Opinie Softacort

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Softacort w leczeniu stanów zapalnych lub alergicznych chorób oczu? Czy zauważyliście zmniejszenie zaczerwienienia, pieczenia, świądu lub obrzęku spojówek po rozpoczęciu stosowania kropli? Czy lek pomógł w łagodzeniu objawów alergii oka, podrażnienia lub innych problemów okulistycznych związanych ze stanem zapalnym? Jakie skutki uboczne pojawiły się podczas terapii? Czy wystąpiło pieczenie po zakropleniu, chwilowe zamglenie widzenia, uczucie podrażnienia oka, zwiększone łzawienie lub nadwrażliwość oczu? A może lek był dobrze tolerowany i przyniósł szybką ulgę w dolegliwościach? Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które rozważają stosowanie Softacort lub szukają informacji o tym, jak lek działa w praktyce i jakie efekty można zauważyć podczas jego stosowania.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Od kilku tygodni miałam ciągle czerwone oczy, pieczenie i takie uczucie jakby piasek pod powiekami. Najgorzej było rano i wieczorem przy komputerze. Myślałam, że to zwykłe przemęczenie albo suche oko, więc kupowałam różne krople nawilżające z apteki, ale pomagały tylko na chwilę. W końcu poszłam do okulisty i dostałam Softacort. Lekarka powiedziała, że to krople z hydrokortyzonem, czyli łagodny steryd na stan zapalny oka. Trochę się przestraszyłam słowa „steryd”, ale wyjaśniła mi, że to słabszy steryd i stosuje się go krótko, żeby wyciszyć zapalenie.

Powiem szczerze, że różnicę poczułam już po pierwszym dniu. Zaczerwienienie zaczęło znikać, oczy mniej piekły i w końcu mogłam normalnie pracować przy komputerze. Po kilku dniach oczy wyglądały już prawie normalnie. Dodatkowo fajne jest to, że te krople są w małych jednorazowych pojemniczkach, więc nie ma konserwantów i nic mnie nie szczypało po zakropleniu.

U mnie jedyny minus był taki, że po zakropleniu przez chwilę miałam lekko zamglone widzenie, ale to trwało dosłownie minutę. Po tygodniu stosowania praktycznie zapomniałam, że miałam problem z oczami.