U mnie rozpoznano pierwotny hiperaldosteronizm i lek został przepisany przez nefrologa jako teoretycznie idealne rozwiązanie na ten problem. Na początku wszystko wyglądało bardzo dobrze – ciśnienie wyraźnie się poprawiło i wydawało się, że to w końcu „ten właściwy” lek. Niestety po 5 latach stosowania sytuacja całkowicie się odwróciła – rozwinęła się u mnie 4. stadium przewlekłej choroby nerek, które jest już nieodwracalne.
Piszę to ku przestrodze, bo wcześniej nikt nie mówił o takim scenariuszu wprost. Mam wrażenie, że nefrolog bez większych wahań akceptuje fakt, że kolejnym krokiem będzie dializa, a to kompletnie zmienia życie – i to nie na lepsze. Dlatego uważam, że przy długotrwałym stosowaniu Nonpresu trzeba być naprawdę czujnym. Warto regularnie kontrolować nerki, czytać, edukować się na temat PChN (CKD) i nie zakładać, że skoro lek pomaga na jedno, to na pewno nie zaszkodzi gdzie indziej.
Gdybym mogła cofnąć czas, zadawałabym dużo więcej pytań o długoterminowe ryzyko i rozważyła inne opcje wcześniej. Jeśli ktoś ma przed sobą perspektywę leczenia przez całe życie, naprawdę warto mieć pełną świadomość możliwych konsekwencji i nie oddawać decyzji wyłącznie „na autopilocie”.