych okresów w życiu. Przez ten czas czułam się przygnębiona, zalękniona i emocjonalnie wyczerpana. Bardzo często płakałam, czasem nawet bez konkretnego powodu albo przez rzeczy, które wcześniej nie wywołałyby u mnie aż tak silnej reakcji. Miałam wrażenie, że nie jestem sobą. Z czasem zaczęłam się też coraz bardziej wycofywać. Przestałam chętnie spotykać się z ludźmi, unikałam kontaktów towarzyskich i coraz trudniej było mi normalnie funkcjonować. To nie było zwykłe „gorsze samopoczucie”, tylko coś, co naprawdę zaczęło wpływać na moje codzienne życie, relacje i poczucie bezpieczeństwa we własnej głowie. Po odstawieniu Yasminelle bardzo szybko poczułam, że wracam do siebie. To było dla mnie wyraźne — jakby ktoś zdjął ze mnie ciężar, który nosiłam przez cały czas stosowania tabletek. Niestety lęk nie zniknął całkowicie. Nadal się utrzymuje, pojawiają się napady paniki, napięcie i płaczliwość, chociaż ogólnie czuję się bardziej sobą niż podczas brania tabletek.
U mnie Yasminelle okazała się bardzo złym wyborem. Najgorsze były nasilony lęk, obniżony nastrój, płaczliwość, wycofanie społeczne i poczucie, że całkowicie tracę siebie. Zaczęłam ją brać z myślą o kontroli objawów endometriozy, ale skutki uboczne psychiczne były dla mnie zdecydowanie zbyt silne.
Jestem na trzecim opakowaniu Yasminelle. Pierwsze dwa opakowania wspominam naprawdę bardzo dobrze — miałam wyraźnie lepszy nastrój, praktycznie zero trądziku, skóra wyglądała zdrowiej i była bardziej promienna. Do tego nie miałam właściwie normalnego krwawienia ani typowych objawów okresowych, co na początku odebrałam jako duży plus. Niestety trzecie opakowanie okazało się dużo trudniejsze. Pojawiły się mocne skurcze i obfite krwawienie, które trwało bez przerwy około półtora tygodnia. Było to dla mnie stresujące, szczególnie że wcześniej wszystko wyglądało bardzo dobrze i organizm wydawał się reagować pozytywnie.
Przez to musiałam na chwilę zmienić leczenie i przez 10 dni brałam inny przepisany preparat, żeby opanować sytuację. Po tej krótkiej zmianie objawy ustąpiły — krwawienie się zatrzymało, skurcze minęły i wszystko wróciło do normy. Teraz wróciłam do Yasminelle i na razie znów jest dobrze. Mam nadzieję, że ten gorszy epizod przy trzecim opakowaniu był tylko chwilową reakcją organizmu, bo pierwsze dwa miesiące dawały u mnie naprawdę świetne efekty, zwłaszcza jeśli chodzi o cerę, nastrój i brak typowych objawów okresowych.
Bałam się wrócić do antykoncepcji hormonalnej, bo wcześniej miałam bardzo złe doświadczenia z dwoma innymi metodami. Po jednej czułam się fatalnie psychicznie, a po drugiej miałam różne objawy fizyczne, więc do Yasminelle podchodziłam z dużą ostrożnością. Dodatkowo naczytałam się sporo negatywnych opinii o tabletkach z podobnym składem, więc na początku naprawdę miałam obawy.
Teraz jestem na trzecim opakowaniu Yasminelle i muszę przyznać, że jak na razie jestem pozytywnie zaskoczona. Nie zauważyłam u siebie przybierania na wadze — jeśli już, to mam wrażenie, że schudłam kilka kilogramów albo przynajmniej ciało nie zatrzymuje wody tak, jak się tego bałam. Nie pojawił się też trądzik, co było dla mnie dużym plusem.
Nie mam również bólów głowy ani bólów brzucha, które wcześniej dokuczały mi przy innych tabletkach. To dla mnie spora różnica, bo po poprzednich doświadczeniach spodziewałam się, że znowu będę musiała walczyć z nieprzyjemnymi objawami od pierwszych tygodni.
Najważniejsze jest jednak to, że Yasminelle nie pogorszyła mi nastroju. Po jednej z wcześniejszych metod miałam problem z depresyjnym nastrojem i lękiem, dlatego bardzo bałam się powtórki. Na szczęście tym razem nie czuję, żeby tabletki mieszały mi w emocjach albo nasilały niepokój.
Ogólnie moje doświadczenie z Yasminelle jest dobre. Jeśli ktoś miał wcześniej złe przejścia z innymi metodami antykoncepcji, to u mnie akurat ten preparat okazał się dużo łagodniejszy. Mimo początkowego stresu, po trzech opakowaniach mogę powiedzieć, że jestem zadowolona i cieszę się, że dałam mu szansę.
Stosowałam Yasminelle przez około rok i była to moja pierwsza antykoncepcja hormonalna. Niestety na początku nie wiedziałam wystarczająco dużo o możliwych skutkach ubocznych, żeby połączyć moje objawy właśnie z tabletkami. Przez długi czas szukałam przyczyny gdzie indziej, a dopiero teraz zaczęło mi się układać, że problem mógł zacząć się po rozpoczęciu Yasminelle. Najgorszym objawem było ogromne zmęczenie i wyczerpanie, które nie mijało niezależnie od tego, ile spałam i jak bardzo próbowałam się oszczędzać. Mogłam odpoczywać, spać normalnie albo nawet dłużej niż zwykle, a i tak budziłam się bez energii. To nie było zwykłe zmęczenie po ciężkim dniu, tylko stałe poczucie, że organizm nie ma siły normalnie funkcjonować.Do tego doszły problemy z koncentracją. Trudniej było mi się skupić, miałam wrażenie mgły w głowie i tego, że codzienne obowiązki wymagają ode mnie dużo więcej wysiłku niż wcześniej. Zauważyłam też nadmierne zaciskanie i zgrzytanie zębami, co wcześniej nie było u mnie takim problemem. Z czasem zaczęły pojawiać się coraz wyraźniejsze zmiany nastroju. Byłam bardziej drażliwa, szybciej irytowałam się na bliskich i reagowałam emocjonalnie na rzeczy, które normalnie nie wyprowadzałyby mnie z równowagi. Do tego doszło dużo płaczu, napięcia emocjonalnego i łagodne objawy depresyjne. Czułam, że nie jestem sobą.
Bardzo mocno spadło mi też libido. Wcześniej miałam dobry kontakt ze swoim ciałem i wiedziałam, kiedy coś jest nie tak, a tutaj stopniowo zaczęłam tracić ochotę na bliskość i seks. To wpływało nie tylko na mnie, ale też na relację i moje ogólne poczucie komfortu.
Kolejnym dużym problemem były ciągłe bóle głowy. Potrafiły zaczynać się od momentu przebudzenia i trwać aż do wieczora. To było szczególnie męczące, bo trudno normalnie funkcjonować, kiedy ból jest obecny praktycznie przez cały dzień. Przez ten rok byłam u kilku specjalistów i miałam wykonywane badania, ale nic konkretnego nie wychodziło. Wyniki nie dawały jasnej odpowiedzi, a ja dalej czułam się źle. Dopiero pewnego dnia zaczęłam szukać informacji o tabletkach, które brałam, i wtedy dotarło do mnie, że wiele z moich objawów może pasować do reakcji na antykoncepcję hormonalną. Najbardziej frustrujące jest to, że przez cały rok nie połączyłam tego z Yasminelle. Jestem osobą zdrową, dobrze znam swoje ciało i wiem, kiedy coś jest nie tak, a mimo to tak długo męczyłam się z objawami, których wcześniej nie miałam. Po tym doświadczeniu zdecydowałam się odstawić Yasminelle. Dla mnie te tabletki okazały się bardzo obciążające — ciągłe zmęczenie, bóle głowy, problemy z koncentracją, wahania nastroju, płaczliwość, spadek libido i poczucie emocjonalnego rozbicia były zbyt dużą ceną za dalsze stosowanie.
Nie zauważyłam u siebie większych wahań nastroju ani dużych problemów z PMS po Yasminelle, więc pod tym względem nie mogę powiedzieć, żeby było bardzo źle. Największy problem dotyczy jednak krwawień, które stały się u mnie zdecydowanie za długie i męczące.
Tabletki biorę bardzo regularnie — codziennie, o tej samej porze — więc nie mam wrażenia, żeby problem wynikał z pomijania dawek albo nieregularnego stosowania. Mimo tego kilka dni przed tabletkami nieaktywnymi albo przed przerwą zaczynają się u mnie plamienia, a kiedy właściwe krwawienie już się pojawi, potrafi trwać nawet około dwóch tygodni.
Przez to mam wrażenie, że więcej dni w miesiącu plamię albo krwawię, niż jestem całkowicie „czysta”. Jest to bardzo irytujące i naprawdę obniża komfort codziennego funkcjonowania, bo ciągle trzeba się zabezpieczać, kontrolować sytuację i nie da się o tym po prostu zapomnieć.
Na plus mogę powiedzieć, że bóle i skurcze związane z cyklem są mniejsze niż wcześniej. Pod tym względem Yasminelle rzeczywiście trochę pomogła — okres jest mniej bolesny i nie odczuwam takiego dyskomfortu jak przed tabletkami.
Niestety dla mnie ten plus nie równoważy problemu z długością krwawień. Mniejsze skurcze są fajne, ale krwawienie przez ponad połowę miesiąca jest zbyt uciążliwe. Dlatego poprosiłam już o zmianę tabletek i mam nadzieję, że inny preparat sprawdzi się u mnie lepiej.