Biorę Setaloft od około czterech lat – i muszę powiedzieć, że to była jazda bez trzymanki… ale ostatecznie na plus. Miałem totalne załamanie, wypalenie, wszystko się na mnie zwaliło – beznadziejna praca, śmierć bliskich jeden po drugim, depresja poporodowa po narodzinach dziecka. Po prostu… rozpadłem się na kawałki.
Im bardziej się spinałem, tym było gorzej. Zacząłem szukać „wyjścia z sytuacji” – i kiedy myśli samobójcze stały się codziennością, obsesją, wiedziałem, że to już naprawdę zły sygnał.
Zacząłem brać Setaloft 100 mg, później – z pomocą lekarza – zwiększyłem dawkę do 200 mg.
Przeszedłem z etapu paniki i obsesyjnego myślenia 24/7 – takiego „mentalnego hałasu” – do stanu dużo bardziej spokojnego, wyciszonego. Ten lek działał jak filtr – odcinał skrajne emocje, zostawiając tylko takie ciche „bzzz” w tle.
Ekstrema dalej gdzieś były… tylko przestały mnie ruszać. I to – niestety – jest największy minus tego leku.
Zabił we mnie doły – ale razem z nimi też te prawdziwe wzloty. Seks stał się nudny, bez satysfakcji. Miałem ogromny problem z orgazmem – do tego stopnia, że przez rok unikałem seksu z żoną. Nie śmiałem się do łez, jedzenie nie dawało mi przyjemności – jadłem więcej, przytyłem 30 kg. Nie płakałem nawet na pogrzebach. Po prostu myślałem: „No cóż, już ich nie ma…”
Ale… ten lek oddalił mnie na tyle od tej psychicznej przepaści, że mogłem w końcu zacząć żyć bardziej świadomie. Zacząłem szukać sensu, spędzać więcej czasu z rodziną, zmieniłem pracę – i dostałem awans. Nauczyłem się funkcjonować w mojej rzeczywistości.
Od ponad roku powoli schodzę z dawki – teraz jestem na 50 mg i próbuję całkiem odstawić.
Odstawianie jest trudne – zawroty głowy są mocne. Aktualnie biorę pół tabletki 50 mg co dwa dni, kiedy zawroty zaczynają wracać.
Ale dzięki niższej dawce znowu potrafię się śmiać. Płakać. Cieszyć się bliskością. Wróciłem do dawnego siebie – również w sypialni.
Mam cudowną, wyrozumiałą żonę (choć szczerze – gdybym się wtedy nie ogarnął i nie poprosił o pomoc, to może już by mnie nie było albo nie bylibyśmy razem). Mam wspierającą rodzinę i świetnego lekarza. Ale co mnie naprawdę zaskoczyło – ludzie, po których nigdy bym się tego nie spodziewał, byli gotowi rozmawiać. Dzwoniłem na infolinię, pisałem z obcymi w internecie. Nie każdy się przejmował, ale znaleźli się tacy, którzy naprawdę chcieli pomóc.
Dziś pracuję jako lider zespołu sześciu młodszych pracowników. Dzięki temu, przez co przeszedłem, umiem ich lepiej wspierać, rozumieć, inspirować.
Czy było ciężko? Oczywiście. Czy czegoś żałuję? Nie. To moje życie – mój wyścig. Spokój i równowaga to podstawa.
Teraz tylko zostało mi… zrzucić te kilogramy