Zaczęło się już po pierwszej wieczornej dawce Fevarinu 50 mg. Przez pełne 2 tygodnie miałam okropne bóle głowy i nudności. Później wydawało mi się, że sytuacja zaczyna się poprawiać. Zauważyłam jednak, że mimo wszystko czuję się bardziej przygnębiona niż kiedykolwiek wcześniej. Z drugiej strony zniknęły moje lęki nocne. Mam PTSD, więc zdecydowałam się dalej brać Fevarin.
Wszystko pogarszało się jednak tak stopniowo, że początkowo nawet nie zauważyłam, że zarówno lęk, jak i depresja stają się coraz silniejsze. Lęki nocne nadal nie wracały, a dziwne sny miałam już wcześniej i jakoś szczególnie mi nie przeszkadzały. Z czasem zaczęłam jednak mieć bardzo natrętne i nieprzyjemne sny, które naprawdę zaczęły mnie męczyć.
Zauważyłam też, że kiedy brałam Lorafen, praktycznie przestałam odczuwać jego działanie. Było tak, jakbym brała placebo. W ogóle mi nie pomagał. Pomyślałam, że trzeba dać Fevarinowi więcej czasu, bo przecież leki przeciwdepresyjne potrzebują kilku tygodni, żeby zacząć działać.
W czwartym tygodniu, akurat w dniu wizyty, obudziłam się z wymiotami i biegunką. Byłam tak wyczerpana, że nie byłam w stanie dotrzeć na wizytę. Trwało to prawie 3 dni i kompletnie nie miałam ochoty jeść. Myślałam, że to jakiś wirus, ale zastanawiało mnie, dlaczego trwa tak długo. Po trzech dniach wymioty i biegunka ustąpiły, ale nadal byłam potwornie wyczerpana, wręcz apatyczna.
Zaczęłam być coraz bardziej rozdrażniona i pobudzona. Pojawił się też uporczywy kaszel, nawet wtedy, kiedy nie paliłam. W pewnym momencie zdałam sobie sprawę, że przez 3 dni praktycznie nic nie jadłam, wypijałam może pół filiżanki kawy dziennie i prawie w ogóle nie piłam nawet wody.
Całymi dniami zaczęłam myśleć o samobójstwie, czego wcześniej nigdy nie miałam. Płakałam praktycznie bez przerwy i nie widziałam żadnej nadziei. Miałam nawet myśli, że mojej rodzinie byłoby lepiej, gdybym umarła. Byłam w takim stanie, że nie potrafiłam logicznie pomyśleć: „Hej, przecież to może być Fevarin. To lek może powodować coraz więcej skutków ubocznych”.
Odstawiłam Fevarin. Przez kilka dni nie paliłam, nadal prawie nic nie jadłam ani nie piłam. Po pewnym czasie złapałam się na tym, że zaczęłam się śmiać. Byłam wręcz zaskoczona, bo nie pamiętałam, kiedy ostatnio naprawdę się śmiałam albo chociaż uśmiechałam.
Mimo to ponownie zaczęłam brać Fevarin, bo pomyślałam, że może po prostu nie dałam mu wystarczająco dużo czasu. I wtedy wszystko wróciło praktycznie od razu: nudności, bóle głowy, bardzo silny lęk, poczucie beznadziei, myśli samobójcze, bezsenność i okropne, męczące sny.
Wtedy uznałam, że to musi być Fevarin i że przez cały ten czas lek po prostu powodował u mnie kolejne działania niepożądane.
Teraz ponownie nie biorę go od kilku dni, ale nadal odczuwam część tych objawów. Mam nadzieję, że w ciągu tygodnia całkowicie miną. Lęk nadal jest bardzo silny, nawet kiedy biorę Lorafen 2 mg dwa razy dziennie. Czuję się jak w pułapce. Kiedy wstaję i próbuję coś robić, lęk zamiast się zmniejszać, jeszcze bardziej narasta.
Jestem przez to strasznie przygnębiona, bo praktycznie nie mogę niczego robić poza siedzeniem w miejscu. Bardzo łatwo zaczynam płakać. Wystarczy, że ktoś odezwie się do mnie trochę ostrzej, a lęk natychmiast przechodzi w panikę i nie jestem w stanie przestać płakać.
Żałuję, że w ogóle zaczęłam brać Fevarin. Czytałam opinię mężczyzny, który miał bardzo podobne doświadczenia. Odstawił lek po niecałym miesiącu i napisał, że dopiero po około tygodniu wszystkie działania niepożądane zaczęły znikać. Trzymam się tego i mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie.
Mam też nadzieję, że nie pojawią się silne objawy odstawienne, o których tyle osób pisze, bo brałam Fevarin stosunkowo krótko i w niewielkiej dawce.
Wcześniej praktycznie nigdy nie miałam problemów z odstawieniem leków przeciwdepresyjnych. Nawet jeśli brałam wysoką dawkę przez długi czas i nie widziałam większej poprawy, po prostu odstawiałam lek i na tym się kończyło.
Wyjątkiem była Cymbalta. Brałam ją około roku w maksymalnej zalecanej dawce, ale skoro lek praktycznie nie działał, uznałam, że nie ma sensu dalej go przyjmować. Objawy po nagłym odstawieniu były jednak potworne. Czułam się, jakbym odstawiała jakiś bardzo silny narkotyk. Kompletnie nie wiedziałam, co się ze mną dzieje.
Przez około miesiąc miałam koszmarne objawy. Zrobiłam badania i niczego nie wykryto. Dopiero mój mąż znalazł forum, na którym mnóstwo osób opisywało dokładnie takie same problemy po nagłym odstawieniu Cymbalty. U mnie powrót do normalności trwał kilka miesięcy.
Dlatego naprawdę trzeba uważać na objawy odstawienne po niektórych lekach przeciwdepresyjnych. Po moich doświadczeniach chyba w ogóle zrezygnuję z tej grupy leków. U mnie albo powodują znaczne pogorszenie, albo praktycznie nic nie robią, albo ich działanie jest tak niewielkie, że trudno w ogóle powiedzieć, czy pomagają.