Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Tabagine (pregabaliny) w leczeniu bólu neuropatycznego, zaburzeń lękowych lub jako terapii wspomagającej w padaczce? Czy zauważyliście wyraźne zmniejszenie bólu nerwowego, ograniczenie napięcia i lęku albo poprawę jakości snu? Jak szybko pojawiły się pierwsze efekty i czy dawka wymagała stopniowego zwiększania? Czy w trakcie stosowania wystąpiły działania niepożądane, takie jak senność, zawroty głowy, uczucie „zamglenia”, problemy z koncentracją, obrzęki nóg, przyrost masy ciała lub suchość w ustach? Jak organizm reagował przy dłuższym stosowaniu – czy skuteczność utrzymywała się na stałym poziomie? Jeśli ktoś odstawiał Tabagine, czy pojawiły się objawy takie jak bezsenność, niepokój, rozdrażnienie lub nasilenie dolegliwości bólowych?
Mam rozległe uszkodzenia nerwów – uciski korzeni nerwowych, uszkodzenie nerwu kulszowego oraz zespół niespokojnych nóg obejmujący praktycznie całe ciało. Przez długi czas nic nie przynosiło ulgi. Dolegliwości nasilały się do tego stopnia, że ponownie zgłosiłem się do lekarza i wtedy włączono Tabagine.
Lek okazał się przełomem – ból neuropatyczny został opanowany, a funkcjonowanie wróciło do względnej normy. W pierwszych dwóch miesiącach jedynym działaniem niepożądanym był niewielki obrzęk dłoni, który z czasem przestał być odczuwalny. Poza tym terapia przebiegała bez problemów i stosowałem Tabagine przez ponad trzy lata.
Od lat choruję na fibromialgię i regularnie mam zaostrzenia objawów. Ból neuropatyczny w okolicy szczęki i szyi był wręcz nie do wytrzymania. Okazało się, że nawet silne leki przeciwbólowe, takie jak Tramal, nie były w stanie go opanować.
Dopiero Tabagine diametralnie zmieniła moją sytuację. Czuję się prawie jak dawniej i wreszcie mogę normalnie funkcjonować mimo choroby. Przyjmuję najniższą dawkę – 25 mg dwa razy dziennie – w połączeniu z Amitriptyliną VP, co pozwala mi przesypiać całą noc i praktycznie nie odczuwać bólu nerwowego.
Zalecono mi utrzymanie tej dawki przez co najmniej trzy miesiące, a następnie stopniowe zmniejszanie do jednej kapsułki dziennie i w końcu całkowite odstawienie. Ponieważ jestem bardzo wrażliwa na leki, byłam pozytywnie zaskoczona, że nie wystąpiły u mnie żadne działania niepożądane. Tabagine naprawdę oddała mi życie – nie wiem, jak poradziłabym sobie bez niej.
Silny ból szyi wywoływał u mnie napady migreny. Przez długi czas przyjmowałem różne silne leki przeciwbólowe, w tym opioidy, ale nie przynosiły praktycznie żadnej ulgi. Lekarz zdecydował się zmienić terapię i wprowadził Tabagine.
Po trzech dniach od rozpoczęcia leczenia ból praktycznie ustąpił, mimo że wcześniej zmagałem się z nim przez dwa lata. Tabagine znacząco poprawiła jakość mojego życia – to naprawdę mało powiedziane.
Przyjmuję niewielką dawkę Tabagine w połączeniu z innym lekiem, aby kontrolować poziom bólu przy neuralgii nerwu trójdzielnego. Wcześniej nic nie przynosiło efektu – dopiero ta terapia okazała się skuteczna. Przeszedłem nawet zabieg gamma knife, ale to właśnie Tabagine zaczęła realnie zmniejszać ból.
Powoli odzyskuję swoje życie i normalne funkcjonowanie. Zdarzają się bóle głowy, jednak są one zdecydowanie łatwiejsze do zniesienia niż ten przeszywający ból twarzy, z którym zmagałem się wcześniej. Bez Tabagine czułbym, że nie mam już żadnej nadziei.