Opinie Oftaquix

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem kropli do oczu Oftaquix przy bakteryjnych zakażeniach oka (np. zapaleniu spojówek)? Czy zauważyliście szybką poprawę – zmniejszenie ropnej wydzieliny, zaczerwienienia, pieczenia, bólu lub uczucia „piasku pod powiekami”? Jakie skutki uboczne pojawiły się u Was podczas kuracji, np. silne pieczenie po zakropleniu, zamazane widzenie, podrażnienie, uczucie suchości oka, alergia na lek? Dajcie znać też, po ilu dniach stosowania Oftaquix widzieliście pierwsze efekty i czy infekcja nie wracała po zakończeniu leczenia. Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero zaczynają terapię tym antybiotykiem do oczu lub wahają się, czy go stosować.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Stosowałem Oftaquix przez pięć dni z powodu silnego zapalenia spojówek — oko było czerwone, piekło, ciągle miałem uczucie piasku i rano budziłem się z posklejanymi powiekami. Już po drugiej-trzeciej dawce poczułem znaczną ulgę — pieczenie ustąpiło, zaczerwienienie się zmniejszyło, a wydzielina stała się mniej obfita. Zakraplałem zgodnie z zaleceniami — co 2 godziny przez pierwsze dwa dni, potem 4 razy dziennie — i widziałem poprawę z dnia na dzień.

Jedyne, co mi przeszkadzało, to lekkie szczypanie tuż po zakropleniu i chwilowo zamglone widzenie — na szczęście trwało to kilka minut. Na koniec kuracji oko było niemal całkowicie zdrowe, jedynie rano przez kilka dni odczuwałem delikatną suchość. Gdyby infekcja wróciła — na pewno ponownie wybrałbym Oftaquix. Polecam każdemu, kto miał podobne problemy, ale warto zbadać, czy to rzeczywiście infekcja bakteryjna, zanim zacznie się leczenie.