Opinie Polvertic

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Polvertic w leczeniu choroby Ménière’a lub zawrotów głowy pochodzenia przedsionkowego? Czy zauważyliście poprawę w zakresie redukcji zawrotów głowy, szumów usznych czy poprawy słuchu? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle głowy czy reakcje skórne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Stosuję Polvertic od kilku lat. Po raz pierwszy dowiedziałem się o jego zastosowaniu w leczeniu choroby Ménière’a około 2005 roku, gdy natknąłem się na wzmiankę o nim na nieistniejącej już stronie poświęconej tej chorobie. Początkowo byłem niechętny jego stosowaniu, ponieważ ówczesne badania kliniczne wskazywały na niewielką skuteczność w leczeniu Ménière’a. Nie zdawałem sobie wtedy sprawy, że istnieje co najmniej cztery lub pięć różnych przyczyn objawów składających się na błędnie nazwany zespół choroby Ménière’a. Przy tak wielu różnych przyczynach trudno znaleźć jedno skuteczne leczenie objawów.

Późniejsze badania kliniczne leku były bardziej pozytywne, więc zgodziłem się spróbować, gdy zaproponował to mój otolaryngolog. Zacząłem od dawki 16 mg dwa razy dziennie, a następnie zwiększyłem do trzech razy dziennie, gdy wydawało się, że wyższa dawka może przynieść mi więcej korzyści.

I rzeczywiście, lek przyniósł mi pozytywne rezultaty niemal natychmiast. Przyjmuję go codziennie bez wyjątku. Lek jest metabolizowany w organizmie w ciągu około 8 godzin, dlatego powinien być przyjmowany o regularnych porach. Zalecam każdemu z diagnozą choroby Ménière’a przynajmniej wypróbowanie tego leku na początku, aby sprawdzić, czy im pomaga. Niektórzy nie odczuwają korzyści z tego leczenia. Jeśli jesteś jedną z tych osób, przejdź do kolejnej pozycji na swojej liście.