Opinie Escitalopram Bluefish

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Escitalopram Bluefish w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych lub napadów paniki? Czy zauważyliście poprawę nastroju, zmniejszenie lęku, ograniczenie natrętnych myśli albo lepszy sen? Po jakim czasie zaczęliście odczuwać pierwsze efekty działania leku? Czy w trakcie terapii pojawiły się u Was skutki uboczne, takie jak nudności, bóle głowy, senność lub przeciwnie – bezsenność, suchość w ustach, spadek libido albo problemy żołądkowe? Jak długo utrzymywały się ewentualne działania niepożądane i czy ustąpiły po kilku tygodniach? Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozpoczynają leczenie Escitalopramem Bluefish i zastanawiają się, czego mogą się spodziewać na początku terapii oraz w dłuższej perspektywie.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Od około 6 lat przyjmowałem 10 mg Escitalopram Bluefish i czułem się naprawdę stabilnie. Niedawno zmieniono mi preparat na inną wersję escitalopramu i po mniej więcej 5 tygodniach zauważyłem, że moje objawy zaczęły wracać. Znowu pojawił się niepokój i obniżony nastrój, co jest dla mnie dość przerażające, bo przez lata było pod kontrolą.

Mam nadzieję, że powrót do Escitalopram Bluefish pozwoli mi odzyskać wcześniejszą równowagę. Zastanawiam się, czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie po zmianie konkretnego producenta escitalopramu? Czy odczuliście różnicę mimo tej samej dawki i tej samej substancji czynnej?

Escitalopram Bluefish praktycznie zatrzymał u mnie napady paniki – wcześniej były bardzo częste i wyniszczające, a teraz zdarzają się sporadycznie albo wcale. Co ciekawe, zauważyłem też poprawę ciśnienia tętniczego – odkąd lęk jest pod kontrolą, wartości wróciły bliżej normy.

Pojawiły się jednak pewne objawy, co do których nie mam pewności, czy są związane z lekiem. Mam częstsze oddawanie moczu, mrowienie i drętwienie dłoni oraz stóp, a także szumy uszne. W najbliższym czasie planuję omówić to podczas wizyty, żeby ustalić, czy mogą to być działania niepożądane i czy wymagają zmiany dawkowania albo dalszej obserwacji.

Dodatkowo przyjmuję beta-bloker, więc możliwe, że potrzebna będzie dokładniejsza kontrola pod kątem łączenia leków i ich wpływu na organizm. Mimo tych wątpliwości, jeśli chodzi o same napady paniki, Escitalopram Bluefish przyniósł mi wyraźną poprawę jakości życia.

Zaczęłam przyjmować Escitalopram Bluefish dzień po Walentynkach i mogę powiedzieć jedno – to całkowicie odmieniło moje życie. Przestałam zamartwiać się drobiazgami, które wcześniej potrafiły mnie wyprowadzić z równowagi. Jestem zdecydowanie bardziej pogodna, spokojniejsza i mam więcej energii do codziennych spraw.

Na początku pojawiło się kilka drobnych objawów, ale z perspektywy czasu mam wrażenie, że to raczej mój lęk podpowiadał mi, że „coś jest nie tak”, a nie faktyczne działanie leku. Jedyną rzeczą, która się utrzymuje, są nieco dziwne, intensywne sny – jednak nie na tyle uciążliwe, żeby myśleć o odstawieniu.

Czuję ogromną wdzięczność, bo Escitalopram Bluefish pomógł mi odzyskać radość życia i wewnętrzny spokój.

Przyjmuję Escitalopram Bluefish od kilku lat. Zaczęło się w okresie menopauzy, kiedy zupełnie przestałam spać – bezsenność była wyczerpująca i wpływała na każdy aspekt mojego życia. Na początku dostałam 10 mg i to pomogło ustabilizować nastrój oraz wyregulować sen.

Z czasem udało się zmniejszyć dawkę i obecnie przyjmuję tylko 2,5 mg, czyli naprawdę niewielką ilość, a mimo to śpię każdej nocy spokojnie. Dla mnie największą zmianą była właśnie poprawa jakości snu – dopiero kiedy zaczęłam znowu regularnie przesypiać noce, zrozumiałam, jak ogromne ma to znaczenie dla samopoczucia. Często mówię innym kobietom w podobnej sytuacji, jak ważne jest zadbanie o sen i że w moim przypadku ten lek bardzo mi w tym pomógł.

Znajoma bardzo polecała mi Escitalopram Bluefish, kiedy dowiedziała się, że zmagam się z depresją. Po dłuższej walce z obniżonym nastrojem zdecydowałem się na konsultację i rozpocząłem terapię od dawki 10 mg. Miałem wrażenie, że pierwsze pozytywne zmiany pojawiły się naprawdę szybko – poczułem wyraźne uspokojenie i większą kontrolę nad emocjami.

Po około 3 miesiącach dawka została zwiększona do 20 mg i od tego czasu czuję się w pełni usatysfakcjonowany efektem. Nie jestem już rozdrażniony, nie reaguję wybuchowo jak wcześniej, a do tego śpię spokojnie i głęboko. W moim przypadku Escitalopram Bluefish okazał się przełomem – mam poczucie, że pomógł mi odzyskać życie i normalne funkcjonowanie.

Przyjmuję Escitalopram Bluefish od około roku, głównie z powodu nasilonego lęku i problemów z koncentracją w pracy. Muszę przyznać, że lek bardzo mnie ustabilizował – czuję się spokojniejszy, łatwiej mi się skupić, a wiele rzeczy po prostu przestało mnie wyprowadzać z równowagi tak jak wcześniej.

Zauważyłem jednak, że w tym czasie przybrałem około 4–5 kg, głównie w okolicy brzucha i bioder. Dodatkowo częściej miewam dolegliwości żołądkowe. Nie mam pewności, czy to bezpośrednio efekt działania leku, czy może innych czynników, ale wcześniej nie zwracałem na to uwagi w takim stopniu.

Od około 10 lat przyjmuję Escitalopram Bluefish i mogę powiedzieć, że dzięki temu lekowi odzyskałem normalne życie. Epizody lęku czy spadku nastroju zdarzają się bardzo rzadko, a jeśli już, są zdecydowanie łagodniejsze niż kiedyś.

Nie doświadczyłem żadnych poważnych działań niepożądanych. Jedyne, co pamiętam z początkowego okresu terapii, to nocne drżenia nóg – pojawiały się przez pewien czas, ale po około roku całkowicie ustąpiły. U mnie nie wystąpiły też problemy natury seksualnej ani nie zauważyłem niekorzystnych reakcji przy łączeniu z innymi lekami, które również przyjmuję.

Zanim trafiłem na escitalopram, próbowałem kilku innych SSRI, jednak skutki uboczne były dla mnie nie do zniesienia. W tym przypadku efekt był wręcz przełomowy. Przechodziłem też ze „znanej marki” na generyczny preparat (w tym Escitalopram Bluefish) i szczerze mówiąc nie odczułem istotnej różnicy w działaniu.

Mam rozpoznane zaburzenie paniczne połączone z depresją. Przez lata próbowałem różnych leków przeciwdepresyjnych, ale dopiero Escitalopram Bluefish okazał się dla mnie naprawdę skuteczny. Objawy lęku znacznie się wyciszyły, napady paniki są rzadsze i mniej intensywne, a nastrój zdecydowanie bardziej stabilny.

Dodatkowo zauważyłem dużą poprawę snu – wreszcie zasypiam spokojniej i nie wybudzam się tyle razy w nocy. Przy wcześniejszych lekach bywało z tym różnie, a tutaj różnica jest naprawdę odczuwalna.