Opinie Oprymea

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Oprymea (pramipeksol) w leczeniu choroby Parkinsona albo zespołu niespokojnych nóg? Czy zauważyliście poprawę w zakresie takich objawów jak drżenie, sztywność mięśni, spowolnienie ruchów, niepokój nóg wieczorem lub problemy ze snem? Jak lek sprawdził się u Was na co dzień – zarówno na początku terapii, jak i po dłuższym czasie stosowania? Czy pojawiły się u Was skutki uboczne, na przykład senność w ciągu dnia, nagłe napady snu, zawroty głowy, nudności, obrzęki nóg, spadki ciśnienia przy wstawaniu albo zmiany nastroju i zachowania (np. impulsywność, rozdrażnienie)? Jak organizm reagował na zwiększanie dawki i czy potrzeba było czasu, żeby się „ustabilizować”? Wasze opinie i realne doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero zaczynają terapię Oprymea albo zastanawiają się, czego mogą się spodziewać w praktyce.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Działa bardzo dobrze, ale z mojego doświadczenia wynika, że muszę brać Oprymea (pramipeksol) razem z kolacją. Jeśli opóźnię dawkę albo wezmę ją zbyt późno, objawy RLS wracają i nie jestem w stanie zasnąć, dopóki lek „nie zacznie działać”. Timing ma tu naprawdę ogromne znaczenie. Jestem zapalonym rowerzystą i zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz – w sezonie kolarskim ta sama dawka działa u mnie wyraźnie lepiej. Prawdopodobnie regularna, intensywna aktywność fizyczna dodatkowo wspiera efekt leku i pomaga utrzymać objawy pod kontrolą.

Około 6 miesięcy temu rozwinął się u mnie zespół niespokojnych nóg (RLS). Po czterech nieprzespanych nocach z rzędu byłem już kompletnie wyczerpany i zdesperowany. Próbowałem wszystkiego: domowych sposobów, gorących kąpieli, zmiany pozycji do spania, nocnych spacerów po okolicy, nic nie działało. Doszło nawet medytowanie i dziwne porady z YouTube’a – bez efektu. W końcu zadzwoniłem do lekarza i od razu dostałem Oprymea. Przyznam szczerze – bałem się wziąć pierwszą tabletkę. Strach jednak minął bardzo szybko, bo zasnąłem w ciągu godziny po pierwszej dawce. Od tego momentu nie mam już obaw – została tylko wdzięczność, że ten lek jest przystępny cenowo, skuteczny i w moim przypadku wręcz uratował mi karierę. Każdy, kto to czyta i ma za sobą kilka nocy bez snu, chodzenie po domu w kółko, płacz, bezsilność i frustrację, dokładnie wie, o czym mówię. Jeśli to jesteś Ty – naprawdę warto spróbować. Po drugiej dawce przespałem pełne 8 godzin bez przerwy. Jedno ważne ostrzeżenie z mojego doświadczenia: lek potrafi bardzo mocno usypiać i działa nagle, bez ostrzeżenia. Dlatego najlepiej brać go już wieczorem, kiedy nie planujesz niczego poza snem. U mnie senność potrafi „uderzyć znikąd”.

Bardzo skuteczny lek na zespół niespokojnych nóg oraz nocne skurcze nóg. W moim przypadku Oprymea działa naprawdę szybko – nawet jeśli zapomnę wziąć tabletkę albo trochę się spóźnię, efekt pojawia się w ciągu niecałej godziny. Stosuję ten lek od ponad 5 lat i pod względem działania na objawy nóg sprawdza się świetnie. Jest jednak jedno bardzo ważne „ale”, o którym warto wiedzieć z doświadczenia: nie wolno nagle odstawiać leku ani dopuścić do przerwy w terapii. Kiedy raz mi się to zdarzyło, pojawił się bardzo ciężki zespół odstawienny – kołatanie serca, stan jak przy gorączce, silne bóle całego ciała, ból głowy, ogólne rozbicie i ogromny dyskomfort. To było naprawdę trudne do zniesienia. Dlatego jeśli ktoś bierze Oprymea regularnie, warto pilnować ciągłości i nie dopuszczać do sytuacji, w której lek nagle się kończy. Sam lek jest bardzo skuteczny, ale gwałtowne przerwanie potrafi dać bardzo nieprzyjemne objawy, o których rzadko mówi się na początku terapii.

Mój psychiatra przepisał mi Oprymea z powodu silnych zaburzeń lękowych i lęku społecznego – czasami mam ogromny problem z wyjściem z domu. Powiedział, że u części osób z chorobą Parkinsona ten lek potrafi zmniejszać napięcie i niepokój, więc spróbowaliśmy. I rzeczywiście – lek bardzo mi pomógł… aż do momentu, kiedy zabrakło mi tabletek.

Doszło do jakiegoś totalnego chaosu między apteką a gabinetem lekarza. Minął już co najmniej tydzień albo dwa bez leku i od tego czasu mam poważne objawy odstawienia – pojawił się zespół niespokojnych nóg, ogromny lęk, wewnętrzne roztrzęsienie, a wszystko jest jeszcze gorsze przez stres związany z próbami odzyskania recepty. To błędne koło.

Naprawdę radziłbym każdemu, kto regularnie bierze Oprymea, żeby upewnił się, że ma sprawnego lekarza i rzetelną aptekę, bo nagłe przerwanie potrafi dać w kość. Nie chcę nikogo oskarżać ani „donosić” (choć jestem potwornie zdenerwowany), ale piszę to po to, żeby ktoś inny nie musiał przez to przechodzić.

Jutro znowu będę dzwonić i próbować to ogarnąć. Jeśli się nie uda, zapytam ciocie – są pielęgniarkami – co o tym myślą. Szczerze mówiąc, byłem już na etapie chodzenia po aptekach i drogeriach i szukania czegokolwiek bez recepty, co choć trochę przypominałoby działanie leku… co jest absurdalne, ale w tym stanie człowiek chwyta się wszystkiego.

Mam nadzieję, że nikt więcej nie będzie musiał przeżywać czegoś takiego. Dziękuję, że mogłem się wygadać. Jeśli ktoś zna jakąkolwiek bezpieczną opcję bez recepty, która mogłaby pomóc chociaż minimalnie „przetrwać” ten czas, bardzo proszę o podpowiedź.

Nie mam choroby Parkinsona – mam lęki i teraz jeszcze objawy odstawienia po pramipeksolu.
Dodam tylko, że czytałem o gabapentynie, ale to nie jest dla mnie opcja – mam z nią bardzo trudne skojarzenia i poza tym to też lek na receptę.

Przepraszam za chaos w wypowiedzi – dodatkowo nie odnowili mi jeszcze Concerta, więc wszystko się nakłada. Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że muszę zmienić lekarza.
Dzięki za wysłuchanie. Naprawdę bardzo przydałaby mi się teraz jakaś sensowna rada.

Od zawsze miałem wrażenie, że nogi bolą, są niespokojne, same „chodzą”, łapią skurcze i nie dają spokoju, zwłaszcza wieczorem i w nocy. Oprymea (pramipeksol) całkowicie to zatrzymała. Dodatkowo skończyło się wiercenie i ciągłe przewracanie z boku na bok w łóżku przez całą noc – sen wreszcie stał się spokojny i ciągły.