Jakie są Wasze doświadczenia z lekiem Solderol? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu lub zapobieganiu niedoborom witaminy D, osteoporozy czy innych schorzeń związanych z niedoborem tej witaminy? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak podwyższone stężenie wapnia we krwi (hiperkalcemia), podwyższone stężenie wapnia w moczu (hiperkalciuria), wysypka, świąd czy pokrzywka? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla innych osób stosujących ten lek – każda historia ma znaczenie!
Po przyjęciu Solderolu, mniej więcej po 2–3 godzinach, zaczyna mi puchnąć brzuch i pojawia się ból. Czuję wtedy ogromny dyskomfort. Do tego dochodzą zaparcia, wzdęcia, nadmierne gazy, ogólne złe samopoczucie i bóle głowy. Mam długą historię problemów z kamieniami nerkowymi i zupełnie nie rozumiem, dlaczego muszę przyjmować tak wysoką dawkę Solderolu mam codziennie dostęp do dużej ilości słońca. Jako pielęgniarka widziałam już różne „mody” na choroby – kiedyś wszędzie mówiło się o nietolerancji laktozy, teraz króluje nietolerancja glutenu i rzekome niedobory witaminy D…
Przepisano mi Solderol w dawce 50 000 jednostek dziennie przez miesiąc, a potem raz w tygodniu. Po około dwóch tygodniach zaczęłam odbijać się zapachem siarki, więc zdecydowaliśmy się od razu przejść na dawkowanie raz w tygodniu. Prawie natychmiast zauważyłam wzrost energii. Mam stwardnienie rozsiane (SM).
Od miesięcy zmagałam się z bólem przypominającym artretyzm. Spuchnięte stawy, ból, trudności z poruszaniem się i ogólne osłabienie mięśni. Zaczęłam przyjmować Solderol i różnica była ogromna – dosłownie dzień do nocy. Siła zaczęła wracać, ból stopniowo się zmniejsza… Czuję, że wracam do zdrowia. Kiedyś pracowałam głównie na zewnątrz, ale teraz cały czas siedzę w biurze – chyba miało to większy wpływ na moje zdrowie, niż sobie uświadamiałam.
Od kilku lat biorę około 7000 IU Solderolu dziennie. Choruję na encefalomielitis mialgiczne, znane też jako zespół przewlekłego zmęczenia, i przez to większość czasu spędzam w domu. W pewnym momencie miałam poważny niedobór witaminy D. Kilka lat temu przeszłam operację kręgosłupa szyjnego. Miałam nie tylko przepukliny dysków, ale też mocne nadżerki kości i osteofitozę, czyli zwyrodnienie stawów. Oprócz Solderolu biorę też duże dawki wapnia, żeby wspierać zdrowie kości. Nigdy nie miałam żadnych skutków ubocznych po Solderolu. Teraz, według badań, poziom witaminy D mam w górnej części zalecanego zakresu i jestem z tego bardzo zadowolona.