Opinie Ovulan

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Ovulan w antykoncepcji? Czy zauważyliście korzyści, takie jak lepsza kontrola cyklu, łagodniejsze miesiączki, mniej bólu, poprawa skóry lub wygoda przyjmowania? Jakie skutki uboczne pojawiły się u Was podczas stosowania – np. plamienia międzymiesiączkowe, bóle lub zawroty głowy, nudności, wahania nastroju, tkliwość piersi, trądzik, zmiany libido, zatrzymywanie wody/obrzęki czy wahania masy ciała? Dajcie znać też, po jakim czasie organizm się „ustabilizował” (pierwsze 1–3 cykle vs. kolejne miesiące) i czy ktoś z Was musiał zmienić schemat przyjmowania. Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie Ovulan lub zmagających się z podobnymi problemami.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Stosuję Ovulan już od kilku miesięcy i chciałam podzielić się swoim doświadczeniem. Zaczęłam brać te tabletki głównie z powodu antykoncepcji, ale też liczyłam na poprawę cyklu, bo od dawna miałam bardzo bolesne i nieregularne miesiączki. Muszę przyznać, że już po 2–3 cyklach zauważyłam dużą różnicę – krwawienia są krótsze i mniej obfite, a bóle prawie całkowicie zniknęły.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, to na początku pojawiały się lekkie nudności i tkliwość piersi, ale z czasem wszystko się unormowało. Nie zauważyłam przyrostu wagi, co było moją największą obawą, a wręcz mam wrażenie, że woda mniej się zatrzymuje. Skóra też reaguje na plus – mam mniej wyprysków niż wcześniej.

Dla mnie największą zaletą jest pewność antykoncepcji i komfort psychiczny, bo wiem, że przy regularnym stosowaniu jestem dobrze zabezpieczona. Oczywiście trzeba pamiętać o systematycznym przyjmowaniu, bo to klucz do skuteczności. Ogólnie jestem bardzo zadowolona z Ovulan i jak na razie nie planuję zmieniać na inny preparat.