Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Klozapolu w leczeniu schizofrenii lub innych zaburzeń psychotycznych, zwłaszcza w sytuacji, gdy wcześniejsze leki nie przynosiły poprawy?Czy zauważyliście wyraźne zmniejszenie omamów, urojeń, lęku albo pobudzenia? Jak długo czekaliście na pierwsze efekty i czy poprawa była stopniowa, czy raczej nagła? Interesuje mnie też, czy lek wpłynął na jakość snu, poziom napięcia i codzienne funkcjonowanie – pracę, relacje, koncentrację. Jak wyglądały u Was działania niepożądane? Czy pojawiła się silna senność, ślinotok (zwłaszcza w nocy), przyrost masy ciała, zaparcia, zawroty głowy, spadki ciśnienia albo przyspieszone bicie serca? Jak radziliście sobie z tymi objawami i czy z czasem stawały się mniej uciążliwe?
Mój brat jest na Klozapolu od ponad 12 lat. Przez większość życia trafiał do szpitali psychiatrycznych co jakiś czas – nawroty, zmiany leków, brak stabilizacji. Dopiero kiedy włączono klozapinę, sytuacja zaczęła się naprawdę uspokajać. Ten lek pozwolił mu w miarę normalnie funkcjonować – nie idealnie, ale stabilnie.
Od lat to właśnie Klozapol trzyma go „w pionie”. Dzięki niemu liczba hospitalizacji znacząco się zmniejszyła, a on mógł prowadzić w miarę spokojne życie.
Mój syn choruje na schizofrenię i chorobę afektywną dwubiegunową. Od około roku przyjmuje Klozapol (klozapinę) i muszę powiedzieć, że widzimy naprawdę dużą poprawę. Na początku był na kilku lekach jednocześnie – oprócz klozapiny brał jeszcze stabilizator nastroju i inny lek przeciwpsychotyczny. Leczenie było dość intensywne, bo objawy były trudne do opanowania. Z czasem, gdy stan się ustabilizował, dawki zaczęto stopniowo zmniejszać. Teraz bierze mniejszą dawkę Klozapolu i nie potrzebuje już innych leków. Radzi sobie bardzo dobrze – wrócił do szkoły, funkcjonuje coraz bardziej samodzielnie i naprawdę widać, że zmierza w stronę pełnej niezależności. Oczywiście nadal jest pod stałą opieką – regularne wizyty, kontrola leczenia, terapia i wsparcie środowiskowe są bardzo ważne. Ale patrząc na to, jak było wcześniej, a jak jest teraz – różnica jest ogromna. Klozapol dał mu stabilność, której wcześniej nie mogliśmy osiągnąć. Trzymam kciuki za wszystkich, którzy są w trakcie tej drogi.
Jestem na Klozapolu od ponad dwóch lat. Na początku polecam rozpoczęcie leczenia w warunkach szpitalnych, bo wtedy robią dużo badań krwi, kontrolują parametry życiowe i ogólnie wszystko jest pod ścisłą obserwacją. Ja nie spodziewałem się wtedy zmiany leku, ale właśnie w trakcie pobytu zdecydowano się włączyć klozapinę. Pierwsze tygodnie były takie sobie – czułem się bardziej zmęczony, senność była wyraźna. Z czasem jednak zaczęły znikać objawy katatoniczne, które wcześniej bardzo utrudniały mi funkcjonowanie. To nie stało się z dnia na dzień, tylko stopniowo, ale różnica była zauważalna. Po wielu próbach z różnymi lekami przeciwpsychotycznymi w końcu jestem stabilny na tyle, że mam pracę na pół etatu. Dla mnie to ogromny krok do przodu, bo wcześniej trudno było utrzymać jakiekolwiek obowiązki. Jestem na stosunkowo niskiej dawce Klozapolu i uważam, że w moim przypadku to się sprawdza najlepiej. Mniejsze dawki oznaczają mniej działań niepożądanych, a efekt terapeutyczny nadal jest dobry. Moim zdaniem czasem „mniej znaczy więcej”, zwłaszcza przy klozapinie, która potrafi być silna, ale też skuteczna.
Zdiagnozowano u mnie chorobę afektywną dwubiegunową, kiedy miałam 16 lat. To był bardzo trudny czas – miałam silne myśli samobójcze, okaleczałam się i kilka razy w roku trafiałam do szpitala psychiatrycznego. Przez lata próbowano różnych schematów leczenia – antydepresanty, stabilizatory nastroju, leki przeciwpsychotyczne. Kombinacji było naprawdę dużo, ale poprawa była albo minimalna, albo krótkotrwała. Kiedy zaczęłam leczenie u psychiatry dla dorosłych, zdecydowaliśmy się nawet na terapię elektrowstrząsową. To pokazuje, jak poważna była sytuacja. Dopiero później lekarz zaproponował włączenie Klozapolu. Przy dawce 200 mg udało się całkowicie odstawić ECT. To był moment przełomowy. Od tamtej pory minęło 13 lat i przez ten czas nie byłam ani razu hospitalizowana. Mam stałą pracę na pełen etat, funkcjonuję normalnie, mam swoje życie.
U mnie wszystko zaczęło się w wieku nastoletnim. Najpierw pojawiły się głosy, potem bardzo niestabilne nastroje – takie wahania jak przy chorobie afektywnej dwubiegunowej. Trafiałam do szpitali psychiatrycznych co jakiś czas, bywało naprawdę ciężko. Miałam myśli samobójcze, a kolejne leki, które mi włączano, nie przynosiły większej poprawy albo działały tylko chwilowo.
W końcu, podczas pobytu w szpitalu psychiatrycznym, lekarz zdecydował się włączyć Klozapol (klozapinę). I to był przełom. Zaczęłam lepiej spać, moje nastroje się wyrównały, przestałam być tak rozchwiana emocjonalnie. Najważniejsze – głosy ustały. To było coś niesamowitego, jakby ktoś ściszył radio, które grało bez przerwy w mojej głowie.
Od momentu włączenia Klozapolu nie musiałam już wracać na oddział zamknięty. Leczenie pozwoliło mi w miarę normalnie funkcjonować, mieć więcej spokojnych i po prostu szczęśliwych dni.
Moja córka została zdiagnozowana z zaburzeniem schizoafektywnym w wieku 15 lat. Na początku dostała inny lek przeciwpsychotyczny i przez około trzy lata było naprawdę dobrze – funkcjonowała normalnie, skończyła liceum z bardzo dobrymi wynikami, miała pasek i wszystko zapowiadało się stabilnie. Niestety w wieku 18 lat nastąpił nawrót. Trafiła ponownie do szpitala i zmieniono jej leczenie. Nowy lek na początku działał całkiem dobrze, dodatkowo nie powodował przyrostu masy ciała, co było dla niej ważne. Po około roku jednak znów pojawiło się pogorszenie i kolejna hospitalizacja. Wtedy wprowadzono następny preparat. Ten kolejny lek pomagał mniej więcej pół roku, po czym sytuacja się powtórzyła – nawrót, pobyt w szpitalu, zmiana leczenia. I tak mniej więcej co pół roku zmiana leków, krótkotrwała poprawa, a potem znowu pogorszenie. Z czasem objawy wytwórcze – omamy, urojenia, dezorganizacja myślenia – stawały się coraz bardziej nasilone. Przez około cztery lata przeszła przez osiem różnych leków przeciwpsychotycznych – zarówno starszej, jak i nowszej generacji, w tabletkach i w zastrzykach. Każdy dawał nadzieję, ale poprawa była krótkotrwała. W końcu psychiatra zdecydował się na Klozapol. I tutaj stało się coś, czego się nie spodziewaliśmy – w ciągu trzech dni praktycznie zniknęły wszystkie objawy wytwórcze. To było jak wyłączenie przełącznika.
Córka jest na Klozapolu już trzy lata i funkcjonuje świetnie. Wróciła do normalnego życia, ma plany, relacje, stabilność. Oczywiście regularne badania krwi są uciążliwe i wymagają pilnowania terminów, ale w porównaniu z tym, jak wyglądało jej życie wcześniej, to naprawdę niewielka cena.