Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Pernazinum w leczeniu zaburzeń psychotycznych, schizofrenii, silnego pobudzenia lub nasilonego lęku? Czy zauważyliście wyraźną poprawę w zakresie redukcji omamów, urojeń, napięcia psychicznego albo agresji? Jak szybko pojawiły się pierwsze efekty działania leku i czy były one stabilne w dłuższej perspektywie? Czy podczas terapii wystąpiły działania niepożądane, takie jak senność, spowolnienie psychoruchowe, zawroty głowy, suchość w ustach, zaparcia lub spadki ciśnienia? A może pojawiły się objawy pozapiramidowe, np. sztywność mięśni, drżenie, niepokój ruchowy (akatyzja) albo uczucie wewnętrznego napięcia? Jak oceniacie wpływ Pernazinum na codzienne funkcjonowanie, koncentrację oraz jakość snu? Wasze doświadczenia mogą być bardzo cenne dla osób, które rozważają rozpoczęcie leczenia perazyną lub stoją przed decyzją o kontynuacji terapii i chcą lepiej zrozumieć, czego mogą się spodziewać po tym leku.
U mnie lek został włączony przez psychiatrę przy bardzo silnym lęku, napięciu i problemach ze snem. Nie mam schizofrenii ani nic takiego, tylko depresję z lękami i momentami taką gonitwę myśli, że w nocy praktycznie nie spałem. Na początku jak przeczytałem ulotkę i zobaczyłem, że to lek stosowany też przy psychozach, to się trochę przestraszyłem, bo brzmi to poważnie. Lekarz jednak wytłumaczył mi, że w małych dawkach Pernazinum często stosuje się po prostu na wyciszenie i sen.
Pierwsze dni były dziwne, nie będę ukrywał. Czułem się trochę zamulony, miałem suchość w ustach i momentami takie spowolnienie. Sen też nie poprawił się od razu – dopiero po kilku dniach zacząłem zasypiać szybciej. Po mniej więcej dwóch tygodniach zauważyłem, że lęk się trochę uspokoił, a nocne wybudzenia zdarzają się dużo rzadziej.
Największa różnica jest w tym, że głowa przestała tak „pracować” w nocy. Wcześniej leżałem i analizowałem wszystko godzinami, a teraz po prostu zasypiam. Nie jest to może jakiś cudowny lek, który od razu wszystko naprawia, ale w moim przypadku pomógł wyciszyć organizm.
Jeśli chodzi o minusy, to u mnie na początku była senność w ciągu dnia i lekkie zawroty głowy przy wstawaniu. Po jakimś czasie organizm się przyzwyczaił i jest dużo lepiej. Ważne też jest dobranie dawki, bo z tego co wiem u różnych osób wygląda to inaczej.