Opinie Hydroquenin

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Hydroquenin w leczeniu chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń rumieniowaty, reumatoidalne zapalenie stawów czy inne choroby zapalne? Czy zauważyliście poprawę w zakresie zmniejszenia bólu stawów, sztywności porannej, zmian skórnych lub ogólnego nasilenia stanu zapalnego? Po jakim czasie od rozpoczęcia terapii pojawiły się pierwsze efekty i czy były one trwałe? Czy podczas stosowania leku pojawiły się u Was jakieś działania niepożądane, takie jak nudności, bóle brzucha, zawroty głowy, bóle głowy, zmiany skórne, zaburzenia widzenia albo uczucie zmęczenia? Czy były one przejściowe, czy utrzymywały się przez dłuższy czas w trakcie terapii?Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozpoczynają leczenie Hydroquenin lub zastanawiają się nad jego stosowaniem w chorobach autoimmunologicznych i chcą dowiedzieć się, jak wygląda terapia w praktyce oraz jak organizm reaguje na lek w dłuższym okresie stosowania.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Lek Hydroquenin jest dla mnie bardzo łatwy w stosowaniu i jak dotąd nie zauważyłam większych problemów z działaniami niepożądanymi wymienianymi w ulotce. Najważniejsze jest jednak to, że po rozpoczęciu leczenia zauważyłam wyraźną poprawę objawów tocznia.

Po ponad roku stosowania widzę ogromną różnicę w przebiegu choroby. Wcześniej epizody pogorszenia samopoczucia potrafiły trwać tygodniami i całkowicie mnie wyłączały z normalnego funkcjonowania. Teraz, jeśli pojawia się zaostrzenie choroby, zwykle odczuwam tylko silniejsze zmęczenie przez kilka dni. Przy trybie życia, jaki prowadzę, jest to dla mnie w pewnym sensie zrozumiałe.

Mam wrażenie, że dzięki Hydroquenin odzyskałam równowagę, której wcześniej nie miałam. Toczeń został u mnie zdiagnozowany, gdy miałam 27 lat, ale leczenie tym lekiem rozpoczęłam dopiero 21 lat później. Z perspektywy czasu żałuję, że nie zdecydowałam się na tę terapię wcześniej.

Kiedy miałam 35 lat, czułam się jak siedemdziesięciolatka. Teraz mając 50 lat, czuję się raczej jak trzydziestopięciolatka. Oczywiście nadal zdarzają się bóle i zmęczenie, ale są znacznie mniej nasilone niż kiedyś. Trzeba też pamiętać, że pracuję na pełen etat jako nauczycielka, studiuję na studiach podyplomowych i jestem mamą syna wymagającego szczególnej opieki medycznej, więc pewien poziom zmęczenia jest dla mnie czymś naturalnym.

Stosuję Hydroquenin od około 3 miesięcy i ogólnie czuję się lepiej niż przed rozpoczęciem leczenia. Zauważyłam poprawę samopoczucia i mam wrażenie, że lek zaczyna działać tak, jak powinien. Jedynym problemem jest u mnie ciągły lekki ból żołądka oraz sporadyczny, delikatny ból głowy. Nie są one bardzo silne, ale bywają odczuwalne w ciągu dnia. Czasami biorę lek przeciwbólowy, który pomaga na ból głowy, jednak mam wrażenie, że dodatkowo podrażnia żołądek, przez co dyskomfort w brzuchu może się nasilać. Na razie planuję kontynuować stosowanie Hydroquenin, ponieważ mimo tych drobnych dolegliwości widzę poprawę w swoim stanie zdrowia. Chcę jeszcze trochę poczekać i sprawdzić, czy lek nadal będzie przynosił pozytywne efekty w dłuższym czasie.

Mam toczeń rumieniowaty układowy (SLE), reumatoidalne zapalenie stawów oraz zespół Sjögrena. Przez ostatnie 10 lat stosowałam metotreksat, ale niestety przestał już u mnie działać tak jak wcześniej. W związku z tym lekarz zdecydował się zmienić leczenie i przepisał mi Hydroquenin. Zaczęłam przyjmować Hydroquenin około trzy tygodnie temu, więc to jeszcze dość krótki czas terapii. Na razie nie zauważyłam wyraźnej poprawy objawów choroby. Oba moje kolana oraz lewa dłoń są nadal bardzo opuchnięte, a do tego pojawiła się wysypka na nogach, która wygląda dość nieprzyjemnie. Próbuję łagodzić te zmiany skórne, stosując różne preparaty pielęgnacyjne. Jeśli chodzi o działania niepożądane, to na razie Hydroquenin nie wpłynął negatywnie na mój żołądek, czego trochę się obawiałam na początku terapii. Na szczęście nie zauważyłam też wielu innych skutków ubocznych. Na ten moment jest jeszcze za wcześnie, aby ocenić skuteczność leczenia, dlatego planuję kontynuować terapię i zobaczyć, jak sytuacja będzie wyglądać za kilka miesięcy. Zamierzam wrócić z aktualizacją po około sześciu miesiącach stosowania Hydroquenin, żeby opisać, czy lek przyniósł poprawę. Dziękuję wszystkim za dzielenie się swoimi doświadczeniami — bardzo pomagają osobom, które dopiero zaczynają leczenie.

Hydroquenin biorę od około 3 lat, dodatkowo przyjmuję także inne leki przeciwbólowe, które pomagają mi radzić sobie z objawami choroby. W tym czasie zauważyłam jedną bardzo ważną rzecz – kluczowe znaczenie ma regularność przyjmowania leku i trzymanie się stałej pory każdego dnia. Z własnego doświadczenia wiem, że kiedy biorę Hydroquenin o tej samej godzinie każdego dnia i pilnuję schematu leczenia, czuję się znacznie lepiej i objawy choroby są bardziej pod kontrolą. Natomiast jeśli zdarzy się, że zaburzę ten rytm lub pominę dawkę, bardzo szybko zaczynam odczuwać pogorszenie samopoczucia.

Stosuję Hydroquenin od około sześciu tygodni. Na razie nie zauważyłam wyraźnej poprawy swojego stanu zdrowia ani dużej zmiany w objawach choroby, dlatego trudno mi jeszcze ocenić skuteczność leczenia.

Od pewnego czasu zwracam jednak uwagę na kilka dość niepokojących dolegliwości. Bliscy mówią mi, że stałam się bardziej rozdrażniona i łatwiej się denerwuję, co wcześniej nie było u mnie tak zauważalne. Dodatkowo mam spore problemy ze snem – trudno mi zasnąć, a kiedy już uda mi się zasnąć, sen jest niespokojny i często przerywany.

Pojawiły się także silne bóle głowy, które czasami utrzymują się przez dłuższy czas. Zdarza się również, że kiedy w końcu zasnę, mam bardzo intensywne i nieprzyjemne sny lub koszmary.

Przez około dwa lata przyjmowałam dawkę 200 mg dziennie i w tym czasie terapia była dla mnie dobrze tolerowana, bez większych problemów czy wyraźnych działań niepożądanych. Po tym okresie lekarz zdecydował się zmniejszyć dawkę Hydroquenin, prawdopodobnie dlatego, że mój stan zdrowia był stabilny i można było spróbować utrzymać efekt leczenia przy niższej ilości leku. Po zmianie dawkowania zauważyłam pojawienie się kilku nowych objawów, które wcześniej nie występowały lub były mniej odczuwalne. Nie są one jednak na tyle nasilone, aby znacząco utrudniały codzienne funkcjonowanie. Na szczęście są to dolegliwości, z którymi potrafię sobie poradzić i które nie wpływają w dużym stopniu na moje samopoczucie. Mimo tych zmian nadal uważam, że Hydroquenin jest dla mnie dobrze tolerowanym lekiem i leczenie przebiega w sposób, który jestem w stanie zaakceptować.

Mam chorobę zwyrodnieniową stawów i w moim przypadku leczenie obejmuje stosowanie Hydroquenin w połączeniu z iniekcjami sterydowymi podawanymi do stawów śródręcza. Taka kombinacja terapii przyniosła u mnie bardzo wyraźną poprawę. Po rozpoczęciu stosowania Hydroquenin zauważyłam znaczne zmniejszenie obrzęku stawów, a także ogromną ulgę w codziennym bólu. Szacuję, że ból, z którym wcześniej zmagałam się praktycznie każdego dnia, zmniejszył się nawet o około 95%. Dzięki temu funkcjonowanie w ciągu dnia stało się dla mnie znacznie łatwiejsze. Dodatkową korzyścią jest to, że dzięki terapii rzadziej potrzebuję zastrzyków sterydowych, które wcześniej były konieczne, aby kontrolować ból i stan zapalny. Hydroquenin pomógł ustabilizować objawy na tyle, że częstotliwość tych iniekcji znacząco się zmniejszyła.

Ogólnie mam wrażenie, że połączenie Hydroquenin z leczeniem sterydowym okazało się w moim przypadku bardzo skuteczne i pozwoliło zdecydowanie lepiej kontrolować objawy choroby.

Stosuję Hydroquenin od około półtora roku w dawce 400 mg dziennie. Lek pomaga mi w pewnym stopniu kontrolować objawy choroby, chociaż nie mogę powiedzieć, że całkowicie je eliminuje. Mój lekarz tłumaczył mi jednak, że Hydroquenin jest jednym z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych leków stosowanych w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, dlatego często jest wybierany jako podstawa terapii. Na początku leczenia zauważyłam pewne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, głównie dyskomfort żołądka, ale okazało się, że można to łatwo ograniczyć. Wystarczy, że przyjmuję Hydroquenin po posiłku, wtedy żołądek reaguje znacznie lepiej i problem praktycznie przestaje być uciążliwy. Ze względu na sposób działania hydroksychlorochiny jestem także regularnie kontrolowana przez okulistę, zgodnie z zaleceniami mojego reumatologa. Badania wykonywane są co pewien czas, aby sprawdzić, czy lek nie wpływa na wzrok. Na szczęście jak dotąd wszystkie wyniki badań są prawidłowe i nie pojawiły się żadne problemy ze wzrokiem.

Jeśli chodzi o działania niepożądane, zauważyłam jedynie delikatne swędzenie skóry, ale nie pojawiła się pokrzywka ani żadna wyraźna wysypka. Objaw jest raczej łagodny i nie przeszkadza mi w codziennym funkcjonowaniu.

W zeszłym roku lekarz zdecydował się rozszerzyć leczenie i dodał do terapii metotreksat oraz kwas foliowy, ponieważ mimo stosowania Hydroquenin nadal nie czułam się w pełni dobrze. Niestety w moim przypadku ta kombinacja okazała się bardzo trudna do tolerowania. Pojawiły się bolesne owrzodzenia w jamie ustnej, silne bóle głowy, nudności oraz duże zmęczenie, przez co codzienne funkcjonowanie stało się znacznie trudniejsze.

Z tego powodu lekarz zdecydował o odstawieniu metotreksatu i kwasu foliowego, ponieważ działania niepożądane były zbyt uciążliwe. Obecnie stosuję tylko Hydroquenin oraz ibuprofen, co pozwala mi w miarę normalnie funkcjonować zarówno w pracy, jak i w domu.

Lekarz wspominał, że kolejnym możliwym etapem leczenia mogłyby być leki biologiczne podawane w formie zastrzyków, jednak na razie staram się tego uniknąć. Trochę obawiam się takiej terapii, zwłaszcza ze względu na ryzyko infekcji, dlatego na ten moment pozostaję przy obecnym schemacie leczenia, który nadal pozwala mi utrzymać chorobę w dość stabilnym stanie.

Przez około 3 lata przyjmowałam Hydroquenin codziennie. Leczenie było prowadzone regularnie i przez długi czas nie zauważałam większych problemów związanych z terapią. Około miesiąc temu podczas wizyty u okulisty pojawiła się jednak obawa, że mój wzrok zaczyna się pogarszać, dlatego lekarz zasugerował całkowite odstawienie leku.

Po zaprzestaniu stosowania Hydroquenin zaczęłam doświadczać różnych nieprzyjemnych objawów. Najbardziej dokuczliwa jest silnie zaczerwieniona, swędząca skóra, na której pojawiają się duże plamy. Zmiany te są bardzo widoczne i powodują spory dyskomfort.

Objawy skórne pojawiły się stosunkowo szybko po odstawieniu leku i są na tyle nasilone, że trudno je zignorować. Skóra jest podrażniona, a swędzenie bywa bardzo intensywne, szczególnie w miejscach, gdzie występują większe zaczerwienienia.