Opinie Ovulastan Forte

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Ovulastan Forte jako antykoncepcji hormonalnej? Czy zauważyłyście, że lek dobrze reguluje cykl, zmniejsza bolesność miesiączek albo poprawia problemy skórne, np. trądzik? A może były też inne „plusy”, których się nie spodziewałyście, jak stabilniejszy nastrój czy mniejsze wahania hormonalne w trakcie cyklu? Jak wyglądało u Was samopoczucie na początku stosowania, szczególnie w pierwszych tygodniach lub miesiącach? Czy pojawiły się jakieś skutki uboczne, takie jak nudności, bóle głowy, tkliwość piersi, zatrzymywanie wody, spadek libido, plamienia między miesiączkami albo zmiany nastroju? Jeśli tak – czy z czasem one ustąpiły, czy raczej były powodem do zmiany tabletek?

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Stosuję Ovulastan Forte od kilku miesięcy i chciałam podzielić się swoją opinią, bo sama przed rozpoczęciem brałam pod uwagę doświadczenia innych dziewczyn z forum. U mnie głównym powodem była antykoncepcja, ale też bardzo nieregularne i bolesne miesiączki, które potrafiły mnie wyłączyć z życia na kilka dni.

Pierwszy miesiąc był średni – pojawiły się lekkie nudności i bóle głowy, szczególnie wieczorami. Do tego byłam trochę bardziej drażliwa, wszystko mnie irytowało i bałam się, że tak już zostanie. Na szczęście po drugim blistrze organizm się uspokoił i większość tych objawów po prostu zniknęła.

Największy plus to to, że cykl się pięknie wyregulował. Okres przychodzi praktycznie co do dnia, jest krótszy i zdecydowanie mniej bolesny. Zauważyłam też poprawę cery – wcześniej co miesiąc wysyp przed okresem, teraz skóra dużo spokojniejsza. Waga u mnie bez zmian, nie zauważyłam też zatrzymywania wody, czego bardzo się obawiałam.

Minusy? Libido trochę spadło, nie dramatycznie, ale jednak różnica jest. Poza tym czasem czuję lekki ból piersi przed przerwą tabletkową, ale da się z tym normalnie funkcjonować.