Wasze doświadczenia z Kyleeną (LNG 19,5 mg)? Jak przebiegło zakładanie (ból/skurcze, znieczulenie, moment cyklu) i pierwsze 3–6 mies. (plamienia, kiedy się unormowały)? Czy miesiączki stały się krótsze/skąpe albo zniknęły i czy było mniej bólu miesiączkowego? Jakie skutki uboczne zauważyliście: ból głowy, tkliwość piersi, trądzik, torbiele czynnościowe, wydalenie/przemieszczenie wkładki? Czy partner czuł niteczki i czy trzeba je było skrócić? Po usunięciu – jak szybko wróciła płodność i regularne cykle?
Byłam totalnie „na nie” dla wkładek, a teraz myślę: szkoda, że nie zrobiłam tego wcześniej. Naczytałam się strasznych historii o IUD i bałam się skutków ubocznych, więc odkładałam decyzję. Gdy poprzednia antykoncepcja przestała mi służyć, w końcu założyłam Kyleenę i serio — mogłam to zrobić lata temu. Najbardziej bałam się przytycia i trądziku hormonalnego; tymczasem waga spadła, a wyprysków mam albo wcale, albo symbolicznie. Jedyny minus po założeniu to plamienia przez około miesiąc. Potem okres zniknął i jestem z tego mega zadowolona. Samo założenie nie było straszne — do przeżycia, krótkie i bez dramatu. Piszę to, bo w internecie pełno jest straszaków, a osoby z dobrymi doświadczeniami rzadko się wypowiadają. U mnie i u kilku koleżanek Kyleena działa świetnie.
Używam Kyleeny prawie dwa lata i naprawdę nie mam zastrzeżeń. Samo założenie poszło bardzo gładko – całość zajęła jakieś 3 minuty. Ból? Jeden mocniejszy skurcz i po sprawie. Po zabiegu nie miałam już skurczów. Przez pierwsze dwa miesiące zdarzały się plamienia i trochę trądziku, ale teraz okresy są dużo lżejsze i krótsze niż przed Kyleeną. Skóra też się wyraźnie poprawiła – zwykle jest czysta, czasem tylko pojedynczy wysyp.
Szczerze: założenie Kyleeny to była jedna z lepszych decyzji. Wiem, że w sieci jest sporo straszących opinii, ale tych zadowolonych po prostu rzadziej pisze recenzje (mi też zajęło prawie dwa lata, żeby coś napisać!). Nie ma się czego bać – dla wielu osób to wygodna i bezproblemowa metoda.
Pamiętajcie, że częściej piszą osoby niezadowolone – dlatego w sieci może się wydawać, że negatywnych opinii jest mnóstwo. Mam Kyleenę dopiero od dwóch tygodni, ale jak na razie to bułka z masłem.
Bałam się „historii grozy” o bólu przy zakładaniu. Lekarka przepisała mi niską dawkę Xanaxu i mizoprostol; przed wizytą wzięłam połowę tabletki Xanaxu i ibuprofen. W skali bólu: 4/10 – do wytrzymania. Mocny skurcz trwał jakieś 30 sekund, potem przez około 4 godziny w domu lekkie, przerywane skurcze, tak delikatne, że prawie ich nie czułam. I to tyle.
Jedyne, co zauważyłam, to lekkie zawroty głowy raz na jakiś czas – do zniesienia, powinny minąć, a i tak wolę to niż typowe skutki uboczne tabletek (albo… dzieci, wiadomo ). Jeśli się wahasz, warto spróbować – możliwe, że to będzie idealna metoda właśnie dla Ciebie.
Kyleena to najlepsza decyzja, jaką podjęłam. W necie jest masa straszących opinii, ale serio – nie dajcie się przestraszyć. Przez 3 lata brałam tabletki i było tylko gorzej: byłam przygnębiona, przytyłam, łapały mnie migreny, cera się sypała, a okresy były koszmarne – 7–10 dni, pierwsze 4 dni taki ból, że ledwo się ruszałam.
Po zmianie na Kyleenę stał się cud: migreny zniknęły, po pierwszym miesiącu cera się oczyściła, schudłam, nastrój się poprawił. Pierwszy okres po założeniu? Lekki, około 3 dni, a ból… praktycznie żaden – dosłownie godzinka dyskomfortu i tyle. Samo założenie bolało mniej, niż się spodziewałam; nie kręciło mi się w głowie, a delikatne skurcze trwały około tygodnia. Do tego seks jest o niebo lepszy. Dla mnie to w końcu idealna antykoncepcja.
Nigdy nie piszę opinii, ale po 2 latach z Kyleeną czuję, że muszę. Skutki uboczne były nie do udźwignięcia. W życiu przechodziłam swoje: kamienie żółciowe, 17 godzin porodu, noworodek 4,5 kg – a mimo to takiego bólu jeszcze nie czułam. Do tego krwawienia poza kontrolą, plamienie cały miesiąc. Zero libido, przygnębienie, miażdżący smutek, jakby życie nie miało sensu. Przytyłam, wyskoczył trądzik, byłam rozdrażniona, miałam wrażenie, że jestem w ciąży, do tego wymioty, bolesne piersi – czułam się naprawdę niestabilna. Lekarze proponowali antydepresanty – nie zgodziłam się. Przecież „na papierze” wszystko było super: świeżo po ślubie, nowy dom, nowe auto. Dlaczego czułam się tak fatalnie?
Zdecydowałam się usunąć Kyleenę i założyć miedzianą wkładkę. I nagle życie wróciło do normy: okresy znów normalne, seks świetny, brak problemów, dobry nastrój, czuję się fantastycznie. Wszyscy mówili, że to stres. W mojej głowie: nie, to była Kyleena. Nigdy więcej hormonalnej wkładki. Uważajcie na siebie – obserwujcie, jak się czujecie, i reagujcie, jeśli coś jest nie tak.