Opinie Novofem

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Novofem w HTZ – zwłaszcza u osób w okresie okołomenopauzalnym lub po menopauzie? Czy zauważyliście poprawę objawów (mniej uderzeń gorąca i nocnych potów, lepszy sen, stabilniejszy nastrój, mniej suchości pochwy, mniejsze bóle stawów, więcej energii) i po jakim czasie przyszły pierwsze efekty? Jak u Was wyglądały krwawienia z odstawienia i czy z czasem się unormowały? Jakie skutki uboczne wystąpiły: tkliwość piersi, plamienia między tabletkami, bóle głowy lub migreny, wzdęcia, zatrzymanie wody/obrzęki, wahania nastroju, trądzik, zmiany libido, nudności, zawroty głowy, ewentualne zmiany masy ciała lub wzrost ciśnienia?

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Biorę Novofem od około pięciu miesięcy i muszę przyznać – działa rewelacyjnie. Uderzenia gorąca zniknęły całkowicie, śpię spokojnie, nie mam już tych nagłych napadów ciepła ani potów w nocy. Okres zatrzymał się po kilku tygodniach, co lekarz uprzedzał, że może się zdarzyć przy dłuższym stosowaniu HTZ. Na początku trochę mnie to zaskoczyło, ale teraz traktuję to jako normalną reakcję organizmu na wyrównanie hormonów. Zauważyłam wprawdzie, że przybyło mi kilka kilogramów, głównie w biodrach i w talii, ale poza tym wszystko przebiega świetnie – zero skutków ubocznych, dobry nastrój, stabilna energia przez cały dzień. Podsumowując: Novofem naprawdę spełnia swoje zadanie – objawy menopauzy zniknęły, a niewielki wzrost wagi to mała cena za tak wyraźną poprawę samopoczucia.

Żadnych uderzeń gorąca, spokojne noce, zero rozdrażnienia. Jakiś czas temu pomyślałam, że może czas spróbować odstawić, bo minęło już tyle lat. Zrobiłam więc przerwę na własną rękę… i po kilku dniach zaczęło się: nocne poty, bezsenność, nerwowość o byle co, wrażenie, że wszystko mnie drażni. Szybko zrozumiałam, że to nie był dobry pomysł. Wróciłam więc z powrotem do Novofem i od razu poczułam różnicę – sen się poprawił, a te nagłe fale gorąca przestały mnie budzić w środku nocy. Postanowiłam teraz spróbować schematu co drugi dzień, żeby trochę złagodzić dawkę, ale na razie zostaję przy tym leku. Po prostu działa, a ja wolę mieć spokój, niż znów walczyć z bezsennymi nocami i rozchwianym nastrojem.

Cztery lata stosowania i naprawdę uratował mnie przed uderzeniami gorąca oraz nocnym poceniem się – przez ten czas funkcjonowałam zupełnie normalnie, bez tych męczących napadów gorąca i bez wybudzania się w nocy.

Lekarz ostatnio uznał, że pora zakończyć terapię, więc odstawiłam go zgodnie z zaleceniem. I niestety… objawy wróciły. Uderzenia gorąca znów pojawiają się kilka razy dziennie, a noce są niespokojne – potrafię obudzić się cała zlana potem, jak dawniej przed rozpoczęciem HTZ.

Nie chciałam od razu wracać do hormonów, więc planuję teraz przetestować ziołowy suplement na objawy menopauzy – może coś z izoflawonami sojowymi, plus witamina E i magnez. Zobaczę, czy to trochę złagodzi objawy, bo po czterech latach z Novofem trudno się pogodzić z tym, że wszystko wraca. Na razie obserwuję, jak reaguje organizm, ale przyznam – różnica po odstawieniu jest wyraźna.

Mnie Novofem niesamowicie pomógł na uderzenia gorąca i poty – serio, ulga była prawie od razu. Zaczynałam w wieku 54 lat, kiedy lekarz włączył mi ten lek.

Po roku mam jednak inną „atrakcję”: +i jakieś 4,5–5 kg i pojawiły się „wałeczki” na środku, których nigdy wcześniej nie miałam. Zawsze musiałam pilnować wagi, ale takich fałdek to u mnie nie było. Próbowałam wszystkiego: deficyt kalorii, więcej kroków, mniej cukru – i nic, brzuch jakby trzymał się tej „oponki” z uporem maniaka.

Dopiero w zeszłym tygodniu mnie tknęło, że to może być kwestia Novofem. Poczytałam opinie i widzę, że nie tylko ja mam temat przybierania na wadze na tym leku. I teraz mam dylemat: komfort bez uderzeń gorąca vs. czucie się ciężej i ciaśniejsze spodnie. Szczerze? Coraz częściej łapię się na tym, że chyba wolę się pocić, niż ciągle walczyć z tym brzuchem i patrzeć, jak waga nie chce drgnąć.

W moim przypadku to już ok. 6 miesięcy i poza sporadycznymi migrenami uważam, że to był strzał w dziesiątkę. Śpię świetnie, budzę się wypoczęta i praktycznie nie mam objawów menopauzalnych – zero uderzeń gorąca, nastrój stabilny, w pracy i po pracy wreszcie funkcjonuję normalnie.

W ostatnich 2–3 miesiącach zauważyłam jednak, że waga powoli „pełznie” w górę, głównie w okolicy brzucha. To nie jest nic drastycznego, ok. 2–2,5 kg, ale ja zawsze byłam szczupła i bardzo aktywna, więc od razu to widzę po ubraniach. Do tego doszło przerzedzanie włosów – nie jakieś dramatyczne garści, raczej równomierne „rzadsze” włosy przy czesaniu.

Na razie bilans korzyści wygrywa: brak objawów i spokojny sen są dla mnie warte naprawdę dużo. Postanowiłam więc spróbować zapanować nad nadprogramową masą – trzymam deficyt kaloryczny (lekki, żebym nie rozwaliła regeneracji), białko ~1,6–2,0 g/kg masy ciała, 3–4 razy w tygodniu trening siłowy i dorzuciłam spacery/interwały zamiast wydłużać same cardio. Obserwuję też sód i nawodnienie, bo zauważyłam, że w „drugiej części blistra” (z progestagenem) łatwiej łapię zatrzymanie wody – wtedy pilnuję soli, piję więcej i nie panikuję, jeśli waga skacze o 0,5–1 kg na 2–3 dni.

Z migrenami eksperymentuję z porą tabletki (u mnie lepiej wieczorem po kolacji) i pilnuję regularnych posiłków oraz snu. Przy włosach stawiam na cierpliwość: delikatne mycie, wcierka z kofeiną/peptydami, żelazo i ferrytyna w normie z dietą, dużo białka + omega-3. Jeśli wypadanie nie zwolni, pomyślę o zmianie schematu HTZ (np. pora, dawka, ewentualnie inna forma), ale na dziś kontynuuję Novofem i skupiam się na redukcji tych kilku kilogramów, bo komfort codzienny i jakość snu są dla mnie numerem jeden.

Miałam okropne uderzenia gorąca i ból przy współżyciu. Novofem bardzo mi w tym pomógł – już po pierwszym opakowaniu nocne poty prawie zniknęły, a dyskomfort intymny wyraźnie się zmniejszył. Zauważyłam jednak coś dziwnego: w 3. i 4. tygodniu cyklu (czyli w części z progestagenem) zaczęły mi mocno wypadać rzęsy. To się powtarza pod koniec blistra. Myślę, żeby przetestować rzadsze dawkowanie pod koniec cyklu – np. dwa dni z rzędu przyjmować, potem dzień przerwy, albo przejść na co drugi dzień w tej fazie – i obserwować, czy rzęsy przestaną lecieć, a jednocześnie utrzyma się efekt przeciw objawom menopauzy. Jeśli to nie zadziała, rozważę inną konfigurację HTZ, ale póki co plusy (spokój w nocy, lepszy nastrój, brak suchości) wyraźnie przeważają nad minusami. Dodam, że poza wypadaniem rzęs nie mam innych skutków ubocznych – zero bólów głowy, minimalne plamienia, wahania nastroju w normie.