Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem kropli do oczu Oftaquix przy bakteryjnych zakażeniach oka (np. zapaleniu spojówek)? Czy zauważyliście szybką poprawę – zmniejszenie ropnej wydzieliny, zaczerwienienia, pieczenia, bólu lub uczucia „piasku pod powiekami”? Jakie skutki uboczne pojawiły się u Was podczas kuracji, np. silne pieczenie po zakropleniu, zamazane widzenie, podrażnienie, uczucie suchości oka, alergia na lek? Dajcie znać też, po ilu dniach stosowania Oftaquix widzieliście pierwsze efekty i czy infekcja nie wracała po zakończeniu leczenia. Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero zaczynają terapię tym antybiotykiem do oczu lub wahają się, czy go stosować.
Stosowałem Oftaquix przez pięć dni z powodu silnego zapalenia spojówek — oko było czerwone, piekło, ciągle miałem uczucie piasku i rano budziłem się z posklejanymi powiekami. Już po drugiej-trzeciej dawce poczułem znaczną ulgę — pieczenie ustąpiło, zaczerwienienie się zmniejszyło, a wydzielina stała się mniej obfita. Zakraplałem zgodnie z zaleceniami — co 2 godziny przez pierwsze dwa dni, potem 4 razy dziennie — i widziałem poprawę z dnia na dzień.
Jedyne, co mi przeszkadzało, to lekkie szczypanie tuż po zakropleniu i chwilowo zamglone widzenie — na szczęście trwało to kilka minut. Na koniec kuracji oko było niemal całkowicie zdrowe, jedynie rano przez kilka dni odczuwałem delikatną suchość. Gdyby infekcja wróciła — na pewno ponownie wybrałbym Oftaquix. Polecam każdemu, kto miał podobne problemy, ale warto zbadać, czy to rzeczywiście infekcja bakteryjna, zanim zacznie się leczenie.