Mój psychiatra przepisał mi Oprymea z powodu silnych zaburzeń lękowych i lęku społecznego – czasami mam ogromny problem z wyjściem z domu. Powiedział, że u części osób z chorobą Parkinsona ten lek potrafi zmniejszać napięcie i niepokój, więc spróbowaliśmy. I rzeczywiście – lek bardzo mi pomógł… aż do momentu, kiedy zabrakło mi tabletek.
Doszło do jakiegoś totalnego chaosu między apteką a gabinetem lekarza. Minął już co najmniej tydzień albo dwa bez leku i od tego czasu mam poważne objawy odstawienia – pojawił się zespół niespokojnych nóg, ogromny lęk, wewnętrzne roztrzęsienie, a wszystko jest jeszcze gorsze przez stres związany z próbami odzyskania recepty. To błędne koło.
Naprawdę radziłbym każdemu, kto regularnie bierze Oprymea, żeby upewnił się, że ma sprawnego lekarza i rzetelną aptekę, bo nagłe przerwanie potrafi dać w kość. Nie chcę nikogo oskarżać ani „donosić” (choć jestem potwornie zdenerwowany), ale piszę to po to, żeby ktoś inny nie musiał przez to przechodzić.
Jutro znowu będę dzwonić i próbować to ogarnąć. Jeśli się nie uda, zapytam ciocie – są pielęgniarkami – co o tym myślą. Szczerze mówiąc, byłem już na etapie chodzenia po aptekach i drogeriach i szukania czegokolwiek bez recepty, co choć trochę przypominałoby działanie leku… co jest absurdalne, ale w tym stanie człowiek chwyta się wszystkiego.
Mam nadzieję, że nikt więcej nie będzie musiał przeżywać czegoś takiego. Dziękuję, że mogłem się wygadać. Jeśli ktoś zna jakąkolwiek bezpieczną opcję bez recepty, która mogłaby pomóc chociaż minimalnie „przetrwać” ten czas, bardzo proszę o podpowiedź.
Nie mam choroby Parkinsona – mam lęki i teraz jeszcze objawy odstawienia po pramipeksolu.
Dodam tylko, że czytałem o gabapentynie, ale to nie jest dla mnie opcja – mam z nią bardzo trudne skojarzenia i poza tym to też lek na receptę.
Przepraszam za chaos w wypowiedzi – dodatkowo nie odnowili mi jeszcze Concerta, więc wszystko się nakłada. Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że muszę zmienić lekarza.
Dzięki za wysłuchanie. Naprawdę bardzo przydałaby mi się teraz jakaś sensowna rada.