Opinie Seasonique

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Seasonique jako antykoncepcji hormonalnej? Czy zauważyłyście korzyści wynikające z rzadszych miesiączek, mniejszych dolegliwości bólowych czy lepszej kontroli cyklu? A może dostrzegłyście poprawę w samopoczuciu, zmniejszenie objawów PMS lub innych dolegliwości związanych z hormonami? Jakie skutki uboczne pojawiły się u Was podczas stosowania, takie jak bóle głowy, wahania nastroju, plamienia międzymiesiączkowe, tkliwość piersi czy problemy z krzepliwością? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla kobiet, które zastanawiają się nad rozpoczęciem terapii Seasonique i chcą lepiej zrozumieć, jak ten preparat sprawdza się w codziennym życiu.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Biorę ten lek dopiero od 2 miesięcy. Lekarz przepisał mi go, aby sprawdzić, jak pomoże mi w endometriozie. Nie mam żadnych zastrzeżeń. W przyszłym miesiącu powinnam mieć cykl, więc zobaczymy.

Już nie biorę tego leku. Stosowałam go przez 3 lata i generalnie byłam zadowolona. Faktycznie miałam na nim najgorsze bóle miesiączkowe w życiu, ale same okresy były lżejsze, a migreny miesięczne znacznie się zmniejszyły. Problem pojawił się dopiero pod koniec – przez ostatnie dwa blistry zaczęłam dostawać okres w połowie opakowania i wtedy stwierdziłam, że czas odstawić tabletki. Minęły już 4 miesiące od odstawienia i wciąż nie dostałam normalnej miesiączki. Ciążą się nie martwię, ale zastanawia mnie, dlaczego po odstawieniu okres się nie pojawia, skoro w trakcie brania pojawiały się nawet dodatkowe krwawienia. Same początki były naprawdę świetne, pierwsze 3 lata oceniam bardzo dobrze.

Biorę te tabletki od czterech miesięcy. W trzecim miesiącu zdarzyło mi się lekkie plamienie, ale ogólnie jestem zadowolona. Najbardziej cieszy mnie to, że moje hormony wreszcie się uspokoiły – nie jestem już tak rozchwiana emocjonalnie i nie mam tylu wahań nastroju jak wcześniej. Mam endometriozę i dodatkowo przechodzę perimenopauzę, a ten lek naprawdę pomógł mi poradzić sobie z obydwoma problemami.

Stosuję ten lek już od ponad 2 lat… i prawie zapomniałam, jak to jest mieć normalny okres! Przez pierwsze 9 miesięcy zdarzały się lekkie plamienia, ale później wszystko się unormowało. Wiem, że każda kobieta reaguje inaczej, ale moje doświadczenia z tym środkiem są zdecydowanie lepsze niż wszystko, czego próbowałam wcześniej w kwestii antykoncepcji.

Jak na razie mam dobre doświadczenia z tym lekiem. Tak, zdarzały mi się plamienia, ale to nic, z czym nie dałoby się żyć. Uważam, że skutki uboczne jednej osoby nie powinny z góry zniechęcać innych do spróbowania. Sama mam ciężkie migreny odkąd skończyłam 10 lat – oczywiście wiek też pewnie ma znaczenie – ale po tym leku nie zauważyłam ani częstszych, ani silniejszych bólów głowy. Nie przytyłam, nie mam też wahań nastroju. Myślę, że każdy reaguje inaczej i dla jednej osoby lek będzie odpowiedni, a dla innej nie. Ja akurat należę do tych, którym pomógł i bardzo się cieszę, że lekarz zaproponował mi właśnie ten preparat.