Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Maxitrolu przy zapaleniu spojówek, powiek albo po zabiegach okulistycznych? Czy zauważyliście szybką poprawę w zakresie zmniejszenia zaczerwienienia, obrzęku i ropnej wydzieliny z oka? Po ilu dniach stosowania pojawiła się wyraźna ulga i czy lek rzeczywiście „wyciszył” stan zapalny tak, jak oczekiwaliście? Czy w trakcie kuracji wystąpiły u Was jakieś działania niepożądane, takie jak pieczenie po zakropleniu, uczucie zamglenia widzenia, podrażnienie oka albo wzrost ciśnienia w oku? Jak długo stosowaliście Maxitrol i czy potrzebna była kontrola okulistyczna w trakcie leczenia?
Stosuję Maxitrol dopiero drugi dzień, a już czuję wyraźną ulgę. Oko jest mniej opuchnięte, pieczenie się zmniejszyło, a ból nie jest już tak dokuczliwy jak na początku. Lekarz powiedział, że to „różowe oko”, ale nie był w 100% pewny, czy podłoże jest bakteryjne czy wirusowe, więc zdecydował się na takie krople. U mnie – w przeciwieństwie do wielu opinii, które czytałam – nie pojawia się ten charakterystyczny smak w ustach po zakropleniu. Na szczęście pod tym względem nie mam żadnych nieprzyjemnych odczuć.
Dostałam Maxitrol na „różowe oko”, które – jak się okazało – było efektem mojej alergii. Szczerze mówiąc, nigdy bym nie pomyślała, że alergia może aż tak podrażnić oko, że skończy się to stanem zapalnym wymagającym takich kropli.
Zaczęłam stosować wczoraj i już dziś czuję ogromną ulgę. Zaczerwienienie wyraźnie się zmniejszyło, oko mniej piecze i w końcu przestało tak łzawić. Różnica naprawdę jest zauważalna praktycznie z dnia na dzień.
Jedyny minus? Ten specyficzny smak leku chwilę po zakropleniu. Po kilku sekundach czuję go w gardle i czasem w ustach, co jest trochę dziwne, ale do przeżycia. Poza tym – jak na razie – efekt bardzo pozytywny i duża ulga.
Jestem dopiero na drugim dniu stosowania Maxitrolu. Od kilku miesięcy męczyły mnie suche, a momentami bardzo suche oczy. Do tego zaczęły dochodzić bóle głowy i ból samego oka – co było dla mnie dziwne, bo wcześniej praktycznie nigdy nie miałam takich problemów. Najgorzej było po prawej stronie – prawa skroń, prawa część twarzy i prawe oko.
Przez długi czas próbowałam sobie radzić sama – ciepłe kompresy, krople bez recepty bez konserwantów, higiena powiek. Suchość zawsze wracała, ale to właśnie te bóle głowy zaczęły mnie niepokoić najbardziej. W końcu poszłam do optometrysty i dostałam Maxitrol, czyli krople z antybiotykiem i sterydem.
I szczerze? Już po dwóch dniach różnica jest ogromna. Ból głowy praktycznie zniknął, a uczucie suchości w prawym oku wyraźnie się zmniejszyło. To niesamowite, jak szybko zadziałał. Jedyna rzecz, która mnie zaskoczyła, to specyficzny smak leku – chwilę po zakropleniu czuję go w gardle i czasem w ustach. To trochę dziwne uczucie, ale do przeżycia.
Nie mogę uwierzyć, że przez tyle miesięcy chodziłam z dyskomfortem i bólem przy mruganiu. Zazwyczaj unikam leków, jeśli tylko mogę, ale w tym przypadku efekt jest naprawdę szybki i wyraźny. Dziś, drugiego dnia, pojawiło się lekkie uczucie suchości, którego nie było wczoraj, więc trochę się zastanawiam, jak to dalej będzie. Lekarz zalecił stosowanie przez tydzień.
Przez kilka miesięcy miałam bóle głowy po prawej stronie górnej części twarzy i ból przy każdym mruganiu. Myślałam, że to zatoki albo przemęczenie, ale w końcu poszłam do optometrysty, bo zaczęło mnie to naprawdę męczyć. Po badaniu usłyszałam, że mam problem z suchością oka i stanem zapalnym powierzchni oka. Dostałam Maxitrol oraz zalecenie, żeby zrobić dokładniejszą diagnostykę u okulisty i – w razie potrzeby – neurologa. Już po pierwszym dniu stosowania, dwa razy dziennie, poczułam wyraźną różnicę. Ból przy mruganiu się zmniejszył, a widzenie stało się jakby ostrzejsze i mniej zamglone. Byłam w szoku, że poprawa może być tak szybka. Teraz, po około sześciu tygodniach od rozpoczęcia całego procesu leczenia (z kontrolami i dalszymi zaleceniami), mogę powiedzieć jedno – mrugam bez bólu i bóle głowy całkowicie ustąpiły. W moim przypadku Maxitrol naprawdę pomógł wyciszyć stan zapalny, który najwyraźniej był przyczyną tych dolegliwości. Ogromna ulga!
To już drugi raz w ciągu trzech lat, kiedy stosuję Maxitrol na jęczmień na powiece. Za każdym razem na początku działa świetnie – szybko zmniejsza obrzęk, zaczerwienienie i to nieprzyjemne uczucie, jakby coś było w oku. Po kilku dniach naprawdę mam wrażenie, że problem jest załatwiony i że to już koniec. Ale dokładnie w momencie, kiedy kończę 5-dniową kurację, objawy wracają. Znowu pojawia się opuchnięcie, zaczerwienienie i dyskomfort. Zastanawiam się, czy bakterie nie są całkowicie „wybite” i stan zapalny po prostu nawraca, czy może sama sobie nieświadomie szkodzę – np. dotykając końcówką zakraplacza do powieki podczas aplikacji.
Przemknęła mi też myśl, czy to nie coś w rodzaju „objawów z odbicia” po odstawieniu kropli, bo w końcu Maxitrol zawiera steryd i może organizm reaguje po jego nagłym przerwaniu. Zauważyłam jednak, że bardzo pomaga mi dodatkowa pielęgnacja powiek po zakończeniu leczenia. Myję dokładnie brzegi powiek, robię ciepłe okłady, potem delikatny masaż powieki, a na koniec oczyszczam ją gazikiem spryskanym preparatem z kwasem podchlorawym (taki polecił mi okulista). Taki schemat bardzo łagodzi nawracające objawy i pomaga opanować sytuację po odstawieniu Maxitrolu.
Kilka razy dostawałam Maxitrol z powodu przewlekłego problemu z okiem, a ostatnio przepisano mi go znowu na silny stan zapalny. Niestety tym razem skutki uboczne były dla mnie naprawdę ciężkie do zniesienia. Pojawił się tępy, promieniujący ból oka i całej połowy twarzy, do tego dochodził ból ucha po tej samej stronie. Miałam też ciągłe drżenie powieki, jakby oko było cały czas podrażnione, a do tego uczucie pieczenia i nasilonej wrażliwości. Było to na tyle nieprzyjemne, że zaczęłam się zastanawiać, czy to normalna reakcja na te krople. Muszę jednak przyznać, że przy uszkodzeniu rogówki Maxitrol zadziałał bardzo szybko – stan zapalny wyciszył się praktycznie od razu i oko zaczęło się goić w ekspresowym tempie. Problemem są u mnie właśnie te działania niepożądane, które są naprawdę intensywne. Po zgłoszeniu objawów zalecono mi zmniejszenie częstotliwości stosowania do 2 razy dziennie zamiast 3. Trochę się boję, czy to wystarczy, żeby utrzymać efekt przeciwzapalny, ale jednocześnie liczę, że ograniczenie dawki zmniejszy te nieprzyjemne objawy.
Kilka razy stosowałam Maxitrol z powodu nawrotów zapalenia oka i silnego stanu zapalnego. Muszę przyznać, że przy podrażnionej rogówce i drobnych uszkodzeniach działał naprawdę dobrze – zaczerwienienie szybko się zmniejszało, ból ustępował i oko wracało do normy w ciągu kilku dni. Problem zaczynał się w momencie, kiedy odstawiałam krople. Po kilku dniach wszystko potrafiło wrócić – znowu pieczenie, światłowstręt i uczucie „piasku” pod powieką. Miałam wrażenie, jakby stan zapalny tylko się wyciszał na czas stosowania leku, a potem ponownie się aktywował. U mnie pojawiły się też nieprzyjemne skutki uboczne – silny ból promieniujący w okolice ucha i twarzy, uczucie rozpierania w okolicy oka. Było to na tyle niepokojące, że zgłosiłam się ponownie do kontroli. Ostatecznie lekarz zdecydował o ponownym włączeniu Maxitrolu z powodu nasilonego zapalenia, ale tym razem pod ścisłą obserwacją. Lek działa skutecznie przeciwzapalnie, ale mam mieszane uczucia – pomaga, jednak w moim przypadku problem ma tendencję do nawracania po odstawieniu.