Opinie Metformax (Metformina)

W grudniu dowiedziałam się, że mam PCOS. Lekarka przepisała mi Metformax i jak każda normalna osoba, od razu zaczęłam czytać opinie w internecie. Szczerze? Trochę się przeraziłam. Wiele osób pisało o okropnych skutkach ubocznych, więc byłam bardzo spięta przed pierwszą dawką. Ale zaczęłam od małej ilości i stopniowo zwiększałam aż do trzech razy dziennie. I powiem jedno – już po tygodniu poczułam różnicę. Nie byłam już taka zmęczona i wyczerpana, miałam więcej energii, chciało mi się coś robić po pracy, a nie tylko od razu spać.

Na początku miałam lekkie skutki uboczne, głównie biegunkę zaraz po tabletce, ale z czasem organizm się przyzwyczaił i teraz nie mam już żadnych problemów. Apetyt mi się zmniejszył, a waga stoi w miejscu – co przy PCOS to już sukces. Piszę to, bo wiem, jak można się przestraszyć, czytając te wszystkie negatywne historie. A prawda jest taka, że nie każdy reaguje źle. U mnie lek działa i mam nadzieję, że komuś ta opinia pomoże przejść przez ten początek spokojniej.