akie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Zolafren-Swift w leczeniu schizofrenii lub choroby afektywnej dwubiegunowej? Czy zauważyliście poprawę w zakresie zmniejszenia omamów, urojeń, pobudzenia albo wahań nastroju? Jak szybko pojawiły się pierwsze efekty działania i czy lek pomógł Wam w stabilizacji snu oraz codziennego funkcjonowania? Czy w trakcie terapii wystąpiły u Was skutki uboczne, takie jak senność, przyrost masy ciała, zwiększony apetyt, suchość w ustach, zaparcia albo spadek energii? Jak poradziliście sobie z ewentualnymi zmianami metabolicznymi lub uczuciem „spowolnienia”? Czy ktoś z Was stosował wcześniej inne leki przeciwpsychotyczne i może porównać ich działanie do Zolafren-Swift? Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozpoczynają leczenie olanzapiną i zastanawiają się, czego mogą się spodziewać zarówno pod względem skuteczności, jak i tolerancji terapii.
Nie stosuję Zolafren-Swift zbyt długo, ale jak na razie działa u mnie naprawdę dobrze. Mam problemy z paranoją i ten lek wyraźnie pomaga mi trzymać się od niej z daleka. Czuję się spokojniejszy, mniej podejrzliwy i mam większą kontrolę nad swoimi myślami. Objawy, które wcześniej szybko się nakręcały, teraz są dużo słabsze. Na ten moment nie mam większych zastrzeżeń do działania leku. Gdyby ktoś był w podobnej sytuacji, bez wahania poleciłbym rozważenie tej terapii.
Na ten moment, po 3 tygodniach stosowania, Zolafren-Swift wyraźnie pomaga mojemu synowi. Widać większą jasność myślenia i lepszy kontakt z rzeczywistością. Przestał słyszeć głosy, które wcześniej bardzo go męczyły. Jest spokojniejszy i bardziej obecny w rozmowie. Dodatkowo forma leku sprawia, że mamy pewność, iż rzeczywiście przyjmuje dawkę i lek trafia do organizmu. Jak na razie widzimy realną poprawę i mamy nadzieję, że ten efekt będzie się utrzymywał.
Około dwóch tygodni temu mój psychiatra zmienił mi leczenie na Zolafren-Swift, żeby spróbować ograniczyć duży przyrost masy ciała i napady kompulsywnego objadania się, które pojawiły się przy wcześniejszej wersji olanzapiny. Jak na razie widzę sporą różnicę – mój apetyt wyraźnie się zmniejszył. Czuję, że mam większą kontrolę nad jedzeniem i nie mam już takich ciągłych zachcianek. Fizycznie czuję się lżej i bardziej komfortowo. Emocjonalnie też jest lepiej, bo nie mam już takiego poczucia frustracji związanego z wagą. Na ten moment jestem zadowolony ze zmiany i mam nadzieję, że ten efekt się utrzyma.
Miałem epizod silnej paranoi i praktycznie w ogóle nie spałem. Lekarz włączył mi Zolafren-Swift i bardzo szybko wyciągnął mnie z tego stanu. Lubię mówić, że to było „wyciągnięcie ciężkiej artylerii”, bo zadziałał zdecydowanie i skutecznie. Objawy uspokoiły się w krótkim czasie, a sen wrócił do normy. U mnie nie pojawiły się żadne wyraźne skutki uboczne, a lek stosowałem tylko przez krótki okres.