Opinie Nexpram

Biorę Nexpram – wcześniej wersję oryginalną, potem generyczną – już od kilku lat. Przez cały ten czas utrzymuje moją depresję w ryzach. Nie mam tych silnych dołów, które wcześniej mnie paraliżowały. Czuję się dużo bardziej stabilna emocjonalnie – mniej we mnie złości i agresji, które kiedyś pojawiały się zupełnie bez kontroli. Dawkę 10 mg przyjmuję codziennie i u mnie sprawdza się idealnie. Oczywiście każdy reaguje inaczej, ale dla mnie to była duża zmiana na plus. Mam więcej radości z życia, więcej luzu. Nawet w najgorszym roku mojego życia – kiedy straciłam oboje rodziców – ten lek pomógł mi przejść przez to wszystko bez całkowitego załamania. Dzięki niemu nie zsunęłam się z powrotem w czarną dziurę, tylko jakoś się trzymałam.

Minusem jest spadek libido. To chyba jedyny konkretny efekt uboczny, który naprawdę zauważam i który czasem mnie frustruje. Ale szczerze? Gdybym miała wybierać między brakiem energii do życia a mniejszą ochotą na seks – wybieram życie. Nexpram naprawdę pomógł mi zachować równowagę – emocjonalną i psychiczną. Nie jestem ani otępiała, ani wiecznie rozbita. Po prostu bardziej sobą.