Opinie Prestarium

Dziękuję za Twoją opinię @Tom ! U mnie tętno w ciągu dnia wynosi zazwyczaj 70-80, a w nocy spada do 65-70, czasem nawet do 58-59. Dzisiejsze pomiary ciśnienia wyglądały następująco:

1. 11:40 – 115/73/75
  2. 14:20 – 132/79/78
  3. 16:10 – 131/82/75
  4. 17:50 – 122/77/72

Co dokładnie masz na myśli, pisząc o systematycznym ćwiczeniu? Jakie ćwiczenia byłyby w moim przypadku odpowiednie? Czy tętno około 55 w nocy jest w porządku?

Przyjmuję 1/4 tabletki Nedalu rano i 1/2 tabletki Prestarium, jak wcześniej wspomniałem. 4 miesiące temu moje tętno wynosiło 90-105, więc obecny wynik to spora poprawa.

Jak wygląda kwestia alkoholu – czy mogę go spożywać i w jakich ilościach, aby było to bezpieczne?

Dodam, że jestem gruntownie przebadany pod kątem kardiologicznym i wyniki są w porządku: serce i płuca bez zastrzeżeń, morfologia prawidłowa, lipidogram w normie, test wysiłkowy i echo serca bez odchyleń, USG jamy brzusznej ok, badania D-dimer, elektrolity, troponina – wszystkie wyniki prawidłowe, RTG klatki piersiowej także bez zmian.

Jedyna rzecz, która czasem mnie niepokoi, to dyskomfort w okolicy lewej piersi. Pojawia się sporadycznie, jakby kłucie igłą, ale trwa krótko.