Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Tizagelanu przy bolesnych skurczach mięśni, wzmożonym napięciu mięśniowym albo spastyczności? Czy zauważyliście poprawę w zakresie rozluźnienia mięśni, zmniejszenia bólu, ograniczenia sztywności lub większej swobody ruchu w ciągu dnia? Jakie skutki uboczne pojawiły się podczas terapii, na przykład senność, zawroty głowy, osłabienie, suchość w ustach, spadki ciśnienia, mdłości albo uczucie ospałości? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozważają stosowanie Tizagelanu albo chcą lepiej zrozumieć, jak lek sprawdza się w praktyce.
Po zastosowaniu Tizagleanu pojawiły się u mnie bardzo silne omamy i było to naprawdę alarmujące. Zaczęłam widzieć postacie-cienie, a kiedy drzwi do sypialni nie były całkiem zamknięte, miałam wrażenie, jakby ktoś albo coś zaglądało do środka i mnie obserwowało. Słyszałam też głosy, widziałam na ścianach różne napisy, często bardzo niepokojące, mroczne, czasem wręcz wyglądające jak jakieś sataniczne bazgroły albo wydrapane słowa. To było dla mnie przerażające. Najgorsze było jednak to, co działo się, kiedy wzrok robił mi się nieostry. Miałam wtedy wrażenie, jakbym patrzyła przez mikroskop i widziała jakieś bakterie, ameby albo pierwotniaki, które poruszają się przed moimi oczami. Wyglądało to tak realistycznie, że budziło we mnie ogromny lęk. Dla mnie to doświadczenie było po prostu straszne i absolutnie nie do zaakceptowania.
Na zdjęciu wrzucam Tizagelan 4 mg, bo to właśnie ten lek naprawdę zrobił u mnie ogromną różnicę. Mam w kręgosłupie i szyi 4 pręty oraz 42 śruby, które utrzymują wszystko po bardzo poważnych problemach zdrowotnych i operacjach. Po zabiegu mięśnie pleców rozeszły mi się praktycznie na całej długości. Chirurg sam był zaskoczony moją bardzo drobną budową kości i jednocześnie ogromną siłą oraz napięciem mięśni. Użył najmocniejszych szwów chirurgicznych, jakie były dostępne, a mimo to dwa razy próbował ponownie zabezpieczyć mięśnie i za każdym razem dochodziło do ich rozejścia.
Przez długi czas wiedziałam tylko tyle, że żyję w bólu, ale szczerze mówiąc, nawet nie pamiętałam już, jak powinny się czuć mięśnie w normalnym stanie. U mnie były one cały czas w silnym, bolesnym napięciu i nieustannym skurczu. To nie był zwykły dyskomfort, tylko coś, co odbierało mi normalne funkcjonowanie każdego dnia. Dopiero po około 3 latach trafiłam do lekarza leczenia bólu, który przepisał mi właśnie Tizagelan. W moim przypadku ten lek nie zadziałał od razu, więc piszę to też dla osób, które może zniechęcają się po kilku dniach. U mnie wyraźna poprawa pojawiła się dopiero po około 2–3 tygodniach. A potem przyszła ulga, jakiej nie czułam od ponad 25 lat. Mam teraz 56 lat i mogę całkowicie szczerze napisać, że Tizagelan odmienił moje życie. Wcześniej ból i ciągłe napięcie mięśni były tak wyniszczające, że momentami miałam poczucie, że nie da się już normalnie żyć w takim stanie. Teraz, kiedy w końcu poczułam prawdziwą ulgę, nie wyobrażam sobie wrócić do tamtej codzienności. Naprawdę trudno mi opisać, jak wielka jest to zmiana. Jestem za nią niesamowicie wdzięczna.
Kiedyś budziłam się z kurczami nóg i skurczami pleców nawet 4–5 razy w tygodniu, ale odkąd zaczęłam stosować Tizagelan, te dolegliwości praktycznie całkowicie ustąpiły. W moim przypadku lek naprawdę pomógł i sprawił, że ten problem przestał mnie regularnie wybudzać w nocy. Zauważyłam co prawda bardzo wyraziste, intensywne sny, o których wspominają też inne osoby, ale u mnie nie były to koszmary. Przyjmuję 4 mg 2 razy dziennie i taki schemat wyraźnie poprawia moje codzienne funkcjonowanie. Rzeczywiście jestem teraz bardziej zmęczona niż wcześniej, ale mimo to zdecydowanie wolę ten efekt niż dawne, bolesne skurcze i nocne wybudzanie. Dla mnie to po prostu korzystna zamiana, bo Tizagelan daje mi dużo większy komfort życia.
Mam bóle pleców i ten lek działa u mnie naprawdę świetnie. Bardzo dobrze zmniejsza ból mięśni i zwykle czuję poprawę już w mniej niż 20 minut po przyjęciu. Biorę pół tabletki, bo cała tabletka działa na mnie zbyt mocno i dosłownie mnie „ścina”.
Po zażyciu Tizagleanu robię się trochę senna, ale u mnie ten efekt dość szybko mija. Stosuję go od około miesiąca i jak do tej pory nie zauważyłam żadnych innych działań niepożądanych, więc bardzo się z tego cieszę. W moim przypadku ten lek naprawdę pomaga i jestem z niego zadowolona.
Początkowo przepisano mi Tizagelan z powodu dolegliwości związanych z zapaleniem stawów, ale u mnie lek zaczął pomagać przede wszystkim na bezsenność. Zmagam się z nią od dziesięcioleci. Wcześniej odstawiłam Ambien, ponieważ jest to lek kontrolowany. Po przeczytaniu wielu opinii miałam sporo obaw dotyczących skutków ubocznych, takich jak bardzo silne otępienie przez cały dzień, problemy z równowagą, upadki, koszmary senne i podobne objawy. Dlatego na początek zdecydowałam się wziąć tylko 1/4 tabletki. Muszę przyznać, że początkowo działało to całkiem dobrze.
Niestety po około tygodniu stosowania obudziłam się i nie byłam w stanie normalnie wstać z łóżka z powodu silnych zawrotów głowy. Kiedy próbowałam się podnieść, od razu znowu opadałam, bo cały pokój wirował. Musiałam przytrzymywać się mebli i ścian, żeby w ogóle dojść do łazienki. Było to na tyle mocne i nagłe, że naprawdę przestraszyłam się, że mogło dojść do czegoś bardzo poważnego. Za każdym razem, gdy się kładłam, uczucie wirowania wracało. Dopiero po około 3 dniach ten stan wreszcie zaczął ustępować.
Miałam też sporo dziwnych, nietypowych snów. Nie były to typowe koszmary, raczej bardzo osobliwe i intensywne marzenia senne. Mogę powiedzieć tyle, że lek rzeczywiście działa, ale według mnie trzeba z nim być bardzo ostrożną i raczej nie brałabym go codziennie. Szczególnie uważałabym na łączenie go z alkoholem. Ja właśnie z tego powodu całkowicie zrezygnowałam z picia. Mam 73 lata i uważam, że w moim przypadku ten lek z jednej strony pomógł, ale z drugiej dał też działania niepożądane, które były naprawdę mocne i niepokojące.
Po ponad 90 dniach potwornych, wyniszczających skurczów mięśni w całych plecach, pośladkach i obu górnych częściach ud w końcu trafiłam na lek, który naprawdę mi pomógł. Ból był tak silny, że zdarzało mi się krzyczeć, płakać i praktycznie nie być w stanie normalnie funkcjonować. Próbowałam wcześniej różnych metod: zastrzyków, sterydów doustnych, leków przeciwbólowych, a także innych preparatów rozluźniających mięśnie, ale u mnie to wszystko okazało się praktycznie bezwartościowe.
Tizagelan to w moim przypadku pierwszy lek, który rzeczywiście zadziałał tak, jak powinien przy tego rodzaju dolegliwościach. Tak, po jego przyjęciu bywam zmęczona i czasami mam problemy z równowagą, ale mimo tego jestem po prostu szczęśliwa, że wreszcie udało się zatrzymać te niekontrolowane skurcze, napięcie i bolesne zaciskanie mięśni. Po tym, przez co przeszłam, te działania niepożądane są dla mnie czymś, co jestem w stanie zaakceptować, bo lek po prostu działa.
Oczywiście ten preparat, jak każdy lek, może dawać skutki uboczne, ale dla mnie najważniejsze jest to, że przyniósł realną ulgę. Jeśli dla kogoś jego działanie okaże się zbyt mocne, czasem pomocne może być zmniejszenie dawki. U mnie najlepiej sprawdziło się 4 mg 3 razy dziennie i właśnie taki schemat okazał się skuteczny. Jestem naprawdę wdzięczna, że w końcu znalazłam coś, co faktycznie pomaga.
Dostałam Tizagelan 4 mg do przyjmowania wieczorem na bóle stawów i dolegliwości bólowe dolnej części pleców, bioder oraz barków, żeby dodatkowo pomóc mi zasnąć. Podeszłam do tego ostrożnie i po kolacji wzięłam na początek tylko pół tabletki. Bardzo mnie to zmorzyło, wręcz zrobiłam się senna i zdrzemnęłam się jeszcze wieczorem. Muszę jednak przyznać, że w nocy lek rzeczywiście pomógł mi lepiej spać. Zwykle długo przewracam się z boku na bok i wybudzam przez ból, a tutaj sen był wyraźnie spokojniejszy. Niestety następnego dnia nadal czułam się senna, a do tego zauważyłam u siebie dużą drażliwość i łatwość wpadania w złość. Porozmawiałam o tym z lekarką i usłyszałam, że 4 mg to standardowa dawka. Postanowiłam więc spróbować całej tabletki 4 mg, ale odczucie po niej było dla mnie naprawdę bardzo niepokojące. Czułam się tak źle, że byłam bliska wyjazdu na SOR. Na szczęście po kilku godzinach ten stan zaczął ustępować. Wiem jedno — pełnej tabletki 4 mg już więcej nie wezmę. W moim przypadku zdecydowanie lepiej sprawdza się pół tabletki, a czasami dzielę ją nawet na 1/4, bo wtedy działanie jest dla mnie znacznie bardziej do opanowania. Przy mniejszej dawce nadal odczuwam korzyść, a jednocześnie następnego dnia jestem mniej rozdrażniona i lepiej funkcjonuję.
Przepisano mi Tizagelan na rwę kulszową po prawej stronie, obejmującą biodro i nogę, i w moim przypadku działa naprawdę rewelacyjnie. Przyjmuję bardzo małą dawkę, tylko 1 mg wieczorem, a mimo to lek wyraźnie zmniejsza ból i pomaga mi zasnąć. Zwykle stosuję go tylko przez 1–2 tygodnie, kiedy dolegliwości się nasilają. Jeśli chodzi o działania niepożądane, u mnie pojawia się głównie senność, dlatego biorę go wyłącznie na noc. Zauważyłam też niewielkie pogorszenie szybkości myślenia i pamięci, ale nie w takim sensie, że czegoś całkiem nie pamiętam — raczej czuję, że nie jestem aż tak „bystra” i nie reaguję tak szybko jak zwykle. Mimo tego dla mnie bilans jest zdecydowanie na plus, bo Tizagelan bardzo dobrze łagodzi ból i poprawia komfort snu.
Od lat zmagam się z przewlekłym bólem barków, szyi i pleców. Po operacji usztywnienia odcinka szyjnego kręgosłupa dolegliwości jeszcze się nasiliły i codzienne funkcjonowanie stało się dużo trudniejsze. W moim przypadku Tizagelan okazał się najlepszym lekiem, jaki do tej pory stosowałam. Szczerze mówiąc, aż trudno mi uwierzyć, że wcześniej nikt mi go nie przepisał. Widzę wyraźną różnicę i naprawdę żałuję, że nie dostałam tego leku dużo szybciej.
Lekarz przepisał mi Tizagelan poza standardowymi wskazaniami, głównie po to, żeby pomóc mi ze snem, z dodatkową nadzieją, że przy okazji złagodzi też sztywność mięśni związaną z toczniem. Przyjmuję 4 mg na noc, a jeśli do określonej godziny nadal nie zasnę, biorę jeszcze dodatkowe 2 mg. Przeszłam na ten lek po wcześniejszym stosowaniu cyklobenzapryny, ponieważ suchość w ustach była wtedy dla mnie zbyt uciążliwa. W moim przypadku Tizagelan zazwyczaj spełnia swoje zadanie. Przez większość nocy działa dobrze, pomaga mi zasnąć i nie sprawia, że czuję się zbyt otumaniona, chociaż zauważyłam, że reakcja organizmu bywa u mnie dość zmienna. Od czasu do czasu po leku robię się bardzo senna, niemal jak po alkoholu, ale bywają też takie noce, kiedy biorę dodatkowe 2 mg, a mimo to nadal nie śpię nawet do 3 nad ranem. Jak dotąd nie udało mi się znaleźć żadnego wyraźnego schematu, od czego to zależy. Jednocześnie działanie uspokajające i nasenne jest u mnie na tyle mocne, że absolutnie nie nadawałby się dla mnie do stosowania w ciągu dnia na sam ból mięśni. Raz próbowałam wziąć tylko 2 mg w dzień i byłam po tym zdecydowanie zbyt zmęczona. Myślę jednak, że przynajmniej przed snem udaje mi się dzięki temu uzyskać pewną ulgę. Jeśli chodzi o działania niepożądane, to są obecne, ale ostatecznie uznałam, że bilans korzyści i wad nadal wypada u mnie na plus. Po pierwsze, po Tizagelanie pojawia się u mnie suchość w ustach i większe pragnienie, ale zwykle dopiero około godziny po przyjęciu tabletki. Przy wcześniejszym leku ten problem był praktycznie ciągły, przez całą dobę. Po drugie, nie wiedziałam wcześniej, że przy tym leku mogą pojawić się także omamy, dopóki sama nie doświadczyłam takiego epizodu po przyjęciu dwóch pełnych dawek. To mnie początkowo zaskoczyło, ale kiedy zrozumiałam, czym to jest, przestało mnie to aż tak niepokoić. U mnie te obrazy zazwyczaj nie są straszne — raczej widzę po zamknięciu oczu różne liczby, falujące pnącza czy tańczące zwierzęta. Trwają krótko, zdarzają się bardzo rzadko i nawet wtedy, gdy jestem już półsenna, mam świadomość, że to nie jest prawdziwe. Zwykle nie dzieje się to u mnie, chyba że wezmę 6 mg.
Zwykle uważnie obserwuję działania niepożądane leków, żeby móc ocenić, czy to, co odczuwam po ich przyjęciu, rzeczywiście ma związek z danym preparatem. Nie mam tendencji do „wkręcania sobie” objawów tylko dlatego, że przeczytałam o nich wcześniej. W przypadku Tizagleanu spodziewałam się senności, bo to akurat wydawało się dość oczywiste. Natomiast zupełnie nie byłam przygotowana na dziwne, bardzo wyraziste sny i koszmary, a niestety właśnie one pojawiły się u mnie bardzo wyraźnie. Zalecono mi przyjmowanie leku 3 razy dziennie, ale u mnie to było po prostu niemożliwe. Przede wszystkim było to dla mnie zbyt obciążające i wręcz niebezpieczne, bo senność była tak silna, że praktycznie nie byłam w stanie normalnie funkcjonować. Do tego zaczęłam zauważać, że kątem oka widzę różne rzeczy, których tak naprawdę nie było — zwykle jakiś ruch albo błysk światła na obrzeżach pola widzenia. Ostatecznie zeszłam do przyjmowania tylko jednej dawki na noc, bo właśnie wtedy najczęściej pojawiały się u mnie skurcze barku. Nawet przy takim schemacie lek powodował u mnie bardzo silne otępienie, zamulenie i ogólne wyczerpanie, do tego stopnia, że rano nie miałam ochoty w ogóle wstawać z łóżka. Sytuacja pogorszyła się jeszcze bardziej, kiedy zachorowałam na ciężkie zakażenie dróg oddechowych i dostałam dodatkowo ciprofloksacynę. To połączenie okazało się dla mnie bardzo złe. Przez kilka miesięcy byłam naprawdę mocno rozbita, a końcówka leczenia była szczególnie ciężka. Po zakończeniu antybiotykoterapii zaczęłam zauważać nowe, niepokojące objawy związane z oddawaniem moczu. Pojawiło się uczucie, jakby coś lekko utrudniało prawidłowy przepływ i powodowało dyskomfort. Kiedy odstawiłam Tizagelan, te problemy zaczęły stopniowo słabnąć z dnia na dzień. Doszłam też do momentu, w którym miałam poczucie, że lek i tak nie działa już tak, jak powinien, a ponieważ brałam najwyżej jedną dawkę dziennie, po odstawieniu nie zauważyłam u siebie żadnych objawów odstawiennych. Ogólnie nie jestem zwolenniczką częstego sięgania po leki, zwłaszcza rozluźniające mięśnie czy przeciwbólowe, ale gdyby ktoś chciał mi ponownie przepisać Tizagelan, poprosiłabym raczej o inny preparat. Przy trzech dawkach dziennie prawie nie mogłam funkcjonować, a przy jednej dawce na noc miałam wręcz wrażenie, że lek usypia mnie tak mocno, iż przestaję odpowiednio wcześnie wyczuwać narastający skurcz mięśni i budzę się dopiero wtedy, gdy problem jest już naprawdę silny. Z mojego punktu widzenia Tizagelan po prostu się nie sprawdził. Nie dawał mi poczucia skutecznej kontroli objawów, a jednocześnie powodował zbyt wiele obciążających efektów ubocznych. Dlatego w moim przypadku bilans wypadł zdecydowanie na minus.