Po jakim czasie działa Fevarin?

Czas, w którym Fevarin zaczyna działać, może się różnić w zależności od indywidualnych cech organizmu pacjenta oraz stopnia zaawansowania choroby. U większości pacjentów pierwsze odczuwalne efekty stosowania Fevarinu pojawiają się po około 2-4 tygodniach stosowania. Jednak, pełny efekt terapeutyczny leku może wystąpić dopiero po kilku tygodniach lub nawet miesiącach leczenia.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/fevarin/po-jakim-czasie-dziala-fevarin

Fevarin podobny do Prozacu, ale o silniejszym działaniu uspokajającym i przeciwlękowym. Poprawia jakość snu, a jego efekty terapeutyczne zaczynają być odczuwalne po 2–4 tygodniach. Wywołuje stosunkowo niewiele skutków ubocznych związanych z funkcjami seksualnymi. Uznawany bardziej bezpiecznych z leków w tej grupie. Dla osób potrzebujących jeszcze silniejszego działania uspokajającego lepszym wyborem może być Seroxat.

To już 6. dzień przyjmowania 50 mg Fevarinu. Jak się czuję? W ciągu dnia mocno chce mi się spać, ale dzisiaj postanowiłam z tym nie walczyć – położyłam się na 15 minut i od razu poczułam się lepiej. Rano często mnie trzęsie, ale lekarz mówi, że to normalne. Jeśli chodzi o arytmię, na razie lek na nią nie działa, nadal mam kołatania serca.

Od przyszłego tygodnia mam zwiększyć dawkę do 100 mg. Zastanawiam się, jak sobie poradzę, skoro już przy 50 mg chce mi się tak bardzo spać. Może organizm się przyzwyczai?

Pozdrawiam i obiecuję pisać dalej. Sama wiem, jak bardzo irytuje, gdy czyta się wpisy innych, a potem autor przestaje aktualizować swoje doświadczenia – może leki pomogły, ale nigdy już tego nie napisali. Ja chcę dzielić się swoimi odczuciami, żeby było to pomocne dla osób szukających informacji, tak jak ja kiedyś szukałam. :blush: