Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Lenzetto w ramach hormonalnej terapii zastępczej (HTZ)? Czy zauważyliście poprawę w objawach menopauzy oraz jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.
Byłam dzisiaj u swojego ginekologa, ponieważ rozpoczęłam stymulację owulacji i przepisał mi Clostilbegyt. Podczas badania zwrócił uwagę, że moje endometrium ma tylko 8 mm, co może nie być optymalną grubością dla zagnieżdżenia zarodka. Wspomniał, że istnieje aerozol Lenzetto, zawierający estradiol, który może pomóc w jego przyroście.
Powiedział, że ten preparat jest przeznaczony głównie dla kobiet po menopauzie w ramach hormonalnej terapii zastępczej (HTZ), ale może być również stosowany off-label (poza oficjalnymi wskazaniami) w celu poprawy warunków endometrium u kobiet starających się o ciążę. Uznał, że w moim przypadku warto go wypróbować i zdecydował się go przepisać jako dodatkowe wsparcie.
Jestem ciekawa, czy któraś z Was stosowała ten spray? Jeśli tak, to czy zauważyłyście jakiekolwiek efekty, np. poprawę grubości endometrium, lepsze nawilżenie błony śluzowej lub inne zmiany? Jak długo go stosowałyście i jakie były Wasze odczucia?
Właśnie dostałam ten aerozol Lenzetto, ponieważ moje endometrium zaczęło się zmniejszać. W 12. dniu cyklu miało 16 mm, ale już w 15. dniu cyklu spadło do 12,5 mm. Lekarz zdecydował, że ten spray może pomóc poprawić jakość endometrium i zapobiec jego zbytniemu ścieńczeniu.
Mam nadzieję, że rzeczywiście wpłynie pozytywnie na błonę śluzową macicy i stworzy lepsze warunki do implantacji. Czy któraś z Was miała podobną sytuację i stosowała ten preparat? Jakie były efekty?
Hej @Klara ! Ja zaczęłam stosować ten aerozol od tego cyklu – obecnie jestem w 13. dniu cyklu. Wczoraj byłam na podglądzie i moje endometrium miało tylko 6 mm, czyli tyle, ile zazwyczaj osiągałam dopiero w II fazie cyklu (o ile można w ogóle o niej mówić w moim przypadku, bo moje cykle są bezowulacyjne).
Na razie nie przyjmuję CLO, więc obserwuję, jak sam Lenzetto wpłynie na przyrost endometrium. Mam stosować jedną dawkę codziennie, bez przerw, aż do końca opakowania.
A jak to wygląda u Ciebie? Jak lekarz zalecił Ci dawkowanie – stosujesz Lenzetto razem z CLO, przed czy po jego zakończeniu?
Ja w tym cyklu nie miałam CLO, tylko Lamette – działa podobnie, a dawkowanie miałam od 3. do 7. dnia cyklu. Jak już pisałam wcześniej, w 12. dniu cyklu moje endometrium miało 16 mm, ale w 15. dniu zmniejszyło się do 12,5 mm.
Od 15. dnia cyklu zaczęłam stosować Lenzetto, w dawce 2x2, ale mój ginekolog nie określił dokładnie, do którego dnia mam go brać.