Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Pram w leczeniu depresji lub zaburzeń lękowych? Czy zauważyliście poprawę nastroju, zmniejszenie napięcia, ograniczenie napadów paniki albo wyciszenie natrętnych myśli po rozpoczęciu terapii? Po jakim czasie pojawiły się pierwsze efekty i czy początek leczenia był dla Was trudny? Czy wystąpiły u Was działania niepożądane, takie jak senność, bezsenność, nudności, suchość w ustach, spadek libido, nadmierna potliwość albo uczucie „rozbicia” w pierwszych tygodniach stosowania? Jak organizm reagował na zwiększenie dawki lub dłuższe przyjmowanie leku? Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozważają terapię lekiem Pram (citalopram) i zastanawiają się, czego mogą się spodziewać na początku leczenia oraz w dłuższej perspektywie.
Lekarz przepisał mi Pram w okresie, kiedy bardzo źle radziłem sobie z rozwodem. Miałem ogromne napięcie i lęk praktycznie przez cały dzień. Muszę przyznać, że pod względem lęku lek pomógł mi naprawdę mocno – poczułem wyraźne uspokojenie i większą stabilność emocjonalną.
Przez pierwszy miesiąc pojawiało się drżenie rąk, takie lekkie „trzęsienie”, ale z czasem to ustąpiło. Sen jest trochę problematyczny – czasem trudno mi zasnąć wieczorem, a z kolei rano często mam problem z pełnym rozbudzeniem się i czuję się ospały.
Biorę Pram od około 4 miesięcy i zauważyłem, że z czasem coraz bardziej spada mi libido. Pojawiły się też niewielkie trudności z erekcją, choć mam wrażenie, że w dużej mierze wynika to po prostu z braku ochoty, a nie samej fizycznej sprawności. Mimo tych minusów, jeśli chodzi o opanowanie lęku w tak trudnym okresie życia, lek bardzo mi pomógł.
Przyjmuję Pram 40 mg dziennie od około 3 lat i w moim przypadku lek był skuteczny. Objawy depresji i lęku są pod kontrolą, funkcjonuję normalnie i mogę powiedzieć, że terapia spełniła swoje zadanie. Nie zauważyłam u siebie istotnych działań niepożądanych, a co ważne – nie wpłynął negatywnie na moje libido. Zauważyłam jednak, że w okresie jesienno-zimowym, mniej więcej od października do kwietnia, kiedy nasilają się u mnie objawy sezonowego obniżenia nastroju (SAD), potrzebuję zwiększyć dawkę do 50 mg dziennie. Takie rozwiązanie do tej pory sprawdzało się dobrze i pozwalało mi przetrwać trudniejsze miesiące bez większych spadków formy. W tym roku planuję jednak zmianę leku na wenlafaksynę, głównie ze względu na nowe ostrzeżenia dotyczące maksymalnych dawek citalopramu i bezpieczeństwa stosowania. Poza tym jednym powodem byłam z Pram naprawdę zadowolona.
Zaczęłam przyjmować Pram 20 mg w czasie ciąży, żeby poradzić sobie z naprawdę silnymi wahaniami nastroju. Wcześniej nigdy nie byłam na lekach, chociaż z depresją zmagałam się około 10 lat. Do tego dochodził lęk, lęk społeczny i podejrzenie PMDD.
Na początku było naprawdę dobrze – poczułam wyraźną stabilizację, mniej skrajnych emocji, większy spokój. Z czasem jednak miałam wrażenie, że lek działa coraz słabiej. Po porodzie i zakończeniu karmienia piersią zdecydowałam się zwiększyć dawkę do 40 mg, zastanawiając się, czy to nie kwestia hormonów.
Niestety teraz często jestem rozdrażniona i pobudzona (a zaznaczę, że mój synek jest naprawdę pogodnym dzieckiem), mam problemy z koncentracją, czuję ciągłe zmęczenie – nieważne czy śpię 6 czy 10 godzin – a moje libido praktycznie zniknęło. Do tego znowu wróciły emocjonalne załamania. Coraz trudniej utrzymać mi profesjonalizm w pracy, bo emocje biorą górę.
Chcę spróbować wrócić do dawki 20 mg. Jeśli to nie pomoże, będę musiała rozważyć zmianę leczenia, bo obecna sytuacja jest dla mnie naprawdę trudna.
Jestem na Pram od około 6 miesięcy i zdecydowanie widzę poprawę w kwestii lęku. Napięcie jest mniejsze, rzadziej wpadałam w spiralę zamartwiania się, łatwiej było mi funkcjonować na co dzień.
Ostatnio jednak zaczęłam zauważać, że część objawów powoli wraca – głównie bezsenność związana z nadmiernym analizowaniem wszystkiego w głowie, ciągłe myślenie o liście zadań i trudność z prawdziwym odprężeniem się. Mimo to i tak jest dużo lepiej niż przed rozpoczęciem leczenia.
Trochę martwi mnie jednak perspektywa odstawienia leku. Mój lekarz planuje terapię tylko na rok i obawiam się, że kiedy przestanę brać Pram, mój silny lęk może wrócić. To chyba największa rzecz, która teraz siedzi mi w głowie – czy uda się utrzymać tę poprawę bez leku.
Około 6 lat temu zaczęły się u mnie ataki paniki i w pewnym momencie przestałam być w stanie prowadzić samochód – a to był tylko jeden z wielu problemów. Do tego doszedł silny lęk związany z pracą, finansami i życiem w ogóle. Ten okres zbiegł się u mnie z czasem okołomenopauzalnym i pomenopauzalnym, więc wszystko dodatkowo się nasiliło.
Obecnie przyjmuję Pram w dawce 20 mg i dzięki temu mogłam wrócić do normalnych codziennych aktywności. Znowu prowadzę auto, funkcjonuję bez ciągłego napięcia i nie mam już tego przytłaczającego poczucia beznadziei. Dla mnie to była realna zmiana jakości życia i odzyskanie kontroli nad sobą.
Pram dosłownie zmienił moje życie – z totalnej ciemności i poczucia beznadziei przeszłam do czegoś, co mogę nazwać światłem. Uczucie desperacji i ciągłego „czarnego scenariusza w głowie” zaczęło ustępować niedługo po rozpoczęciu przyjmowania leku.
Jestem naprawdę bardzo zadowolona z efektów. W moim przypadku to był ogromny krok do przodu i odzyskanie normalnego funkcjonowania. Zdecydowanie polecam osobom, które zmagają się z podobnym stanem i szukają czegoś, co realnie pomoże.
Bardzo podoba mi się to, jak szybko Pram zaczął działać. W pierwszym tygodniu miałam lekką biegunkę, ale potem wszystko się unormowało. Już w ciągu pierwszych dwóch tygodni wyraźnie zauważyłam różnicę – byłam mniej rozdrażniona i zdecydowanie spokojniejsza.
Zastanawiam się tylko, czy ktoś z Was miał koszmary senne podczas stosowania Pram? Poza tym jednym objawem to naprawdę świetny lek. Jeśli ktoś próbował wcześniej różnych leków i czuł się po nich gorzej, to w moim przypadku Pram okazał się dużo lepszym rozwiązaniem.